Οι Αθηναίοι ονειρεύονται ακούγοντας Pink Martini

Οι Αθηναίοι ονειρεύονται ακούγοντας Pink Martini

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η ανακοίνωση δύο συναυλιών των Pink Martini στην Αθήνα είναι μια είδηση που μας φτιάχνει τη διάθεση. Ενας παραπάνω λόγος είναι η ευκαιρία που μας δίνουν να ακούσουμε ζωντανά κομμάτια από το τελευταίο άλμπουμ τους «Dream a little dream» («Ονειρέψου ένα μικρό όνειρο»). Πρόκειται για την πολυσυζητημένη συνεργασία των Pink Martini με τους Von Trapps: τα τέσσερα αδέλφια, Sophia, Melanie, Amanda και August Von Trapp, δισέγγονα των Captain και Maria von Trapp, της οικογένειας των Αυστριακών που έγινε διάσημη από τη «Μελωδία της Ευτυχίας» και η οποία στη συνέχεια δημιούργησε ένα δικό της μουσικό σχήμα.

Δεκαπέντε τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο, όπως ορίζει εξάλλου η φιλοσοφία των Pink Martini, που συνδυάζουν πολλά διαφορετικά στυλ μουσικής, τα οποία θα ακούσουμε στην Αθήνα και προέρχονται από την Ιαπωνία, τη Σουηδία (μεταξύ τους το «Fernando» των Abba στα σουηδικά!), τη Ρουάντα, τη Γαλλία και τη Γερμανία, με τη συμμετοχή στην ηχογράφηση του άλμπουμ του διάσημου ιρλανδικού συγκροτήματος The Chieftains, της Wayne Newton, του Jack Hanna και της Charmian Carr που έπαιζε τον ρόλο της Liesl στη «Μελωδία της Ευτυχίας».

«Ημουν πάντα ερωτευμένος με τους Βον Τραπ και τη “Μελωδία της Ευτυχίας”, έτσι όταν ανακάλυψα ότι τα εγγόνια τους τραγουδούσαν και περιόδευαν ανά τον κόσμο, τους κάλεσα να συμμετέχουν σε συναυλίες των Pink Martini ως προσκεκλημένους καλλιτέχνες μας για ένα διάστημα», λέει σε συνομιλία του με την «Κ» ο Thomas Lauderdale, ιδρυτής των Pink Martini. «Υστερα από τις πολλές ζωντανές εμπειρίες μας επί σκηνής, οδηγηθήκαμε στη συνεργασία για το άλμπουμ “Dream a Little Dream”».

Πολιτική και ψυχαγωγία

Για όσους δεν γνωρίζουν την ιστορία των Pink Martini, έχει ενδιαφέρον το κίνητρο που οδήγησε στη δημιουργία τους. Το 1994 ο Τόμας Λόντερντεϊλ, στη γενέτειρά του, το Πόρτλαντ της Πολιτείας του Ορεγκον στις ΗΠΑ, ασχολούνταν με την πολιτική, ελπίζοντας ότι μια μέρα θα βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος. Οπως και όλοι οι εκκολαπτόμενοι πολιτικοί, πήγαινε σε πολλές συγκεντρώσεις με σκοπό την εύρεση κεφαλαίων, ανακαλύπτοντας ότι η μουσική σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις ήταν υποτονική, ανιαρή και υπερβολικά δυνατή. Αντλώντας έμπνευση από την παγκόσμια μουσική σκηνή, την κλασική, την τζαζ, τη ρετρό ποπ, με σκοπό να προσελκύσει και τους φιλελεύθερους και τους συντηρητικούς, ίδρυσε τους Pink Martini, μια μικρή ορχήστρα που θα «έντυνε» μουσικά εκδηλώσεις που συγκέντρωναν χρήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, τις δημόσιες βιβλιοθήκες και την εκπαίδευση. Ακόμη και τώρα, έχει να το λέει πως «στην Αμερική η πολιτική και η ψυχαγωγία είναι συνώνυμα».

Οταν το 1995 ο Λόντερντεϊλ κάλεσε την China Forbes, συμφοιτήτριά του στο Χάρβαρντ, να γράψουν μαζί το πρώτο τους τραγούδι το «Sympathique», οι Pink Martini ξεκίνησαν να απογειώνονται, ενώ καθιερώθηκαν στο διεθνές κοινό με το «Je ne veux pas travailler» («Δεν θέλω να δουλέψω»). Οπως τονίζει ο Λόντερντεϊλ: «Είμαστε μια αμερικανική μπάντα, αλλά περνάμε πολύ καιρό στο εξωτερικό, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να αντιπροσωπεύουμε την ευρύτερη Αμερική, την Αμερική που παραμένει η πιο πολυπληθυσμική χώρα στον πλανήτη, με ανθρώπους από όλες τις χώρες».

Η φιλοσοφία των έξυπνων, όμορφων και απόλυτα κομψών Pink Martini είχε πάντα να κάνει με τη συνεργασία, την ανταλλαγή, το μοίρασμα της ενέργειας μέσα από τη μουσική. Οσοι έχουν ζήσει μια live συναυλία τους θα θυμούνται ένα χαρούμενο πάρτι στο οποίο καλλιτέχνες και κοινό γίνονται ένα με αναμνήσεις αρκετών άγριων χορών των ίδιων ή φίλων τους πάνω και κάτω από τη σκηνή… Από το Χόλιγουντ του ’40 στα νάιτκλαμπ της Αβάνας του ’60, μια μουσική παλαιομοδίτικη «τοποθετημένη με ένα νέο τρόπο. Νομίζω πως ο κόσμος διψάει για όμορφες μελωδίες» είναι τα λόγια του Λόντερντεϊλ.

«Δεν είναι πάντα εύκολο γιατί η εποχή που διανύουμε είναι σκοτεινή. Ομως αυτό προσπαθώ μέσα από τη μουσική, να κάνω τους ανθρώπους χαρούμενους», επισημαίνει. «Από το ξεκίνημα της ομάδας μας ποτέ δεν σκέφτηκα πως ήθελα να είμαι μέλος μιας μπάντας, ακόμη περισσότερο να την διευθύνω. Στο κολέγιο που πήγα, πήρα ευρύτερη εκπαίδευση και έγινα ειδικός στη διοργάνωση πάρτι· έτσι, όταν δημιουργήθηκαν οι Pink Martini, αυτό που ήθελα περισσότερο ήταν να φέρω πολύ κόσμο στη σκηνή για να ζήσουμε όλοι μια χαρούμενη, κεφάτη εμπειρία».

Τι απολαμβάνουν στην Ελλάδα

«Ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο και συνεχώς ανακαλύπτουμε παλιές μελωδίες από διάφορες χώρες. Οπως γνωρίζετε, έχουμε συμπεριλάβει το «Ποτέ την Κυριακή» του Μάνου Χατζιδάκι στο πρώτο μας άλμπουμ «Sympatique» και η Τσάινα Φορμπς το τραγουδάει στα ελληνικά. Επίσης, ο τρομπονίστας μας Αντώνης Ανδρέου έχει ελληνική καταγωγή και καμιά φορά εκτός των συναυλιών αυτοσχεδιάζουμε όλοι μαζί, είναι μέρος της οικογένειάς μας κι αυτός», λέει ο Τόμας Λόντερντεϊλ για τη σχέση της ομάδας του με το ελληνικό κοινό. Η επιστροφή τους στην Αθήνα γίνεται με μεγάλο ενθουσιασμό. «Αγαπάμε τις μεσογειακές χώρες και τους ζεστούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ειδικά στην Ελλάδα, όμως, το κοινό είναι πολύ εκδηλωτικό και ενθουσιώδες, νιώθω πως υπάρχει μια ιδιαίτερη ενέργεια και επαφή μεταξύ μας. Ενα άλλο πράγμα που απολαμβάνουμε στην Ελλάδα είναι οι “επιθέσεις” στο φαγητό μετά τις παραστάσεις»…

​​Οι Pink Martini εμφανίζονται Παρασκευή και Σάββατο, 16 και 17 Μαΐου, στο Γκάζι Live, Ιερά Οδός 11.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT