Μoυσικές εξαίσιες

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΟΚ

Royal Blood

«Royal Blood»

Warner Bros.

Η πρώτη ομώνυμη δισκογραφική δουλειά των Royal Blood, του βρετανικού μπλουζ-ροκ και garage διδύμου, το οποίο σχηματίστηκε μόλις το 2013 και με αυτό ως δεδομένο, είναι εκπληκτική! Με τον ασυνήθιστο συνδυασμό μπάσου – ντραμς (όλο το μυστικό είναι στους δύο ξεχωριστούς ενισχυτές, κιθάρας και μπάσου) και ήχο απρόσμενα δυναμικό και ώριμο, τα δέκα κομμάτια που περιλαμβάνει ο δίσκος θα μπορούσαν άνετα να αποτελούν περιεχόμενο best of. Φυσικά και το γκρουπ έχει τις επιρροές του, όμως αυτό δεν σημαίνει, όπως υποστηρίχθηκε από κάποιους, ότι οι Royal Blood αντιγράφουν. Βρίσκονται απλώς στη διαδικασία του χτισίματος ενός προσωπικού στυλ, το οποίο μάλιστα μοιάζει και πολλά υποσχόμενο για το μέλλον.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

ΠΟΠ

Panda Bear

Panda Bear Vs The Grim Reaper

DOMINO

Οσα χρόνια ακριβώς μετράει ο 21ος αιώνας, τόσα βρίσκονται στη δισκογραφία οι Animal Collective, το σημαντικό και πολυδιάστατο σχήμα από τη Βαλτιμόρη που έχει καθορίσει μόνο του σχεδόν μια σύγχρονη αντίληψη περί αιώνιας, συμφωνικής, ψυχεδελικής, avant ποπ/φολκ, στο πνεύμα των Byrds και Beach Boys, που δεν παγιδεύεται στη μίμηση και τη ρετροφιλία κάνοντας χρήση ελευθεριών από την τζαζ και την electronica. Ο 36χρονος πια Panda Bear (κατά κόσμον Noah Lennox), μόνιμος κάτοικος Λισσαβώνας εδώ και μία δεκαετία, αποτελεί τον ένα απο τους δύο δημιουργικούς πόλους του γκρουπ, και αυτό είναι ήδη το πέμπτο προσωπικό του άλμπουμ μακριά από τη σκέπη της «κολεκτίβας». Ευρύτατο κι εδώ το φάσμα των αναφορών, αλλά το μεγάλο του χάρισμα, εκτός από την εκστατική φωνή, είναι οι αριστουργηματικές μελωδίες: αν υπάρχει εκεί έξω κρυστάλλινη μπαλάντα μελαγχολικής προσμονής όπως το «Tropic of Cancer», πολύ θα ήθελα να την ακούσω.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΚΛΑΣΙΚΗ

Leclair, Κοντσέρτα για βιολί

Busch, Kaiser, Camerata Koeln

dhm 88875016222

Γνώση και καλαισθησία χαρακτηρίζουν τα έργα του Ζαν-Μαρί Λεκλέρ. Ο Γάλλος συνθέτης του 18ου αιώνα, που μελέτησε στο Τορίνο και γνώριζε τις κατακτήσεις των Γερμανών συναδέλφων του, συνέθεσε σε ένα κατεξοχήν «ευρωπαϊκό» ύφος μουσική μελωδική, μοναδικής κομψότητας, αρμονικά ενδιαφέρουσα, αισιόδοξη, με νεύρο και παλμό. Η νέα αυτή κυκλοφορία περιλαμβάνει Κοντσέρτα για βιολί και για φλάουτο όπως επίσης μία Τρίο Σονάτα για πλαγίαυλο, βιόλα ντα γκάμπα και συνεχές βάσιμο. Η φωτεινή μουσική ερμηνεύεται όπως της αξίζει από τους Κριστίνε Μπους (βιολί), Καρλ Κάιζερ (φλάουτο), Ράινερ Τσίπερλινγκ (βιόλα ντα γκάμπα) και τα μέλη του συνόλου Camerata Koeln σε όργανα εποχής.

Ν. Α. ΔΟΝΤΑΣ

ΠΟΠ

Ariel Pink

Pom Pom

4AD

O εκκεντρικός, δυναμικός και αστείρευτα δημιουργικός Ariel Pink στο ροζ «Pom Pom» εκπλήσσει ευχάριστα. Ενας δίσκος πολυσυλλεκτικός, με δόσεις τρέλας, σουρεαλισμού, αλλά και σκοτεινιάς. Ενα συνονθύλευμα τάσεων: η χαρωπή ποπ ακολουθείται από Joy Division μαυρίλα, τα πληθωρικά συνθεσάιζερ χρωματίζουν μια μοντέρνα ψυχεδέλεια και η indie αισθητική γνωρίζει τον πειραματισμό. Φασαριόζικο και μελωδικό ταυτόχρονα, άρτια δουλεμένο χωρίς όμως να χάνει τον αυθορμητισμό και τη γοητευτική αφέλειά του, το «Pom Pom» χαιρετίζεται ως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες δουλειές του Αμερικανού μουσικού. Μια δουλειά που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε live, καθώς ο Ariel Pink περιλαμβάνεται στους επίτιμους καλεσμένους του φετινού καλοκαιρινού Plissken.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Μικρή βαλίτσα

Cobalt music

Εκφραστικός ερμηνευτής, με ιδιαίτερη χροιά, που συνδέει τον Χατζιδάκι με ό,τι πιο σύγχρονο στο ελληνικό τραγούδι, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης είναι ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς μας. Κάθε νέος δίσκος, όπως η «Μικρή βαλίτσα», δεν επιβεβαιώνει μόνο τη μουσικότητα και το προσωπικό ύφος της στιχουργικής του, αλλά και τη διαρκή εξέλιξή του. Η αγάπη στην παράδοση, στο λαϊκό, αλλά και η μαθητεία πλάι σε δασκάλους της κλασικής στην Αγία Πετρούπολη (ποιος άλλος δημοφιλής καλλιτέχνης διέκοψε τη σταδιοδρομία του για σπουδές;), ισορροπούν σε τραγούδια που έχουν ευρηματικότητα, αμεσότητα, εκφράζουν τις αγωνίες του καιρού μας όχι με διδακτισμό, αλλά μέσα από τα μάτια ενός ανήσυχου ανθρώπου με ανεξάρτητη σκέψη. Εξαιρετικοί μουσικοί, καλεσμένοι φίλοι: Μαρία Φαραντούρη, Σωκράτης Μάλαμας, Ναταλία Λαμπαδάκη, συγκινητικά τραγούδια («Ο τιμονιέρης», «Η μέρα που θα ’ρθει»), με το αίσθημα εκείνου που εγκαταλείπει τον τόπο του αλλά και όσων εγκαταλείπονται απ’ αυτόν.

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT