Γιατί διαλύθηκαν οι Daft Punk – Ο Τόμας Μπανγκαλτέ αποκαλύπτει

Γιατί διαλύθηκαν οι Daft Punk – Ο Τόμας Μπανγκαλτέ αποκαλύπτει

Το γαλλικό ντουέτο ηλεκτρονικής μουσικής ήταν ενεργό στη μουσική σκηνή για 28 χρόνια

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο χρόνια μετά τη διάλυσή των Daft Punk, ο Τόμας Μπανγκαλτέ, ένα από τα δύο μέλη του γαλλικού ντουέτου ηλεκτρονικής μουσικής, εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. 

Μιλώντας πρόσφατα σε συνέντευξη στο BBC, ο μουσικός και συνιδρυτής του συγκροτήματος μαζί με τον Γκι-Μανουέλ ντε Ομέμ-Κριστό, αποκάλυψε ότι ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τον ήχο που είναι αποτέλεσμα της τεχνολογίας. 

«Οι Daft Punk ήταν ένα πρότζεκτ που θόλωσε τα νερά μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας με αυτούς τους χαρακτήρες – ρομπότ. Ηταν πολύ σημαντικό για μένα και τον Γκι-Μανουέλ να μην χαλάσουμε την αφήγηση». Και συμπλήρωσε: «Αγαπώ την τεχνολογία ως εργαλείο αλλά κάπως φοβάμαι τη φύση της σχέσης ανάμεσα στις μηχανές κι εμάς. Τώρα, η ιστορία έχει ολοκληρωθεί, αισθάνθηκα ότι θα είχε ενδιαφέρον να αποκαλύψουμε μέρος της δημιουργικής διαδικασίες που βασίζεται στον άνθρωπο και όχι κάποιον αλγόριθμο». 

Σύμφωνα με τον Μπανγκαλτέ, μέρος του λόγου πίσω από την απόσταση κάθε είδος ηλεκτρονικής μουσικής οφείλονταν στην άνοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και την αυξανόμενη επιρροή της σε δημιουργικές διαξόδους. 

«Οι ανησυχίες μου για την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης ξεπερνούν τη χρήση της στη δημιουργία μουσικής», είπε εξηγώντας πως μερικοί θαυμαστές θα παρεξηγούσαν τις προθέσεις του ντουέτου. «Στους Daft Punk, προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις μηχανές για να εκφράσουμε κάτι πολύ συγκινητικό, κάτι που μια μηχανή δεν μπορεί να αισθανθεί, αλλά μπορεί ένας άνθρωπος. Οσο κι αν αγαπώ αυτόν τον χαρακτήρα, το τελευταίο πράγμα που θέλω στον κόσμο που ζούμε, το 2023, είναι ένα ρομπότ». 

Οι Μπανγκαλτέ και ντε Ομέμ-Κριστό αποφάσισαν να διαλύσουν τους Daft Punk το 2021, συγκρότημα που ήταν ενεργό στη μουσική σκηνή για 28 χρόνια. 

Λίγο μετά, ο Μπανγκαλτέ ανακοίνωσε την κυκλοφορία του πρώτου του σόλο άλμπουμ με τίτλο «Mythologies» – το οποίο αρχικά σχεδιάστηκε ως παρτιτούρα μπαλέτου και παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Grand Théâtre de Bordeaux.  

Με πληροφορίες από το BBC, το NME

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT