Πρεμιέρα για τους Commonot

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ο Μιχάλης Δέλτα ένας ανήσυχος μουσικός. Δοκιμάζει, εξελίσσεται, δεν μένει στάσιμος. Από το ξεκίνημά του πίσω στη δεκαετία του ’90 με τους Στέρεο Νόβα –ένα πρωτοποριακό σχήμα που έθεσε τα θεμέλια για την εξέλιξη της ηλεκτρονικής μουσικής στη χώρα μας– μέχρι τη διακριτική, αλλά γεμάτη όμορφες στιγμές, σόλο πορεία του, ο μουσικός δείχνει να αναζητά διαρκώς νέους τρόπους έκφρασης. Και αυτή τη φορά είναι έτοιμος να μας παρουσιάσει τη νέα του δουλειά με τίτλο «Commonot».

Συνεργασία με την Etten

Οπως ο ίδιος αναφέρει στην «Κ» για το όνομα του πρότζεκτ: «Commonot είναι ένα λογοπαίγνιο με λέξεις και έννοιες που αφορούν τον σύγχρονο άνθρωπο, αλλά και τη μουσική. Δηλαδή, το αρχικό Com που αναφέρεται σε πολλές ηλεκτρονικές διευθύνσεις, το mono, που το συνδέω με ένα αναλογικό synthesizer που έχω το οποίο είναι μονοφωνικό, όπως επίσης διαβάζεται και Common, που για μένα προσδιορίζει την αίσθηση του συνήθους ως οικείου».

Το νέο εγχείρημα του Μιχάλη Δέλτα τον βρίσκει συνοδοιπόρο με την ταλαντούχο μουσικό και ερμηνεύτρια Etten. Μαζί είχαν συναντηθεί ξανά στο άλμπουμ «Tech me away» (2010), ένα δίσκο με αναφορές στην ποπ και την τέκνο. Οπως φαίνεται, η τότε συνεργασία τους (τι όμορφο τραγούδι το «She’s a boy!») καλλιέργησε τον αλληλοσεβασμό των δύο καλλιτεχνών και πυροδότησε σκέψεις για τη συνέχεια. Ο Μιχάλης Δέλτα φαίνεται πως βρήκε την έμπνευση στο πρόσωπό της. «Με εμπνέει αφάνταστα ως πολυτάλαντη και ως γυναίκα, στο να νιώθω ένας ποιητής της Techno μουσικής κουλτούρας που βρήκε τη μούσα του όταν φτιάχνω τραγούδια μαζί της. Οταν γράφουμε μουσική αποχωριζόμαστε τις ταυτότητες και τις άχρηστες σκέψεις και αφηνόμαστε στους δημιουργικούς οργασμούς. Ως φίλοι μιλάμε πάντοτε εκ βαθέων και ταυτόχρονα αντιλαμβανόμαστε την καθημερινότητα μέσα από τη διορατικότητα και από αστείρευτο χιούμορ».

Οι δυο τους μοιράστηκαν το ίδιο όραμα. Αισθάνθηκαν την ανάγκη να επικοινωνήσουν με τη δύναμη της μουσικής. Και έγιναν οι Commonot, ένα μουσικό δίδυμο με σύγχρονο ήχο ηλεκτρονικής ποπ, έναν ήχο που για τον Μιχάλη Δέλτα φέρει μαζί του μια παιδεία χρόνων και μια σπουδαία μαθητεία δίπλα σε δισκογραφίες μεγάλων μουσικών και επιρροών. «Πάντα είχα φλερτ με την ποπ μουσική και εννοείται πως είμαι εντελώς απενοχοποιημένος από αυτό. Συνθέτω περισσότερο με hardware synths, επειδή έτσι εκπαιδεύτηκα από μικρό παιδί. Η Etten με προκαλεί και πολλές φορές μου ανοίγει το πεδίο μου όταν έχω ενδοιασμούς. Οι ήχοι στα κομμάτια μας έρχονται και εμφανίζονται σχεδόν τεράστιοι μπροστά μας, σαν συνθετικοί-αναλογικοί θεοί που μας καθοδηγούν μέσω μιας δύναμης, η οποία κατεβάζει τις συχνότητες από το αχανές Διάστημα. Με άλλα λόγια, ο καινούργιος ήχος ηλεκτρονικός, με εξωστρεφή φωνητικά, πειραματικός και με δυνατούς ρυθμούς συνδέει τη Γη με τον Ουρανό».

Τραγούδια στα αγγλικά

Παρόλο που ο Μιχάλης Δέλτα αγαπάει την ελληνική γλώσσα, κάτι που έμπρακτα έχει αποδείξει στο παρελθόν μέσα από τους ποιητικούς του στίχους, τα τραγούδια του νέου δίσκου είναι στα αγγλικά. Αυτό καθώς οι μουσικοί προσβλέπουν σε συνεργασία με ξένες δισκογραφικές. Η πρώτη παρουσίαση των Commonot στο κοινό θα γίνει την Πέμπτη 15 Μαΐου στο Κ44. Εκεί οι μουσικοί θα παρουσιάσουν τον νέο τους ήχο, καθώς επίσης και υλικό από τη μέχρι τώρα ξεχωριστή τους δισκογραφία. Οι ίδιοι υπόσχονται ότι θα είναι μια «μουσική εκσπερμάτωση».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT