Η ανανεωμένη Κρατική Ορχήστρα Αθηνών «βγαίνει» στον δρόμο

Η ανανεωμένη Κρατική Ορχήστρα Αθηνών «βγαίνει» στον δρόμο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε ένα δίκτυο συνεργειών που σταδιακά ιδρύει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, επιθυμεί να αποκτήσει ενεργότερο ρόλο στην πολιτιστική ζωή του τόπου. «Είμαστε σε καλό δρόμο», λέει ο μαέστρος Στέφανος Τσιαλής, καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ. «Δεν συμμερίζομαι την καταστροφολογία. Αν θέλει κανείς να κάνει πράγματα, μπορεί. Απλώς στην Ελλάδα απαιτείται τετραπλάσια προσπάθεια, καθώς οφείλει κανείς να καταναλώσει ενέργεια και χρόνο για άσκοπα, άχρηστα και ψυχοφθόρα πράγματα».

Πάντως, το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, οι χρήστες του μετρό στην Ομόνοια αιφνιδιάστηκαν ευχάριστα από τη μουσική παρέμβαση της ΚΟΑ. Ηταν η έναρξη συνεργασίας της ορχήστρας με τις ΣΤΑΣΥ Α.Ε. (Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.), κατά το πρότυπο άλλων πολιτιστικών οργανισμών. Βάσει της συμφωνίας, θα δοθούν ακόμη δύο συναυλίες ευέλικτων συνόλων στον Πειραιά (Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών 5/3, 13.00) και στο Σύνταγμα (Τρίο Εγχόρδων με Φλάουτο, 19/3, 13.00). Στην Ομόνοια, την έκπληξη στο κοινό είχε αναλάβει το Metallon – Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών, που τοποθετήθηκε στο πρώτο επίπεδο του σταθμού ανάμεσα στις εξόδους για Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου. Είναι πάντα ευχάριστο να βλέπει κανείς βιαστικούς διαβάτες να εκπλήσσονται και να βραδύνουν τον βηματισμό τους καθώς μελωδίες από την «Κάρμεν» γέμιζαν τον χαμηλοτάβανο σταθμό. Δεν φανταζόταν κανείς ότι θα ακούσει live το «Granada» ή Πιατσόλα, Πιοβάνι και Μπιτλς στην Ομόνοια.

Είναι η αρχή. Η ΚΟΑ είναι σαφώς σε καλύτερη μοίρα φέτος, καθώς έχει ήδη εγκατασταθεί ως residence orchestra στο Μέγαρο Μουσικής, γεγονός που μειώνει τα λειτουργικά της έξοδα. Επιπλέον, εγκρίθηκε η πρόσληψη έξι μουσικών, μία επιπλέον εξέλιξη «που δίνει μια ανάσα», όπως σχολιάζει ο Στέφανος Τσιαλής. «Επιμείναμε πολύ σε αυτό το θέμα», λέει. «Σε λίγο καιρό θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε μακροπρόθεσμα σχέδια, αλλά προς το παρόν ας μείνουμε στο ότι μας ενδιαφέρει πάντα η ανάπτυξη συνεργειών με το Εθνικό Θέατρο, το Δημοτικό Πειραιά, τις Σταθερές Συγκοινωνίες, την Περιφέρεια και, φυσικά, τα σχολεία. Υπάρχει η πεποίθηση ότι θα κινηθούμε μπροστά».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT