«Γέφυρες» στις όχθες της τέχνης

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μας πλησίασε το Μέγαρο και μας έκανε την πρόταση. Δεν το πιστεύαμε ούτε εμείς οι ίδιοι. Ο κόσμος μας και ο κόσμος του Μεγάρου είναι διαφορετικός και πιστεύω θα είναι μια ωραία αντίθεση», λέει στην «Κ» ο Καρίμ Καλόκοχ του μουσικού συγκροτήματος Ath Kids. Ο 23χρονος Καρίμ, παιδί μεταναστών δεύτερης γενιάς με καταγωγή από τη Σιέρα Λεόνε, μας έκανε μια επίδειξη της new age χιπ χοπ μουσικής του από τον δίσκο του «Κονγκό», που θα παρουσιάσει τον Φεβρουάριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο της σειράς «Γέφυρες». «Οι “Γέφυρες” στηρίχθηκαν στην κατάργηση των φραγμάτων μεταξύ των τεχνών, κάνοντας ισότιμη παρουσίαση από ό,τι ήταν αυθεντικό στη μουσική και έτσι φέραμε νέο κόσμο στο Μέγαρο», σημείωσε ο διευθυντής της σειράς Δημήτρης Μαραγκόπουλος. Σε μια σύντομη ανασκόπηση της 20ετούς πορείας τους, οι «Γέφυρες» έφεραν, μεταξύ άλλων, τη μουσική του Kronos Quartet, τη Μαριάν Φέιθφουλ, τη Μαρί Κεϊρούζ, τον Τζον Ουίλιαμς, τον Τσικ Κορέα και τον Μπόμπι Μακ Φέρι, ενώνοντας ένα ετερόκλητο κοινό γύρω από τη μουσική. Με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία μπορεί να λείπουν τα λαμπερά ονόματα από το φετινό πρόγραμμα, αλλά γίνεται προσπάθεια δημιουργίας νέων θεσμών, όπως ο Διεθνής Διαγωνισμός Κινηματογραφικής Μουσικής (17/5), που θα βασιστεί στο βραβευμένο animation «To φύλλο της λεύκας» της Ειρήνης Βιανέλλη, το Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών (20,21/5) με 3D προβολές και η ανοικτή πλατφόρμα ακροάσεων νέων σχημάτων κάθε Τρίτη.

«Οι “Γέφυρες” αποτελούν πολύ σημαντικό τμήμα του καλλιτεχνικού μας προγραμματισμού και, όπως εξελίσσονται η τέχνη και η τεχνολογία τον 21ο αιώνα, αποτελούν συνδετικό κρίκο μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών, των τεχνοτροπιών και των στυλ στις τέχνες», σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΑ Μίλτος Λογιάδης.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τον Ιρακινοϊσραηλινό μουσικό Γινόν Μουαλέμ (20/1) με ένα ηχητικό παλίμψηστο πολιτισμών και θρησκειών, το αραβικό συγκρότημα «Τα κορίτσια του Νείλου» (21/1), το παραδοσιακό σύνολο «Ιωνία» (23/2), την ανατρεπτική παράσταση του Τόμας Μόνκτον «Ο πιανίστας», τον Ιρανό Κεϊβάν Σακέτ (18/3), τη μουσική παράσταση «Από τη Σμύρνη στην Κρήτη» (28/3), αφιέρωμα στον Sting από τον πιανίστα Γιώργο Ψυχογιό (1/4) και το σύνολο Transcription με προβολή της Συλλογής Κωστάκη του ΚΜΣΤ και έργα Ρώσων συνθετών (10/5).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT