Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης συναντά τον Μπετόβεν και συνομιλεί με τον Μπαχ

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης συναντά τον Μπετόβεν και συνομιλεί με τον Μπαχ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, στο Παρίσι, τον Μάρτιο του 2016, ο Φίλιππος Τσαλαχούρης ολοκλήρωσε το Κοντσέρτο αρ. 2 για πιάνο & ορχήστρα, opus 95. Θα το ακούσουμε πρώτη φορά τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Κάθε πρώτη εκτέλεση έργου είναι πράξη που προχωράει τον πολιτισμό. «Είναι ένας διάλογος με τον Μπαχ. Υπάρχουν έμμεσες και άμεσες αναφορές», λέει ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, που διδάσκει στο Ωδείον Αθηνών. «Είναι σαν ένα “ευχαριστώ”». Σολίστ είναι ο πιανίστας Θοδωρής Τζοβανάκης, στον οποίο έχει αφιερώσει το έργο. «Τον είχα ακούσει εντυπωσιασμένος να ερμηνεύει ένα δικό μου έργο στη Γενεύη, σε συναυλία που είχα προλογίσει», λέει ο Φίλιππος Τσαλαχούρης. «Ενιωσα ότι δικαιωματικά έπρεπε να είναι σολίστ στο νέο μου κοντσέρτο».

Η συναυλία, όμως, της Δευτέρας στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, με μουσικούς της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Φίλιππου Τσαλαχούρη, θα ανοίξει με ένα άλλο, εξίσου προκλητικά ενδιαφέρον έργο. Το περίφημο Κοντσέρτο αρ. 0 για πιάνο & ορχήστρα, Wo04, το οποίο ο Μπετόβεν συνέθεσε το 1784 σε ηλικία 14 ετών. «Από αυτό το έργο μόνο η πάρτα για το πιάνο έχει φθάσει σ’ εμάς. Το να συμπληρώσω αυτό το έργο ήταν ίσως η πιο δύσκολη δουλειά στη ζωή μου. Είναι σαν ένας ζωγράφος να καλείται να συμπληρώσει ένα μισοτελειωμένο έργο του Μιχαήλ Αγγέλου». Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης έχει συνθέσει πέντε συμφωνίες, την όπερα «Ιούλιος Καίσαρας», πέντε κουαρτέτα εγχόρδων, κοντσέρτα, τρεις λειτουργίες, έργα μουσικής δωματίου, χορωδιακά κ.ά. Είναι ο πρώτος Ελληνας συνθέτης που αποπειράθηκε να γράψει μουσική γι’ αυτό το πρώιμο και θραυσματικά σωζόμενο έργο του Μπετόβεν. Ηταν μία παραγγελία της Καμεράτα το 2013 και τότε είχε παρουσιαστεί πρώτη φορά υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου. Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης ανασυνέθεσε το μέρος της ορχήστρας, ενορχηστρώνοντας κάποια σημεία και χτίζοντας από την αρχή το ορχηστρικό περιβάλλον της συνοδείας. «Το έργο αυτό το έγραψα μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Απομονώθηκα από τα πάντα και βούτηξα μέσα». Σολίστ θα είναι η πιανίστρια Ελισάβετ Κουναλάκη. «Η πιανιστική γραφή είναι ιδιαίτερα απαιτητική και εξελιγμένη».

«Πώς προσεγγίζεις για να συμπληρώσεις το έργο του Μπετόβεν;», λέει ο Φίλιππος Τσαλαχούρης. «Με τη γνώση που έχεις από την εξέλιξή του ή με την ιδέα ότι το έγραψε 14 ετών;» Το εγχείρημα προκαλεί πολλούς συνθέτες στον κόσμο να δώσουν τη δική τους απάντηση, καθώς μόνο κάποιες ενδείξεις για την ορχήστρα έχουν διασωθεί.

Για την πραγματοποίηση της συναυλίας σημαντική συμβολή είχαν οι χορηγοί: Ιδρυμα Μαρκ ντε Μονταλαμπέρ, Ομιλος Χατζηλαζάρου, Ευθύτα, Ωδείο Κόνταλυ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT