Καλλιτεχνική παιδεία μέσα από το Εργαστήρι του θεάτρου «Πόρτα»

Καλλιτεχνική παιδεία μέσα από το Εργαστήρι του θεάτρου «Πόρτα»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ. Μπορεί το θέατρο «Πόρτα» της Ξένιας Καλογεροπούλου, η σκηνή που περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ανέδειξε το θέατρο για παιδιά στην Ελλάδα να έκλεισε δημιουργώντας ένα κενό που δεν αναπληρώνεται, το Εργαστήρι όμως του θεάτρου, ένας χώρος ο οποίος τα τελευταία χρόνια πρωτοστατεί στη θεατρική εκπαίδευση κοιτάζει αισιόδοξα στο μέλλον.

Σε λίγες μέρες, στις αρχές Φεβρουαρίου ο Βρετανός συγγραφέας, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Big Brum Theatre in Education Company, ο Κρις Κούπερ, πρώην συνεργάτης της Ξένιας Καλογεροπούλου έρχεται στο Εργαστήρι του θεάτρου Πόρτα για να δώσει ένα masterclass με έμφαση στο έργο του σπουδαίου Βρετανού δραματουργού Edward Bond. Μέσα από δρόμους βιωματικούς οι συμμετέχοντες (εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, θεατρολόγοι) θα ανακαλύψουν τρόπους και εργαλεία διερεύνησης του εαυτού τους ως κοινωνικό, ιστορικό και ανθρώπινο ον. Τελικός σκοπός είναι να επιστρέψουν αυτή την εμπειρία σε ομάδες παιδιών, εφήβων και ενηλίκων στις οποίες δραστηριοποιούνται. Ο ίδιος ο Κρις Κούπερ θα διδάξει επίσης παιδιά, έφηβους, ενήλικες και γονείς ακολουθώντας το πιστεύω του Εντουαρντ Μποντ «A child who never told stories is an empty shell» («Ενα παιδί που δεν είπε ποτέ παραμύθια είναι ένα άδειο κέλυφος»).

Παράλληλα ξεκινούν δύο νέα προγράμματα θεατρικής εκπαίδευσης για παιδιά. Από σήμερα το απόγευμα και κάθε Τετάρτη έως τα μέσα Μαρτίου η Μάρθα Κλουκίνα θα διευθύνει ένα εργαστήρι για νήπια 2-4 χρόνων μαζί με τους γονείς τους. Θεατρικό παιχνίδι, μικρές ιστορίες, καθημερινά αντικείμενα, δράση και αυτοσχεδιασμός κινητικού και συμβολικού χαρακτήρα, δημιουργούν ένα πλαίσιο όπου το νήπιο σκέφτεται, συνεργάζεται, εκφράζει τον ψυχισμό του, ακολουθεί κανόνες ή παίζει ελεύθερα, εξασκεί τις δεξιότητές του και ενδυναμώνει την ψυχοκινητική του ανάπτυξη. Στο τέλος της κάθε συνάντησης γονείς και παιδιά γεμίζουν το «βαλιτσάκι» της φαντασίας με δεκάδες ιδέες για το πώς μπορούν να εμπλουτίσουν και να συνεχίσουν με δημιουργικότητα το παιχνίδι στο σπίτι.

Η ηθοποιός και ψυχολόγος Δάφνη Δαυίδ και η θεατρολόγος Αφροδίτη Σορώτου θα διευθύνουν το δίμηνο θεατρικό εργαστήρι που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και θα απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου, Α΄ και Β΄ Δημοτικού.

​​Εργαστήρι θεάτρου Πόρτα, Μελίνας Μερκούρη 54, Κολωνάκι, τηλ. 210 3249829

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT