Ενα υπερηφαίστειο παίζει φλάουτο με τους σεισμούς

Ενα υπερηφαίστειο παίζει φλάουτο με τους σεισμούς

Ο Δρ. Ντομένικο Βισινάντζα θα μετατρέψει τις μετρήσεις ενός σεισμογράφου στο εθνικό πάρκο Γέλοουστοουν σε μουσικό θέμα που θα ερμηνεύσει ζωντανά η μουσικολόγος Αλίσα Σβαρτς

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος Βιβάλντι και ποιος Μότσαρτ… Αύριο θα συνθέσει κλασική μουσική η φύση, αφού επιστήμονες φιλοδοξούν να μετατρέψουν τη σεισμική δραστηριότητα σε παρτιτούρες, σε μια λάιβ συναυλία φλάουτου. 

Αύριο, Τρίτη, ο Δρ. Ντομένικο Βισινάντζα από το πανεπιστήμιο Anglia Ruskin στη Βρετανία, θα μετατρέψει τις μετρήσεις ενός σεισμογράφου στο εθνικό πάρκο Γέλοουστοουν σε μουσικό θέμα, με τη βοήθεια ενός λογισμικού που ο ίδιος έχει αναπτύξει. 

«Ουσιαστικά, κάνω αντιστοίχιση των δονήσεων και ταλαντώσεων σε μουσικές νότες» ανέφερε ο ίδιος. 

Οι «μεταφρασμένες» δονήσεις θα μεταφέρονται σε πεντάγραμμο και θα ερμηνεύονται live από την δρ. Αλίσα Σβαρτς, μουσικολόγο και επίκουρη καθηγήτρια φλάουτου στο πανεπιστήμιο Fairmont, στο πλαίσιο του συνεδρίου Internet2 Community Exchange που διοργανώνεται στην Ατλάντα της Τζόρτζια. 

Όσο το εύρος των παραγόμενων από την ηφαιστειακή δραστηριότητα δονήσεων αυξάνεται, οι νότες θα ανεβαίνουν μουσική κλίμακα, ενώ αντιστοίχως, αν τα δεδομένα του σεισμογράφου παρουσιάσουν δραματικές ταλαντώσεις, αυτό θα καταγράφεται και στη μελωδία.

O Βισινάντζα εμφανίζεται βέβαιος πως περιμένει το κοινό μία αξιομνημόνευτη παράσταση. «Είμαι σίγουρος πως θα προκύψει κάτι ενδιαφέρον γιατί πάντα υπάρχει κάποιου είδους σεισμική δραστηριότητα στο Γέλοουστοουν» λέει ο ίδιος. 

Στο υπερηφαίστειο Γέλοουστοουν σημειώνονται 1.500-2.500 σεισμοί ετησίως. Η δραστηριότητα να καταγράφεται από ένα δίκτυο πενήντα σεισμογράφων που λειτουργούν υπό την επίβλεψη του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ (USGS). 

«Σχεδόν το 50% των δονήσεων συμβαίνουν κατά ομάδες (…) Οπότε είναι φανταστικό πεδίο για κάθε επιστήμονα που ενδιαφέρεται για σεισμολογία, γεωφυσική, μηχανική ή, όπως εγώ, την επιστήμη δεδομένων και την μουσική, διότι είναι κάτι το μοναδικό» λέει. 

Πηγή: Guardian 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT