Στον λόφο της Σάνης ένα θαύμα της τζαζ γίνεται 22 ετών

Στον λόφο της Σάνης ένα θαύμα της τζαζ γίνεται 22 ετών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε πριν από 22 χρόνια, όταν κανείς τότε δεν μπορούσε να φανταστεί ένα μουσικό φεστιβάλ και μάλιστα προσανατολισμένο στην τζαζ σκηνή, εκτός της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Σήμερα, όμως, αν επιχειρήσουμε να κάνουμε έναν απολογισμό της πορείας του Sani Festival, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, δεν θα είναι αρκετό να μιλήσουμε μόνο για ένα κερδισμένο στοίχημα, αλλά για ένα ισχυρότατο πολιτιστικό αποτύπωμα.

«Οταν μιλάμε για πολιτιστική αποκέντρωση, πρέπει να αναφερόμαστε στο παράδειγμα του φεστιβάλ Sani. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι το φεστιβάλ έδωσε ένα στίγμα στην περιοχή, στη συνέχεια έχτισε πάνω σε αυτό το στίγμα και εκπαίδευσε κοινό. Και δεν μιλάω μόνο για πολιτιστικό στίγμα, αλλά και για γεωγραφικό. Το φεστιβάλ Sani ακτινοβολεί και εκτός συνόρων», σημειώνει η Ολγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, ο άνθρωπος πίσω απ’ αυτήν την προσπάθεια από την πρώτη μέρα.

Αποκλειστικές μετακλήσεις, ποιοτικές παραγωγές, πρωτιές, ενδιαφέρουσες συμπράξεις είναι τα χαρακτηριστικά του φεστιβάλ, που κάθε χρόνο εξελίσσεται και πλουτίζει. Φέτος, εκτός από τα ηχηρά ονόματα που θα φιλοξενήσει, κάνει άνοιγμα και σε άλλες παραστατικές τέχνες, με διάθεση πειραματισμού αρχικά, αλλά και με το σκεπτικό να αποκτήσουν μονιμότητα στο πρόγραμμα. Για την Ολγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη, το μεγάλο στοίχημα, αλλά και ένα προσωπικό όραμα, είναι η πραγματοποίηση συμπράξεων ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών. Στο φετινό πρόγραμμα αυτό εκφράζεται με τη συναυλία στις 12 Ιουλίου του σπουδαίου τρομπετίστα της τζαζ Τέρενς Μπλανσάρντ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή.

Στο 22ο Sani Festival ξεχωρίζει και η εναρκτήρια παραγωγή στις 11 Ιουλίου με την Tέρι Λιν Κάρινγκτον, τη μοναδική ντράμερ που έχει βραβευθεί ποτέ με Γκράμι, συνεργάτιδα των Αλ Ζαρό, Κασάνδρα Γουίλσον, Ντάιαν Ριβς, Ντι Ντι Μπριτζγουότερ μεταξύ πολλών άλλων. Το συγκρότημα που τη συνοδεύει είναι γυναικοκρατούμενο και μάλιστα στα φωνητικά θα βρίσκεται η σπουδαία Λιζ Ράιτ.

Εχουν όραμα

Πώς καταφέρνει ένα τόσο ιδιαίτερο και ποιοτικό φεστιβάλ όχι μόνο να επιβιώνει, αλλά και να εμπλουτίζεται; «Δεν υπάρχει κάποια μυστική συνταγή», λέει η Ολγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη. «Και επίσης, δεν πρόκειται για μια κερδοφόρο διοργάνωση. Απλώς οι άνθρωποι της ΣΑΝΗ Α.Ε. που το χρηματοδοτούν όλα αυτά τα χρόνια, έχουν όραμα και μια σταθερή αντίληψη για το τι είναι ποιοτικό και τι όχι». Το Sani Festival αρχίζει στις 11 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 14 Αυγούστου, στον πραγματικά πανέμορφο λόφο της Σάνης. Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.sanifestival.gr.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT