Μεφίστο, δύσκολο εγχείρημα για ένα εμβληματικό έργο

Μεφίστο, δύσκολο εγχείρημα για ένα εμβληματικό έργο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχαμε να αναμένουμε πολλά: ένα ιστορικό κείμενο (το «Μεφίστο – Μυθιστόρημα μιας καριέρας» του Κλάους Μαν), έναν ταλαντούχο σκηνοθέτη (τον Νίκο Μαστοράκη) και μερικούς από τους καλύτερους σύγχρονους ηθοποιούς. Μ’ αυτές τις προσδοκίες φτάσαμε την Τετάρτη το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά (εκεί έκανε πρεμιέρα το «Μεφίστο». Θα φιλοξενηθεί για 15 παραστάσεις και από το φθινόπωρο θα ανοίξει τη σεζόν στο Εθνικό).

Το στόρι γνωστό: μια ομάδα κομμουνιστών θεατρίνων στο Αμβούργο, τα χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Ανάμεσά τους και ο, επίσης κομμουνιστής, ηθοποιός Χέντρικ Χέφγκεν. Στην παρέα και τα παιδιά του Τόμας Μαν, ο Κλάους και η Ερικα. Το έργο παρακολουθεί όχι μόνο τη σταδιακή εξάπλωση και επικράτηση του Χίτλερ και του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και τη μετάλλαξη των ανθρώπων, όπως ο Χέντρικ Χέφγκεν, που σιγά σιγά έγινε το πρώτο όνομα στο θέατρο της εποχής του Χίτλερ!

Ο Νίκος Μαστοράκης στήριξε τη δική του διασκευή, στη διασκευή που ήδη είχε κάνει στο μυθιστόρημα η Αριάν Μνουσκίν πριν από αρκετά χρόνια και έκανε τις αλλαγές του. Η παράσταση διαρκεί 3,5 ώρες (με το διάλειμμα) και στο πρώτο μέρος παρακολουθούμε κυρίως την περίπλοκη ψυχοσύνθεση των παιδιών του Μαν (με έμφαση στις ερωτικές τους επιλογές) και ελάχιστα τη σταδιακή αλλαγή του Χέντρικ Χέφγκεν. Σ’ αυτό το πρώτο μέρος, που θα μπορούσε να διαρκέσει σίγουρα λιγότερο, γιατί πλατείαζε συχνά, είδαμε μερικές εξαιρετικές σκηνές και πολύ καλές ερμηνείες. Δεν νιώσαμε όμως την ψίχα του έργου του Κλάους Μαν. Το δεύτερο μέρος είχε πιο σφιχτούς ρυθμούς, πιο έντονη δράση και περνούσε πιο γρήγορα η εξέλιξη των ηρώων.

Γενικό συμπέρασμα: ένα δύσκολο και φιλόδοξο εγχείρημα για ένα εμβληματικό έργο, που είναι πάντα επίκαιρο και σπαρακτικό, που όμως δεν κράτησε σε εγρήγορση το ενδιαφέρον του θεατή στη διάρκειά του. Κι ήταν πολλοί εκείνοι που θυμήθηκαν τη μεγάλη απόσταση που χώριζε την παράσταση από την ταινία του Istvan Szabo, επίσης βασισμένη στο μυθιστόρημα του Κλάους Μαν.

Οι καλές ερμηνείες και κάποιες εξαιρετικές στιγμές δεν ήταν αρκετές. Ξεχωρίσαμε τους Χ. Φραγκούλη, Γιούλικα Σκαφιδά, Μαρία Ζορμπά, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Μαρίνα Ασλάνογλου, Βίκυ Βολιώτη, Υβόννη Μαλτέζου, Αλέξανδρο Λογοθέτη.

Η παράσταση ξεκινά στις 8 μ.μ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT