«Κι αν το χιόνι πάνω σου χυμήξει»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόλυτη ιστορία πίστης, αγάπης και ενηλικίωσης, τη «Βασίλισσα του Χιονιού» του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν επέλεξε να ανεβάσει σε ένα πρωτότυπο θέαμα όπερας για μικρούς και μεγάλους ο Θοδωρής Αμπαζής, υπογράφοντας τη μουσική και τη σκηνοθεσία. Η παράσταση, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εορταστικές προτάσεις των ημερών έχει πρεμιέρα την Τρίτη (22/12) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

«Κι αν το χιόνι πάνω σου χυμήξει/ Κι όλη τότε σε καλύψει/ Αμέσως θα βγει μια ανεμώνα/ Κι εγώ κυπαρίσσι θα γεννώ/ Ψιλόλιγνο και λυγερό/ Για σε, μοναδική κρυψώνα». «Θεωρώ τη σκηνή που η ηρωίδα, η μικρή Γκρέτα, βρίσκει τον φίλο της παγωμένο και προσπαθεί τραγουδώντας να του θυμίσει ποια είναι και τι τους συνδέει, μια από τις συγκινητικότερες που έχω γράψει ως τώρα», μου λέει σε συνομιλία του με την «Κ» ο Θοδωρής Αμπαζής και καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό του για τη νέα του δουλειά. Ο συνθέτης, σκηνοθέτης, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και πλέον αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού επέλεξε τη «Βασίλισσα του Χιονιού» γιατί, όπως λέει, «έχει όλα τα συστατικά που χρειάζονται για να γράψει κανείς μια όπερα: ξεκάθαρη δραματουργία, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, δράση, συγκινητικές στιγμές, διαφορετικούς σκηνικούς χώρους, επίκαιρους θεματικούς άξονες».

Με τη Σοφιάννα Θεοφάνους, που έγραψε το λιμπρέτο, αποφάσισαν να επικεντρωθούν στην ιστορία της Γκρέτας και να τονίσουν την προσπάθειά της να βρει και να απελευθερώσει τον φίλο της από τα δεσμά της Βασίλισσας, χωρίς ποτέ να λιγοψυχήσει μπροστά στις πολλές και αναπάντεχες δυσκολίες. «Το παραμύθι μάς έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια ευφάνταστη παράσταση και με ενέπνευσε προσωπικά στο να συνθέσω μια ποικιλότροπη και ποικιλόχρωμη μουσική», τονίζει.

Του ζητάω να μου μιλήσει για την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια ώστε να εξοικειωθούν τα παιδιά με την όπερα. «Τα περισσότερα παιδιά θεωρούν την όπερα ένα είδος για μεγάλους, αν όχι για πολύ μεγάλους», απαντάει ο Θοδωρής Αμπαζής. Και συμπληρώνει: «Παρ’ όλα αυτά, είναι σίγουρα ένα είδος που έχει τη δύναμη, λόγω της σκηνικής του εκφοράς, να διευρύνει τα ακούσματα των παιδιών και να προτείνει μια διαφορετική αισθητική, πέρα από την καθημερινή αγοραία μουσική κουλτούρα που διαμορφώνει η τηλεόραση και το Διαδίκτυο. Μια άλλη μουσική, που μπορεί να δονήσει διαφορετικές ψυχικές χορδές και να διαμορφώσει πιο ολοκληρωμένους χαρακτήρες. Ο τρόπος που επέλεξα να το κάνω είναι να χρησιμοποιήσω ισχυρούς θεατρικούς κώδικες, ώστε τα παιδιά να ξεχάσουν ότι βλέπουν όπερα, να αφεθούν στην πλοκή, ακόμη και να ξεχάσουν ότι οι ήρωες τραγουδούν».

Οι παραστάσεις της «Βασίλισσας του Χιονιού» θα διαρκέσουν έως τις 30 του μήνα (τα έσοδα της παράστασης της 28ης Δεκεμβρίου θα διατεθούν στην ΕΛΕΠΑΠ). Τα σκηνικά και κοστούμια είναι του Kenny MacLellan και οι φωτισμοί του Νίκου Σωτηρόπουλου. Παράλληλα με την παρουσίαση του έργου θα πραγματοποιηθεί μουσικοθεατρικό εργαστήριο για παιδιά (τηλ. 210-90.05.800).

Καρμενσίτας

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα παράσταση των ημερών που φέρνει τα παιδιά κοντά στην όπερα και επιπλέον στον κλασικό χορό είναι η «Καρμενσίτας», παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που παρουσιάζεται στο θέατρο Ολύμπια σε χορογραφία της Μαρίας Κουσουνή. Με όχημα τη μουσική του Μπιζέ για την «Κάρμεν», οι χορευτές της ΕΛΣ και διακεκριμένοι μονωδοί παρουσιάζουν μια παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά από την προσχολική ηλικία έως τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού.

Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Αλέξανδρου Ευκλείδη. Ακαδημίας 59, τηλ. 210-36.62.100, 37.11.342.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT