δύο-24ωρα-στην-τροχιά-των-coldplay-563070928

Δύο 24ωρα στην τροχιά των Coldplay

Εντυπώσεις από τις δύο βραδιές που οι Βρετανοί έκαναν το ΟΑΚΑ και 120.000 θεατές να συντονιστούν στη «Music of the Spheres»

Φωτ.: Αφροδίτη Ζαγγανά/High Priority Promotions
Ακούστε το άρθρο

Αγάπη, Οικολογία, Coldplay

της Αλεξάνδρας Σκαράκη

Το ρολόι δείχνει έξι ακριβώς. Ο απογευματινός ήλιος καίει πάνω από το Ολυμπιακό Στάδιο, που θα υποδεχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους Coldplay, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους «Music of the Spheres». Ανθρωποι όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων περιμένουν με ενθουσιασμό και ανυπομονησία, το περασμένο Σάββατο, τη συναυλία της χρονιάς, ανάμεσά τους και εμείς.

Προχωράμε και παίρνουμε το ειδικό LED βραχιολάκι που θα φοράμε σε όλη τη διάρκεια του σόου και θα επιστρέψουμε στο τέλος για το κοινό της δεύτερης συναυλίας, την Κυριακή. Αρκετοί έχουν συγκεντρωθεί στην αρένα από νωρίς για να εξασφαλίσουν μια θέση όσο πιο κοντά γίνεται στον frontman Κρις Μάρτιν. Χιλιάδες τουρίστες, παιδιά με τους γονείς τους, τριαντάρηδες που έχουν μεγαλώσει με τα τραγούδια των Coldplay. Ολοι ενωμένοι για να απολαύσουν ένα θέαμα που περίμεναν εδώ και ένα χρόνο και κινδύνευσε να ακυρωθεί.

Είναι λίγο μετά τις 7 και στη σκηνή ανεβαίνει η Αντωνία Καούρη με την μπάντα της. Το κοινό την υποδέχεται με το πιο θερμό του χειροκρότημα. Μία ώρα αργότερα, τη σκυτάλη παίρνει η 24χρονη Βρετανίδα τραγουδοποιός Μέιζι Πίτερς. Οι κερκίδες αρχίζουν να γεμίζουν. Δύο γιγαντοοθόνες στο πλάι της σκηνής προβάλλουν βίντεο για την προστασία του περιβάλλοντος. Η κάμερα εστιάζει σε μικρούς και μεγάλους που χορεύουν στην ειδικά διαμορφωμένη κινητική πίστα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο δίπλα, μια ομάδα θαρραλέων δοκιμάζει τα στατικά ποδήλατα που θα ηλεκτροδοτούν το στάδιο.

Στο τραγούδι τους «A Sky Full of Stars» ο Μάρτιν μάς παρακάλεσε να απολαύσουμε τη στιγμή χωρίς το κινητό στο χέρι. Χορέψαμε όλοι στον ρυθμό με τα χέρια ψηλά.

Εχει πλέον νυχτώσει και το πλήθος των περίπου 60.000 θαυμαστών του συγκροτήματος τραγουδάει στίχους από το «Viva La Vida» περιμένοντας την έναρξη του σόου. Σαν να είχαν συνεννοηθεί από πριν, όσοι κάθονται στα πάνω διαζώματα των κερκίδων κάνουν το «κύμα» κουνώντας τα χέρια τους σε πλήρη συντονισμό. Ανάμεσα στο πλήθος της αρένας και ο 13χρονος Πέτρος που παρακολουθεί εντυπωσιασμένος. «Εμαθα τους Coldplay χάρη στους γονείς μου, τους άκουγα στο Spotify και να που ήρθε η ευκαιρία να τους δω και live», μας λέει. Λίγο πιο πίσω, o Αντριαν και η Αννα από τη Σουηδία μάς αποκαλύπτουν ότι έχουν δει το συγκρότημα άλλες δύο φορές, «απλώς τώρα συνδυάσαμε τις διακοπές μας με τη συναυλία. Θέλαμε πολύ να τους παρακολουθήσουμε ξανά, πολύ πιθανόν να τους δούμε και σε άλλη χώρα». Το ίδιο και ο Μιγκέλ από τη Βραζιλία, ο οποίος φωνάζει ότι απόψε εκπληρώθηκε ένα μεγάλο του όνειρο. Από τις θέσεις των VIP, έτοιμοι να παρακολουθήσουν τη συναυλία είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο ηθοποιός Λίαμ Χέμσγουορθ και οι τραγουδιστές Κάιλι Μινόγκ και Τζο Τζόνας.

Αντίστροφη μέτρηση

Εννέα και τέταρτο. Τα φώτα σβήνουν και τα πρώτα βραχιολάκια ανάβουν στο κόκκινο χρώμα. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει. Τα τέσσερα μέλη της μπάντας εμφανίζονται στις οθόνες την ώρα που βγαίνουν από τα καμαρίνια και κατευθύνονται προς το κοινό. Κραυγές, χειροκροτήματα και συγκίνηση παντού. Ξεκίνημα με το τραγούδι «Higher Power» και το στάδιο φωτίζεται ολόκληρο. Συνέχεια με τα «Adventure of a Lifetime» και «Paradise». Ο Κρις Μάρτιν πηγαινοέρχεται στον μακρύ διάδρομο, ανάμεσα στον κόσμο. Κάποιος θεατής τού πετάει την ελληνική σημαία κι εκείνος τη φοράει στον λαιμό.

Δύο 24ωρα στην τροχιά των Coldplay-1
Το πλακάτ που κρατούσαν οι δύο αδελφές έκανε τον Κρις Μάρτιν να τις φωνάζει στη σκηνή και να τραγουδήσουν μαζί του.

«Ευχαριστώ πολύ, Αθήνα. Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ, είμαι πολύ ευγνώμων», λέει στα ελληνικά και το κοινό τον αποθεώνει. Σταματά για να διαβάσει τα πανό που ετοίμασαν παρευρισκόμενοι από όλο τον κόσμο. Στέκεται σε ένα συγκεκριμένο και προσκαλεί στη σκηνή τις δύο αδελφές που το κρατούν. «Για τα επόμενα πέντε λεπτά, θα τραγουδήσουμε παρέα», τους λέει και κάθονται και οι τρεις γύρω από τα πλήκτρα. Τα φωτορρυθμικά αλλάζουν από τραγούδι σε τραγούδι, στον αέρα πετούν πολύχρωμες κορδέλες και τεράστιες μπάλες. Στο τραγούδι τους «A Sky Full of Stars» ο Μάρτιν διακόπτει λίγο πριν από το ρεφρέν. Μας παρακαλά να απολαύσουμε τη στιγμή χωρίς το κινητό στο χέρι. Χορεύουμε όλοι στον ρυθμό με τα χέρια ψηλά.

Στο «encore» το κοινό που παρακολουθούσε στο πίσω μέρος του χώρου είχε μια έκπληξη. Ο Κρις Μάρτιν εμφανίστηκε με την κιθάρα του τραγουδώντας μέσα στον πυρήνα της συναυλίας. Στο συναισθηματικά φορτισμένο «Fix You», ζευγάρια χορεύουν αγκαλιασμένα. Μάλιστα, ένας θεατής κάνει πρόταση γάμου στη σύντροφό του υπό τους ήχους του «lights will guide you home…».

Αυτό ήταν, εξάλλου, ένα από τα μηνύματα που περνούσε το σόου. Αγάπη, ειρήνη, συμπερίληψη, διαφορετικότητα, οικολογία. Είναι εκπληκτικό πώς μια συναυλία περιλαμβάνει όλες αυτές τις σύγχρονες αξίες οι οποίες επαναλαμβάνονται στερεοτυπικά. Και οι Coldplay τις αξιοποιούν με έναν τρόπο που σε «αγγίζουν» στο 100%. Χαμόγελα και δάκρυα χαράς λίγο πριν από το τελευταίο videowall. Περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη, όλοι είχαν το ίδιο συναίσθημα: ψυχική κάθαρση. 

Στη δεύτερη εμφάνισή τους στην Αθήνα την Κυριακή, το setlist διαφοροποιήθηκε λίγο όταν κατά τη διάρκεια του τελευταίου τραγουδιού ένας θαυμαστής προσπάθησε να ανέβει στη σκηνή. Ο Κρις Μάρτιν φωνάζει «στοπ» και τρέχει να δει τι συμβαίνει. Αφού επιβεβαιωθεί ότι ο άνδρας είναι καλά στην υγεία του, ο αρχηγός των Coldplay λέει ότι θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το τραγούδι «All My Love» που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο. Εκείνος, το πιάνο και τα χιλιάδες κινητά τηλέφωνα που φωτίζουν προς τον ουρανό. Πυροτεχνήματα και τίτλοι τέλους. 

Ηρώδειο

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η παραμονή των Coldplay στην Ελλάδα συνεχίζεται και σήμερα. Το συγκρότημα θα βρεθεί στο Ηρώδειο το απόγευμα για το γύρισμα ενός σύντομου βίντεο και γι’ αυτό απομακρύνθηκαν για λίγες ώρες τα σκηνικά της «Τόσκα» (ΕΛΣ) για την παράσταση της Τρίτης.

Στη Γη των Coldplay, είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι

της Ελένης Τζαννάτου

Θα μπορούσε άνετα εκ πρώτης όψεως να είναι συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ. Οι ροές κόσμου που κατευθύνονταν το απόγευμα της Κυριακής 9/6 στο ΟΑΚΑ, κατά το ήμισυ σχεδόν έμοιαζαν με δυνητικές ορκισμένες «Swifties»: κορίτσια λίγο πριν και λίγο μετά τα 20 με γυαλιστερά ρούχα αλλά και πρόσωπα, μια και οι καρδούλες από στρας «φορέθηκαν» πολύ στο μακιγιάζ, και με μια άσβεστη διάθεση να καταγράψουν με την κάμερα του κινητού τους ό,τι συμβαίνει. 

Το ζέσταμα που προηγήθηκε της δεύτερης βραδιάς των Coldplay στην Αθήνα ενίσχυσε ακόμα περισσότερο αυτή την αίσθηση. Κυρίως γιατί, μετά την ελληνόφωνη electro έναρξη της Αντωνίας Καούρη, στη σκηνή ανέβηκε η Βρετανή Μέιζι Πιρς. Με το σκέρτσο εναλλακτικής λολίτας που έντυσε τα λίγο ποπ-λίγο ροκ-πολύ ανέμελα ρεφρέν της για αγόρια που τελικά δεν άξιζαν, θεωρείς δεδομένο πως πέρα από τους Coldplay που, όπως είπε, θαύμαζε και άκουγε από μικρή, κάπου στις λίστες των αγαπημένων της κρύβονται άλμπουμ σαν το «Fearless» και το «Speak Now». Δεν της έλαχε όμως να ανοίγει την «Eras», αλλά τη «Music of the Spheres tour», και έτσι βρήκε τον αισθητικό συνδετικό κρίκο με τον πυρήνα των χιλιάδων παρευρισκομένων στο Ολυμπιακό Στάδιο μέσα από τη διασκευή του «Mr. Brightside» των Killers κάπου στη μέση του σετ της, όσο πολλοί, κατά πάσα πιθανότητα, θα αναρωτιόντουσαν αν η 24χρονη τραγουδίστρια είναι κάποια μακρινή ανιψιά της Ρις Γουίδερσπουν. 

Μουσική για (οικολογικούς) πλανήτες 

Δύο 24ωρα στην τροχιά των Coldplay-2
Ετοιμοι για το «Music of the Spheres»; Φωτ.: Αφροδίτη Ζαγγανά/High Priority Production

Δεν υπάρχουν live που να αγαπούν τόσο (εμμονικά) την οικολογία και την οικογένεια όσο αυτά των Coldplay. Το πόσο «family friendly» είναι το καταλάβαινε εύκολα κανείς βλέποντας γύρω του μαμάδες που έψαχναν στα απανωτά κλικ της κάμεράς τους την τέλεια λήψη των παιδιών τους, αλλά και λόγω διάφορων διασκεδαστικών «κόλπων». Οπως οι μικρές χορευτικές πίστες στις οποίες όποιος δοκίμαζε τον πιο χοροπηδηχτό χορό του βοηθούσε στο να παραχθεί ενέργεια για την επόμενη συναυλία της μπάντας του Κρις Μάρτιν. 

Ηταν ένα από τα πολλά οικολογικά αυτής της περιοδείας, που σε προτρέπει να πάρεις μαζί το θερμός σου και να το γεμίσεις από τις ειδικές βρύσες του σταδίου, να κάνεις ποδήλατο, να μη φέρεις πλαστικό μπουκαλάκι (όλα στα μπαρ ήταν αυστηρά χάρτινα), να μην ξεχάσεις να επιστρέψεις το πλαστικό σου βραχιολάκι, να νιώσεις περήφανος για αυτά στα οποία βάζεις το λιθαράκι σου, έχοντας αγοράσει εισιτήριο, όπως μάθαμε από το ενημερωτικό βίντεο που έπαιξε στις γιγαντοοθόνες ακριβώς πριν οι Coldplay βγουν στη σκηνή. Πράγματα που καθένα μόνο του είναι μια χαρά, αλλά κάπως σε «γκώνουν» όταν αρχίζουν να μοιάζουν με κατήχηση από μια παραγωγή που, εκ των πραγμάτων, καταναλώνει πολλή, πολλή ενέργεια. 

Οταν δεν σου αρέσει ο πλανήτης σου, προσπαθείς να φτιάξεις τον δικό σου. Αυτό έκαναν με τον τελευταίο τους δίσκο που βάφτισε και τη σαρωτική εδώ και δύο χρόνια περιοδεία τους. Στο Διάστημα «πέταξαν» και για την επική τους είσοδο στη σκηνή του ΟΑΚΑ οι Coldplay. Από τα ηχεία ακούστηκε το «Flying Theme» του Τζον Γουίλιαμς από τον κινηματογραφικό «E.T.» και η εν χορώ ένταση του σταδίου –όπως και τα ανθρώπινα κύματα που προηγήθηκαν– λειτούργησς σαν ακριβής δείκτης τού πόσο αδημονούσε το κοινό για αυτήν ακριβώς τη στιγμή. 

«Ολοι είναι εξωγήινοι κάπου» 

Δύο 24ωρα στην τροχιά των Coldplay-3
Μια μπάντα και 60.000 φωτεινά βραχιολάκια χώρεσε το ΟΑΚΑ. Φωτ.: Αφροδίτη Ζαγγανά/High Priority Production

Οι Βρετανοί, μετά από δυόμισι δεκαετίες, γυρνάνε «σπίτι», «home» που θα έλεγε και ο πιο λατρεμένος εξωγήινος της μεγάλης οθόνης. Αργότερα μέσα στη βραδιά, άλλωστε, ο Κρις Μάρτιν εξάρει την Ελλάδα ως τη χώρα στην οποία γεννήθηκαν η μουσική, η κιθάρα, το δράμα, η τραγωδία. Για την ώρα, το στάδιο «βάφεται» κόκκινο από τα πλαστικά βραχιολάκια στα χέρια όλων μας. 

Είναι τρομερό πώς μια τόσο απλή αλλά ευφυέστατη ιδέα όπως ένα LED βραχιολάκι, που αλλάζει χρώμα και ρυθμό, μπορεί να ανεβάσει τουλάχιστον τρία σκαλιά το θέαμα – πιστέψτε μας, είναι πολύ εντυπωσιακότερο από ό,τι δείχνει στα βίντεο. Να γίνει ακόμα και το ίδιο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής του σόου σε μεγάλο μέρος της βραδιάς. 

Δύο 24ωρα στην τροχιά των Coldplay-4
«Μάλλον δεν θες» ήταν η απάντηση του Κρις Μάρτιν σε αίτημα φαν να ανταλλάξουν τις μπλούζες τους. Φωτ.: Αφροδίτη Ζαγγανά/High Priority Production

Ο Κρις Μάρτιν –που έπινε αυστηρά από το παγούρι του– δεν έχασε χρόνο να τα δώσει όλα πάνω στη σκηνή, και η ιδρωμένη μπλούζα του το μαρτυρούσε. Θα αστειευόταν κάποια στιγμή διαβάζοντας το αίτημα για ανταλλαγή t-shirt σε ένα από τα χαρτονένια πλακάτ στις πρώτες σειρές, λέγοντας πως «μάλλον δεν θες». Για κάθε απόλυτα καλοκουρδισμένη στιγμή του σόου, ο frontman της μπάντας κρατούσε ένα ανθρώπινο αντίβαρο, που έμοιαζε αποτέλεσμα εμπειρίας και άνεσης, δεν είναι πάντως δεδομένο σε συναυλίες τέτοιου βεληνεκούς. Εκανε αυθόρμητα γελάκια ανάμεσα σε στίχους, δεν δίστασε να διακόψει ένα κομμάτι μετά τον δεύτερο στίχο και να το πάνε όλοι από την αρχή, γιατί «τα έκανε χάλια», κοινώς, δεν έγινε και κάτι αν δεν είναι όλα τέλεια ακόμα και σε ένα τέτοιο «τέλειο» σόου. 

Υπήρχαν και οι σκηνοθετημένες στιγμές της βραδιάς που ξεγέλασαν γλυκά. Οπως όταν ο αρχηγός της μπάντας ξεχώρισε το πλακάτ της Σοφίας και της Χριστίνας που ήρθαν από την Κω και ζητούσαν το «Up & Up» γιατί «περίμεναν 24 χρόνια για αυτή τη βραδιά και δεν τα παράτησαν». Τις ανέβασε τη σκηνή, μα εκείνες ντράπηκαν να τραγουδήσουν το αγαπημένο τους κομμάτι, άφησαν τον δημιουργό του να το αναλάβει. Μπορεί αυτή τη βραδιά να μην έδωσαν το «παρών» πολιτικοί αρχηγοί ή η Κάιλι Μινόγκ, πάντως στη σκηνή ανέβηκε ο Ελληνας ZAF για να πει ένα κομμάτι του. «Τι έγινε ρε παιδιά;» ακούστηκε αυθόρμητα από τη διπλανή θέση στην κερκίδα όταν ο εγχώριος καλλιτέχνης ήταν έτοιμος να φύγει από το B-stage. 

Δύο 24ωρα στην τροχιά των Coldplay-5
Κινητά παντού – εκτός από ένα τραγούδι. Φωτ.: Αφροδίτη Ζαγγανά/High Priority Production

Οσοι αντιστάθηκαν στην υπερπροσφορά από stories-στιγμιότυπα της πρώτης βραδιάς, επωφελήθηκαν από διάφορες εκπλήξεις. Οπως τη μεταμόρφωση των Coldplay σε εξωγήινους με γιγάντια κεφάλια που χρησιμοποιούσαν τη νοηματική και φορούσαν μπλουζάκια «Everyone is an alien somewhere» (μτφρ. «Ολοι είναι εξωγήινοι κάπου»). Αλλά και το ντουέτο του Κρις Μάρτιν με την… ημιψηφιακή frontwoman των Weirdos, μιας φανταστικής μπάντας από μαριονέτες, που είχε κάτι από Miss Piggy.

Οταν η μπάντα θα μεταφερόταν πλέον στο C-stage, για να τους δουν από κοντά και όσοι ήταν πίσω πίσω, θα έλεγαν δύο κομμάτια «που θα έπρεπε να έχουμε πει εδώ ήδη από το 2001», δηλαδή το «Sparks» και το «Don’t Panic». Και θα ερχόταν το μεγάλο φινάλε που θα είχε κάτι απ’ όλα: το βλέμμα στραμμένο στο κοινό, με έναν Κρις Μάρτιν έτοιμο για «freestyle» για όποιον η κάμερα έπεφτε πάνω του. Το αξεπέραστο «Fix You», αλλά και έναν φαν που θα χαλούσε για τους υπόλοιπους το «Biutyful» προσπαθώντας να ανέβει στη σκηνή χωρίς επιτυχία. Ο μπροστάρης των Coldplay τελικά θα απαντούσε με αυτό που ήθελε να μεταδώσει με το αφήγημά του όλη τη βραδιά: αγάπη και το νέο «All My Love».

Δύο 24ωρα στην τροχιά των Coldplay-6
«Music of the Spheres» και κυριολεκτικά. Φωτ.: Αφροδίτη Ζαγγανά/High Priority Production

Από όλες τις υποδειγματικές στιγμές stadium rock –ή pop, για να μην τα χαλάσουμε–της βραδιάς και όλων των mega hits τους που ακούστηκαν, ήταν το «A Sky Full of Stars» το θεαματικότερο. Η έκκληση για κινητά στην τσέπη δούλεψε και οι 60.000 κόσμου από κάθε γωνιά του πλανήτη συντονίστηκαν με το σώμα και τη φωνή τους. Οποια και αν είναι η σχέση σου με τους Coldplay, δεν μπορείς να μην παραδεχτείς ότι κάνουν τη δουλειά τους καλά. Ειδικά όταν ακούς παραταγμένα καμιά δεκαριά τραγούδια που από μόνα τους θα έχτιζαν για άλλους ολόκληρες καριέρες και θα τους έκαναν «ευ-γκνώ-μο-νες», για να χρησιμοποιήσουμε και τα σπαστά ελληνικά του Κρις Μάρτιν.

Οχι μόνο επειδή γράφουν μουσική επαρκώς ασφαλή και προσιτή, ώστε να προσελκύσει σαν δορυφόρους πάσης φύσεως ακροατές. Αλλά γιατί μέσα σε δύο ώρες δεν θέλουν να αφήσουν την εντύπωση πως είναι σημαντικοί, αλλά πως κάθε ένας στο κοινό είναι απόλυτα σημαντικός. Για να διασκευάσουμε και τον τίτλο του αγαπημένου της Gen Z συγγραφέα Οσιαν Βουόνγκ «στη γη των Coldplay είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι». Ακόμα κι αν, έστω και φευγαλέα, μας περνάει από το μυαλό να κρατήσουμε το LED βραχιολάκι για αναμνηστικό. 

Δύο 24ωρα στην τροχιά των Coldplay-7
Τα βραχιολάκια σύντομα θα ταξιδέψουν στο Βουκουρέστι. Πριν από αυτό, όμως, οι Coldplay θα δουν για τρίτη φορά κάποιους λίγους Ελληνες φαν σε βίντεο που θα γυρίσουν στο Ηρώδειο, όπως ανακοίνωσαν στα social media τους. Φωτ.: Αφροδίτη Ζαγγανά/High Priority Production
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT