Μουσική «ανάσα» στον Παγασητικό, για οκτώ βραδιές

Μουσική «ανάσα» στον Παγασητικό, για οκτώ βραδιές

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θερμή ανταπόκριση του κόσμου, τρία χρόνια τώρα, ενθάρρυνε το Κοινωφελές Ιδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη να προχωρήσει στη διοργάνωση του τέταρτου διεθνούς μουσικού φεστιβάλ «Ευμέλεια». Από τις 26 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, για οκτώ βραδιές, στην ειδυλλιακή Αγριά του Βόλου θα συγκεντρωθούν μουσικοί από την Ελλάδα και πολλές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να ερμηνεύσουν έργα που εκτείνονται από τον Χέντελ ώς τον Μεσιάν.

Αξίζει να σταθεί κανείς λίγο περισσότερο στο πρόγραμμα των συναυλιών, που επιμελήθηκε ο πιανίστας Ντίνος Μαστρογιάννης, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ. Είναι εμφανής η προσπάθεια να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα σε ονόματα γνωστών συνθετών και σε έργα τα οποία ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη ποιότητά τους.

Ετσι, οι συναυλίες περιλαμβάνουν συνθέσεις από κάθε περίοδο της μουσικής, ξεκινώντας από το μπαρόκ, περνώντας από τον κλασικισμό και τον ρομαντισμό και φτάνοντας ώς τον 20ό αιώνα.

Το πρόγραμμα

Το φεστιβάλ ξεκινά με μια βραδιά χορωδιακής μουσικής, στην οποία θα ακουστεί και η «Γιορτή με κάλαντα» (A ceremony of carols) του Μπρίτεν. Το ρεσιτάλ πιάνου της επομένης περιλαμβάνει έργα Χέντελ, Μπετόβεν και Σοπέν, ενώ στις 28 Μαρτίου θα ακουστεί το διάσημο «Κουαρτέτο για το τέλος του χρόνου» του Μεσιάν.

Η συνάντηση του πιάνου με ένα κουαρτέτο εγχόρδων είναι πάντοτε ξεχωριστή υπόθεση. Ετσι, για τις 29 Μαρτίου το φεστιβάλ έχει προγραμματίσει ορισμένα από τα ωραιότερα έργα του είδους από την πένα των Μότσαρτ, Μπετόβεν και Μαρτινού. Το πολύ ενδιαφέρον Κοντσέρτο για βιολί, πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων του Ερνέστ Σοσόν θα ακουστεί μαζί με κουαρτέτα εγχόρδων των Χάιντν και Τσαϊκόφσκι (30 Μαρτίου), ενώ στις 31 Μαρτίου ακολουθεί ένα δημοφιλές πρόγραμμα με Σλαβικούς χορούς του Ντβόρζακ και Ουγγρικούς του Μπραμς για πιάνο-τέσσερα χέρια. Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με τον υπέροχο κύκλο τραγουδιών «Ο έρωτας του ποιητή» του Ρόμπερτ Σούμαν (2 Απριλίου). Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ «Ευμέλεια» υποστηρίζει εξίσου τη σύγχρονη δημιουργία, επιλέγοντας κάθε χρόνο έναν τιμώμενο συνθέτη. Τις προηγούμενες χρονιές ήταν οι ελληνικής καταγωγής Τζων Ψαθάς (γενν. 1966), ο οποίος ζει και εργάζεται στη Νέα Ζηλανδία, και Χρήστος Χατζής (γενν.1953), ο οποίος δημιουργεί στον Καναδά. Φέτος, τιμώμενος συνθέτης είναι ο Νίμροντ Μπόρενσταϊν (γενν. 1969), έργα του οποίου θα ακουστούν την 1η Απριλίου.

Τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εμπειρία μιας συναυλίας. Ομως, για εκείνους οι οποίοι δεν μπορούν να ξεκλέψουν μερικές μέρες ανάπαυλας στον Παγασητικό, υπάρχει το διαδίκτυο: Το φεστιβάλ μεταδίδει απευθείας τις συναυλίες του από το Πολιτιστικό Κέντρο του Πορφυρογένειου Ιδρύματος. Ετσι, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις όπου βρίσκεται.

​​4o Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ «Ευμέλεια» Πολιτιστικό Κέντρο του Πορφυρογένειου Ιδρύματος. Αγριά Βόλου, 26 Μαρτίου – 2 Απριλίου 2015, www.evmelia-festival.org.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT