Υπάρχει χειροποίητο θέατρο;

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος έφτιαξε τα σκηνικά; Ποιος ανέλαβε την αφισοκόλληση; Ποιος τα κοστούμια; Και το έργο; Ποιος παίζει και ποιος θα κάνει το μακιγιάζ; «Μα όλα εμείς φυσικά». Ενα φαινόμενο καθόλου ασυνήθιστο, μάλλον μια νέα τάση. Οταν δεν υπάρχουν χρήματα, τότε μια ομάδα ηθοποιών, μουσικών, χορευτών αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τις ανάγκες που υπάρχουν για την παράστασή της, συχνά μέχρι και το σφουγγάρισμα της σκηνής.

Σε αυτές τις «χειροποίητες» παραστάσεις και στους καλλιτέχνες που τις δημιουργούν είναι αφιερωμένο το πρωτότυπο Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θεάτρου (Handmade and Recycled Theater Festival) που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά ο Τεχνοχώρος Φάμπρικα στο Μεταξουργείο. Η αρχή θα γίνει σήμερα και οι παραστάσεις θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα στις 5 Οκτωβρίου.

Θα δούμε καλλιτέχνες, ανεξάρτητους δημιουργούς από τον χώρο του θεάτρου και του χορού, της περφόρμανς, της εγκατάστασης, των εικαστικών, της φωτογραφίας, του video art, του ντοκιμαντέρ, των ταινιών μικρού μήκους, του τσίρκου, του παιδικού θεάτρου αλλά και του κουκλοθεάτρου.

Η ομάδα που θα κερδίσει το «βραβείο επιτροπής» θα πραγματοποιήσει οκτώ παραστάσεις στο υπόγειο θέατρο Fabrica Athens του Τεχνοχώρου Φάμπρικα τη σεζόν 2014-15, ενώ τέσσερις παραστάσεις θα παρουσιάσει η ομάδα που θα κερδίσει το «βραβείο κοινού».

«Το 2011 όταν δημιουργήσαμε την ομάδα μας, Fabrica Athens, ήταν η ανάγκη μας για δημιουργία κινητήριος δύναμη, μέσα σε μια εποχή όπου ουσιαστικά τα πάντα κατέρρεαν», μας λέει ο Φάνης Κάτεχος, ιδιοκτήτης του χώρου και διοργανωτής του φεστιβάλ μαζί με τη Βάσια Τσώτσου. «Τίποτε δεν μπορούσε να μας εξασφαλίσει μια θεατρική στέγη και κανένας μηχανισμός δεν ήταν σε θέση να απλώσει το χέρι του σε νέους καλλιτέχνες. Αποφασίσαμε λοιπόν ότι είχε έρθει η ώρα και η στιγμή να δράσουμε μόνοι. Ναι, σίγουρα η συνθήκη είναι απόρροια της χρονικής συγκυρίας, δεν θα μπορούσε να συμβεί όμως εάν δεν αποτελούσε μέρος της κυρίαρχης ιδεολογίας και του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονται μεμονωμένοι καλλιτέχνες την υφιστάμενη πραγματικότητα».

Ο Τεχνοχώρος Φάμπρικα είναι βασισμένος στην ιδέα του χειροποίητου και ανακυκλώσιμου. Τα έπιπλα θυμίζουν σύγχρονα έργα τέχνης. Μαδέρια και γρανάζια που μετατράπηκαν σε τραπέζια, πολύχρωμα βαρέλια που έγιναν καναπέδες, καρούλια από καλώδια της ΔΕΗ που μετασχηματίστηκαν σε αναπαυτικές κουνιστές καρέκλες είναι λίγες από τις μεταμορφώσεις του χώρου. Το στοιχείο του παραμυθιού είναι και αυτό κυρίαρχο, με ήρωες όπως ο Μικρός Πρίγκιπας, η Τζεσολμίνα και άλλοι, οι οποίοι συνυπάρχουν με τους πανύψηλους ξυλοπόδαρους που τριγυρίζουν στον χώρο.

Προετοιμαστείτε λοιπόν για την πρώτη σημερινή παράσταση στις 5 το απόγευμα, που δίνει το στίγμα ενός ευφάνταστου φεστιβάλ καλλιτεχνικής συσπείρωσης. «Mrs and Mrs Bubble, Welcome to our bubble world!».

​​Μεγάλου Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις 6984352664.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT