Μoυσικές εξαίσιες

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΟΚ

ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ

«20.14»

MLK

Ροκ διάθεση, δυνατές κιθάρες, λυρισμός και ποιητική στιχουργική από ένα σημαντικό συγκρότημα που γράφει ιστορία στην ελληνική ροκ σκηνή για περισσότερο από 20 χρόνια. Τα Υπόγεια Ρεύματα του 2014 (Γρηγόρης Κλιούμης, Νίκος Γιούσεφ, Μάριος Τσαγκάρης και Τάσος Πέππας) συναντήθηκαν στο στούντιο τον περασμένο Μάρτιο και ηχογράφησαν διαφορετικές εκδοχές 20 επιλεγμένων κομματιών της 20χρονης πορείας τους –σπουδαία τραγούδια όπως τα «Ασημένια σφήκα», «Μ’ αρέσει να μη λέω πολλά», «Κινέζικο πορτραίτο»– θέλοντας να τιμήσουν τους μουσικούς που πέρασαν από το συγκρότημα. Από αυτό το ξανακοίταγμα στο παρελθόν έχει προκύψει ένας φρέσκος και συχνά απρόβλεπτος ήχος, κάτι σαν νέα αρχή για ένα γκρουπ που ξέρει καλά πώς να ανασυνθέτει και να αναβαπτίζει τη μουσική του περιουσία. Η έκδοση περιλαμβάνει και εντελώς νέο υλικό, 14 τραγούδια για τη ζωή, τον φόβο, τον χρόνο, συνεπή στο ύφος και με την ίδια αμείωτη προσήλωση στον στίχο που μας έχουν συνηθίσει τα Υπόγεια Ρεύματα από την πρώτη δουλειά τους.

ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

ΦΟΛΚ

FATHER JOHN MISTY

I Love You, Honeybear

SUB POP

Με το νέο του άλμπουμ, «I Love You, Honeybear» ο τραγουδοποιός και πρώην μέλος των Fleet Foxes, J. Tillman, επιστρέφει με έντεκα ενδοσκοπικά τραγούδια. Φορώντας τη μάσκα του Father John Misty συνεχίζει την εξομολόγηση του πρώτου άλμπουμ, «Fear Fun», με περισσότερο θάρρος και βάθος. Τραγούδια όπως τα «Bored In The USA», «Chateau Lobby # (in C FOR Two Virgins)» και «I Love You, Honeybear» αναδεικνύουν έναν ερωτευμένο καλλιτέχνη που ακροβατεί μεταξύ ευτυχίας και θλίψης. Η πλούσια ενορχήστρωση, η ζεστή φωνητική του ερμηνεία και οι απλές ποπ μελωδίες που αναβλύζουν από το πιάνο τυλίγουν αρμονικά άλλοτε σατιρικούς και άλλοτε γεμάτους αγωνία στίχους. Ακούγοντας αυτό το εξαιρετικό άλμπουμ, νιώθεις πως έχεις κάνει τη δική σου εξομολόγηση με την αισιοδοξία να έχει νικήσει κάθε είδους φόβο και προβληματισμό.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

ΠΟΠ

BJORK

Vulnicura

MEGAFORCE RECORDS

Η ιέρεια της μουσικής πρωτοπορίας στο ένατο στούντιο άλμπουμ της είναι για ακόμη μία φορά εντυπωσιακή, αλλά και θλιμμένη. Η Bjork έκανε το χρονικό του χωρισμού της με τον καλλιτέχνη Μάθιου Μπάρνεϊ στίχους, μελωδίες, μουσική. Βαθιά συναισθηματική και εσωστρεφής, κάποιες στιγμές σπαρακτική, πασχίζει να γιατρέψει τις πληγές της. Διάχυτος ηλεκτρισμός, δυστοπικά beats και σε πρώτο πλάνο η γνώριμη φωνή, αυτή με το φαλτσέτο, η σαν ξωτικού, μας μεταφέρουν σε ένα ονειρικό τοπίο. Στο βάθος λίγα βιολιά και κάπου συνοδεύει η γλυκιά χροιά του Antony Hegarty. Η Bjork τραγουδά: «Did I love you too much, devotion bent me broken» και φέρνει στον νου το παλιό της «Vespertine».

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΡΟΚ

TWO GALLANTS

We Are Undone

ATO Records

Εδώ έχουμε την πέμπτη και μακράν πιο ώριμη δουλειά των Kαλιφορνέζων Two Gallants – το όνομά τους προέρχεται από τη γνωστή σύντομη ιστορία του Τζέιμς Τζόις. Το «We Αre Undone» αποτελείται από ένα σύνολο τραγουδιών που δείχνουν, αν μη τι άλλο, την ευρεία γκάμα και τα μουσικά μονοπάτια στα οποία η μπάντα άνετα πλέον κινείται. Από τα πιο σκληροπυρηνικά «We Αre Undone» και «Some Trouble» μέχρι το χαλαρό φολκ του «Katy Kruelly» και το πιανιστικό «Invitation To The Funeral», τα διαφορετικά στυλ συνυπάρχουν δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα μουσική διαδρομή. Αν, τέλος, υπάρχει η δυνατότητα, συνιστάται και το βινύλιο, του οποίου η έκδοση είναι ιδιαίτερα επιμελημένη.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

ΚΛΑΣΙΚΗ

WAGNER

Der fliegende Hollaender

Stensvolt, Kampe, Nelsons

RCO Live 14004

Συγκλονιστική ορχήστρα, απίστευτος ήχος! Ανεξάρτητα από τη συμβολή του αρχιμουσικού και της τεχνολογίας, συναρπάζουν πάνω απ’ όλα οι αρετές της ορχήστρας Κοντσέρτχεμπαου του Αμστερνταμ, που αποδίδει με τρομακτική δύναμη και ποιότητα ήχου την εμβληματική αυτή ρομαντική όπερα του Βάγκνερ. Η «ζωντανή» ηχογράφηση βοηθά τον Νέλσονς να αναδείξει τη θεατρικότητα της μουσικής. Επιπλέον, ο Λεττονός αρχιμουσικός χειρίζεται δεξιοτεχνικά τις τεράστιες δυνάμεις που φαντάστηκε ο συνθέτης: ο μανιασμένος αέρας και η θάλασσα ξεχύνονται από τα ηχεία, τα χορωδιακά των ναυτών εξεγείρουν. Καθηλωτικοί είναι ο έμπειρος Ολλανδός του Τέργε Στένσβολτ, η νεανική Ζέντα της Ανιας Κάμπε, ο επιβλητικός Ντάλαντ του Καντσούλ Γιουν, ο παρορμητικός Ερικ του Κρίστοφερ Βέντρις. Απλά συναρπαστικό!

Ν. Α. ΔΟΝΤΑΣ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT