Λυρική Σκηνή, έναρξη με δοκιμασμένες επιτυχίες

Λυρική Σκηνή, έναρξη με δοκιμασμένες επιτυχίες

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την Εθνική Λυρική Σκηνή ο φετινός Οκτώβριος θα έχει κάτι από το δύσκολο καλοκαίρι που αφήσαμε πίσω μας (ημερολογιακά, τουλάχιστον). Στην ανακοίνωση με τον προγραμματισμό του Οκτωβρίου διακρίνονται ακόμα τα ίχνη της προηγούμενης περιόδου που στιγματίστηκε από τη ματαίωση της δεύτερης μεγάλης θερινής παραγωγής του οργανισμού τον Ιούλιο («Κάρμεν»), στον απόηχο της επιβολής των capital controls και του κλίματος ακραίας πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Η έναρξη της σεζόν στο θέατρο «Ολύμπια» γίνεται με μία παραγωγή του 2010 («Ο μαγικός αυλός» του Μότσαρτ, 23, 24, 25, 30, 31 Οκτωβρίου & 1, 4, 8 Νοεμβρίου), ενώ και το μπαλέτο του Ρενάτο Τζανέλλα και της Ελένης Καραΐνδρου «Ταξίδι στην αιωνιότητα» έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο του 2013 και επανέρχεται φέτος, αυτήν τη φορά στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά (7, 8, 11, 13 Οκτωβρίου).

Η αναβολή (σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, θα δούμε την «Κάρμεν» το επόμενο καλοκαίρι) δεν στοίχισε μόνο οικονομικά στη Λυρική Σκηνή (απώλεια που μεγεθύνεται στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον), αλλά ανέκοψε, προσωρινά έστω, τον δυναμισμό ενός οργανισμού που έχει «χτίσει» στενούς δεσμούς με ένα πιστό αλλά και διαρκώς διευρυνόμενο κοινό.

Τα προβλήματα δεν τελείωσαν με την «Κάρμεν» και σε κάθε περίπτωση δεν είναι καινούργια. Η μεγάλη μείωση στην κρατική επιχορήγηση (από τα 16,8 εκατομμύρια ευρώ του 2013 στα 10 του 2015) δημιουργεί ασφυκτικό πλαίσιο που επηρεάζει αναπόφευκτα και το πρόγραμμα της νέας περιόδου, που θα ανακοινώσει στις 30 Σεπτεμβρίου ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Μύρωνας Μιχαηλίδης.

Σε αυτές τις συνθήκες η μοναδική νέα παραγωγή στο άνοιγμα της σεζόν είναι η συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, στις 10 Οκτωβρίου, στο «Ολύμπια» της οδού Ακαδημίας.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, ακολουθώντας το ρεύμα των φετινών εορτασμών για τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, θα παρουσιάσει εμβληματικά αποσπάσματα από το οπερατικό και συμφωνικό έργο του. Θα τα ερμηνεύσουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τον Ηλία Βουδούρη. Οι σολίστ Τζούλια Σουγλάκου, Ελένη Δάβου, Γιάννης Χριστόπουλος, Πέτρος Μαγουλάς θα αποδώσουν αποσπάσματα από την 1η, την 3η και την 7η («Εαρινή») Συμφωνία, τις όπερες «Αντιγόνη», «Μήδεια», «Ηλέκτρα», το ορατόριο «Canto General» και το μπαλέτο «Ζορμπάς».

Νέα τιμολογιακή πολιτική

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, η Εθνική Λυρική Σκηνή προχωρά σε σημαντική μείωση των τιμών των εισιτηρίων της σε όλες τις κατηγορίες και σε όλους τους χώρους όπου φιλοξενούνται παραγωγές και εκδηλώσεις της.

Η αναλυτική παρουσίαση της νέας τιμολογιακής πολιτικής θα γίνει στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος της σεζόν 2015-16.

Ενδεικτικά, οι τιμές των εισιτηρίων για το «Ταξίδι στην αιωνιότητα» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αρχίζουν από τα 10 ευρώ (έως 20), ενώ στη συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη το ακριβότερο εισιτήριο κοστίζει 15 ευρώ. Στον «Μαγικό αυλό» η γκάμα είναι μεγαλύτερη, με σημείο εκκίνησης τα 15 ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT