Ο άνεμος «Κατερίνα» στον «Ιανό»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι καυτός άνεμος και σαρώνει μέσα στον χειμώνα το «Βιβλίο της Κατερίνας» (εκδόσεις Πατάκη), η συναρπαστική αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο μιας γυναίκας με αδιάγνωστη διπολική διαταραχή που έγραψε ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ έχοντας την πιο προσωπική σχέση μαζί της καθώς ήταν η μητέρα του.

Μέσα σε λίγους μήνες οι πωλήσεις έχουν ξεπεράσει τα 10.000 αντίτυπα καθιστώντας την απροσδόκητη επιτυχία ένα μικρό, ελληνικό, λογοτεχνικό φαινόμενο: πώς μια δύσκολη οικογενειακή ιστορία, με πρωτογενές υλικό που τσουρουφλίζει και παγώνει την ίδια στιγμή, συσπειρώνει χιλιάδες αναγνώστες γύρω από το οικείο πρόσωπο της Κατερίνας.

Μέσα σ’ αυτήν τη «θύελλα», ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Νανούρης επέλεξε να μεταφέρει σε μορφή θεατρικού αναλογίου κομμάτια από την ιστορία της Κατερίνας όπως αναδύεται σαν τρεμάμενη φλόγα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Κορτώ. Παρορμητική σύλληψη, οπωσδήποτε, που γεννήθηκε την κατάλληλη στιγμή: ο «Ιανός» διοργανώνει βραδιές θεατρικού αναλογίου απευθύνοντας προτάσεις σε σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Ο Γιώργος Νανούρης, μπαινοβγαίνοντας με άνεση και στις δύο ιδιότητες, δεν δίστασε ούτε στιγμή. «Είχα το βιβλίο στα χέρια μου και ήταν το πρώτο που σκέφτηκα», θυμάται, και αρκεί αυτή η φράση για να τα εξηγήσει όλα. Το «Βιβλίο της Κατερίνας», ανάγνωσμα πυκνό και σύνθετο, ξεκαρδιστικό και δραματικό, δουλεύει «μέσα σου» όσο το διαβάζεις αλλά και μέρες μετά.

Προγραμματισμένη για τις 10 και τις 17 Μαρτίου, η θεατρική «Κατερίνα» δουλεύεται αυτές τις ημέρες. Ο Γιώργος Νανούρης ξέρει τον κορμό, αλλά ακόμα λείπουν πολλά κομμάτια. «Αυτό που ετοιμάζουμε θα είναι εστιασμένο στο πρόσωπο της Κατερίνας χωρίς να μας απασχολούν άλλα πρόσωπα που υπάρχουν στο βιβλίο». Εξηγεί ότι η 50λεπτη «παράσταση» θα έχει αρχή, μέση και τέλος χωρίς όμως να είναι δυνατόν να χωρέσει ολόκληρο το μυθιστόρημα.

Η Λένα Παπαληγούρα θα υποδυθεί στη μικρή σκηνή του Ιανού την Κατερίνα, ενώ ο ίδιος ο Γιώργος Νανούρης κρατά για τον εαυτό του έναν ρόλο – μπαλαντέρ. Ο Lolek θα παίζει ζωντανά τη μουσική του. Αναρωτιέμαι πώς μεταχειρίζεται κανείς μια τόσο προσωπική ιστορία: «Ο Αύγουστος Κορτώ έσπασε τον πρώτο τοίχο και αυτό κάνει τη δική μας θέση πιο εύκολη». Ο ίδιος ο συγγραφέας εμπλέκεται με κάποιον τρόπο στο εγχείρημα; «Μας έχει παράσχει πλήρη ελευθερία. Αλλά εμείς σκεφτόμαστε να τον εμπλέξουμε κάπως. Οσο πιο διακριτικά γίνεται».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT