Στοχασμός πάνω στον ήχο της καταστροφής

Στοχασμός πάνω στον ήχο της καταστροφής

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βλέποντας το γεωφυσικό ανάγλυφο της Σαντορίνης, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι μοιάζει με ένα φυσικό αμφιθέατρο μέσα στο νερό. Αυτή η φανταστική εικόνα θα αποκτήσει σε λίγες ημέρες πραγματική διάσταση μέσα από ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα με τίτλο «The Aural Lighthouses». Πρόκειται για ένα διεθνές συμπόσιο καλλιτεχνικών δρώμενων και πρωτοποριακών εγκαταστάσεων ήχου, που διοργανώνει το Μουσείο Τέχνης Santozeum από μεθαύριο μέχρι και τις 23 Μαΐου. Η καλλιτεχνική διευθύντρια και επιμελήτρια της έκθεσης Ileana Drinovan-Nomikos μίλησε στην «Κ» για την ενδιαφέρουσα αυτή συνάντηση.

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια τάση στην εικαστική σκηνή και όχι μόνον. Αλλες αισθήσεις, πλην της όρασης, όπως η ακοή ή η όσφρηση, κερδίζουν έδαφος. Με άξονα τον καταστροφικό σεισμό του 1953 στο νησί και τις μνήμες που εξακολουθούν ακόμα να είναι ζωντανές, καλέσαμε μια σειρά από καλλιτέχνες και επιστήμονες να στοχαστούν και να δημιουργήσουν με βάση τον ήχο».

Πρόκειται για διεθνούς φήμης συμμετέχοντες από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Γερμανία, την Ιταλία κ.ά. Παράλληλα, το project «Aural Lighthouses» αποτελεί μέρος μιας σειράς δώδεκα διεθνών εκδηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα χρόνο ανά τον κόσμο με τον ευρύτερο τίτλο «Fluid States Performance Studies».

Σύμφωνα με την επιμελήτρια, το κύριο ερώτημα είναι «πώς μπορούν οι άνθρωποι να δημιουργήσουν και να μεταδώσουν ήχους καταστροφής αντίστοιχους με αυτούς που δημιουργεί η φύση. Αλλο ένα όμως κομβικό σημείο του project είναι ο τεχνητός συντονισμός ηχητικών συχνοτήτων, όπως είναι οι συναγερμοί και οι σειρήνες, σε σχέση με το επικείμενο φάσμα της παγκόσμιας κρίσης και της κρίσης στην Ελλάδα». Κάποια από τα έργα θα μείνουν στο νησί και μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου, ενώ θα υπάρχει συνεργασία με ραδιοφωνικό σταθμό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT