Μουσικές εξαίσιες

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΖΑΖ FUSION

MΑΪΛΣ ΝΤΕΪΒΙΣ – ΡΟΜΠΕΡΤ ΓΚΛΑΣΠΕΡ

Εverything’s Beautiful

Feelgood Records

Ο βραβευμένος πιανίστας και παραγωγός Ρόμπερτ Γκλάσπερ «βουτάει» μέσα στο απύθμενο μουσικό σύμπαν του Μάιλς Ντέιβις, δημιουργώντας νέες συνθέσεις με τη βοήθεια μιας σειράς από ταλαντούχους ερμηνευτές. Με απόλυτο σεβασμό στην ιδιοφυΐα του Ντέιβις, ο οποίος άλλωστε λάτρευε το πάντρεμα των ειδών, ο Γκλάσπερ επιλέγει μελωδίες από την τριαντάχρονη πορεία του πρώτου στην Columbia (1955-1985) για να τις συνδυάσει με τις φωνές σύγχρονων καλλιτεχνών από τον χώρο της σόουλ, του r’n’b και του χιπ-χοπ, ενώ σε ένα κομμάτι συνεργάζεται και με τον μεγάλο Στίβι Γουόντερ. Η καλύτερη στιγμή του άλμπουμ, ωστόσο, έρχεται με τη διασκευή του «Maiysha», μιας χαμηλότονης μπαλάντας από το άλμπουμ «Get Up With It» (1972), το οποίο μετατρέπεται σε μοντέρνα μπόσα με την υπέροχη φωνή της Erykah Badu.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

ΚΛΑΣΙΚΗ
MOZART
Violin Sonatas
Minasi, Emelyanychev
DHM 88875178392
 

Χάρη στον Μότσαρτ, βιολί και πληκτροφόρο έρχονται για πρώτη φορά σε ισότιμο διάλογο. Μέχρι περίπου το 1770 στις Σονάτες για τα δύο αυτά όργανα δινόταν σχεδόν πάντοτε προτεραιότητα στο πληκτροφόρο, με το έγχορδο σε ρόλο δευτερεύοντα, συχνά ακόμη και διακοσμητικό. Χάρη σε δύο εμπνευσμένους μουσικούς, τον βιολιστή Ρικάρντο Μινάζι και τον πιανίστα Μαξίμ Εμελιανίτσεφ, οι οποίοι αποδίδουν τη μουσική σε ιστορικά όργανα –βιολί και φορτεπιάνο–, οι θαυμάσιες Σονάτες Κ. 306, 376 και 454 φωτίζονται σε όλες τους τις όψεις. Η μελωδικότητα και η τρυφερότητα της μουσικής συναντούν τη δραματική ένταση και τη θεατρικότητα της γραφής. Καλοδουλεμένες, συναρπαστικές αφηγήσεις υπέροχων έργων.
Ν. Α. ΔΟΝΤΑΣ
ΠΟΠ
KEVIN MORBY
Singing Saw
Dead Oceans
 
Ο Αμερικανός Kevin Morby, πρώην μπασίστας του συγκροτήματος Woods, στον τρίτο του σόλο δίσκο με τίτλο «Singing Saw» παρουσιάζει άρτια δουλεμένο υλικό, που φέρνει στον νου τον Μπομπ Ντίλαν, τον Λέοναρντ Κοέν και διάφορους ακόμη τροβαδούρους αυτής της σχολής. Οι ρυθμοί του κινούνται στο ρελαντί, με λίγα γκάζια, χαμηλούς τόνους και πολλές καλές στιγμές. Η ακουστική κιθάρα μπλέκεται με την ηλεκτρική, διακριτικά κρουστά κρατούν τον ρυθμό και ο Morby τραγουδά. Τραγουδά με σιγουριά, είναι χαλαρός και συγκρατημένος και οι στίχοι του κομψοί και λίγο αυτοαναφορικοί. Πιστός στις φολκ καταβολές του, νοσταλγεί, αλλά και ανανεώνει. Καταφέρνει, τελικά, το δικό του προσωπικό αποτύπωμα.
ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΦΟΛΚ
PAUL SIMON
Stranger to Stranger
Concord Records
 
Το 13ο σόλο άλμπουμ «Stranger to Stranger» του σπουδαίου τραγουδοποιού Paul Simon είναι ένα πραγματικό αριστούργημα. Οι φρέσκοι ήχοι που αναβλύζουν από τον ομιλητικό λυκάνθρωπο του «The Werewolf» στο εξομολογητικό «Stranger to Stranger» και από κει στο ονειρικό ηχοτoπίο του τελευταίου και σπουδαιότερου τραγουδιού «Insomniac’s Lullaby» μάς παρουσιάζουν έναν Paul Simon που θυμίζει την εποχή του «Graceland». Σε αυτό το εμπνευσμένο άλμπουμ ξεπηδούν εκκεντρικοί χαρακτήρες που εναλλάσσονται μέσα στην εσωστρεφή στιχουργία και στους εξωτικούς ρυθμούς. Μας θυμίζει το μεγαλείο ενός ανήσυχου καλλιτέχνη που δεν επαναπαύεται στις δάφνες του παρελθόντος, αλλά επιλέγει να προχωρήσει μπροστά με αναζωογονητικά αποτελέσματα.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ

STRING THEORY ENSEMBLE

Cheap: low quality – high fun

Ενας παράξενος κόσμος

Re-Define

Το «Υποφέρω» της Δέσποινας Βανδή και το «Μεγιεμελέ» του Φίλιππου Νικολάου στον ίδιο δίσκο με ένα ιαπωνικό τραγούδι του 1938, μια σύνθεση από τα «Λυρικά κομμάτια» του Εντβαρντ Γκριγκ και με τραγούδια των «Χειμερινών Κολυμβητών»; Και όμως, το String Theory Ensemble έχει ένα δημιουργικό και ευφάνταστο τρόπο να ταιριάζει τα αταίριαστα. Δημιούργημα του Γιώργου Πατεράκη (πιάνο) και της Μαρίας Πλουμή (λαούτο), το συγκρότημα, στο οποίο συμμετέχουν πλέον η Σταυρούλα Παυλίκου (τραγούδι, φλάουτο) και ο Αργύρης Μπακιρτζής, έχει ήδη κυκλοφορήσει αυτά τα δύο cd – το δεύτερο αποτελεί ηχογράφηση μουσικής παράστασής του. Εδώ, πότε μια σονάτα του Σκαρλάτι, πότε ένα τραγούδι του Θεόφραστου Σακελλαρίδη εναλλάσσονται σουρεαλιστικά με αποσπάσματα από συνεντεύξεις και τηλεοπτικές διαφημίσεις, με μια μουσική δεξιοτεχνία που στηρίζει μια ευγενή σάτιρα.

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT