Ο πολιτιστικός πυρήνας της Κυψέλης

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ένας ημιυπόγειος χώρος που κάποτε ήταν ηλεκτρονικό εργαστήριο να μετατραπεί σε θεατρικό χώρο, χώρο δημιουργίας και συνάντησης; Οι άνθρωποι που έστησαν το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (ΚΕΤ), στην Κυψέλη, το μπόρεσαν και έφτιαξαν έναν αναπάντεχο χώρο στο πρώην επαγγελματικό ημιυπόγειο στη συμβολή των οδών Κύπρου 91Α και Σικίνου 35Α.

Την περασμένη Τετάρτη το μεσημέρι παρουσίασαν το φετινό τους πρόγραμμα που είναι πλούσιο και πολύπλευρο. Με θέατρο, με περφόρμανς, με προβολές και μουσική, με σεμινάρια και αυτοσχεδιασμούς. Η έναρξη έγινε χθες, με μια αποκοτιά – αλλά μήπως αποκοτιά δεν είναι και ότι αποφάσισαν να κάνουν έναν τέτοιο χώρο κέντρο πολιτιστικής δημιουργίας; Ετσι, στη σκηνή του ΚΕΤ, μέσα σε 100 λεπτά, δύο νέοι άνθρωποι θα ξεφυλλίσουν και θα εικονοποιήσουν ένα σύγχρονο κείμενο της νεοελληνικής λογοτεχνίας: «Μέγας Ανατολικός» του Ανδρέα Εμπειρίκου, σε δραματουργική επεξεργασία Μπάμπη Γαλιατσάτου και Κατερίνας Μαούτσου, που ερμηνεύουν και τους δύο κεντρικούς ρόλους. Μέχρι 26/10.

Και αύριο, σε πανελλήνια πρώτη, παρουσιάζεται το έργο του Ιταλού Stefano Massini «Ανεπίδεκτη διόρθωσης» (μέχρι 4/11), μια θεατρική βιογραφία της Ρωσίδας δημοσιογράφου Αννας Πολιτκόφσκαγια, που δολοφονήθηκε για τα αποκαλυπτικά της ρεπορτάζ. Τη μετάφραση του έργου υπογράφει ο Δημήτρης Αλεξάκης που -μαζί με τη Φωτεινή Μπάνου- έχει την ιδέα, την ευθύνη και τη διεύθυνση αυτής της εντελώς ιδιόμορφης επιχείρησης. Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Αλεξάκη (γιο του συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη) στη συνέντευξη Τύπου για το πώς επιβιώνει μέχρι στιγμής αυτό το εγχείρημα. «Μόνο το κοινό μάς τροφοδοτεί, βασιζόμαστε αποκλειστικά στο εισιτήριο οικονομικά. Τα έσοδα τα μοιραζόμαστε με τις ομάδες. Προς το παρόν δεν υπάρχει άλλη πηγή χρηματοδότησης. Απλώς επιλέγουμε τις ομάδες που θα στεγάσουμε, οι οποίες δεν πληρώνουν για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Επιχειρηματικά, αν και δεν είμαστε επιχειρηματίες, έχει περισσότερο ρίσκο αυτό, από την άλλη προσπαθούμε να φτιάξουμε κάτι που να έχει την υπογραφή μας. Ηταν πολύ συγκινητικό σήμερα (σ.σ.: την περασμένη Τετάρτη) που βρέθηκαν όλες οι ομάδες μαζί. Είδαμε ότι υπάρχει μια συγγένεια, ένα πρόγραμμα και κάτι που μας αντιπροσωπεύει πλήρως. Το κάναμε έτσι γιατί σκεφτόμαστε κι εμείς ως καλλιτέχνες, αλλά είναι ένα μικρό κλειδί της όποιας επιτυχίας μας αυτό. Το γεγονός ότι συνεχίζουμε και αντέχουμε οφείλεται σε αυτό, ότι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια συλλογικότητα, μια ομαδικότητα, μια παρέα».

Οσο για το υπόλοιπο πρόγραμμα του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων, έχει ως εξής: στις 3/10, προβολή και συζήτηση με τίτλο «Θα ρίξουμε πίσω σας τη θάλασσα», με ελεύθερη είσοδο. Ενα γαλλικό ντοκιμαντέρ για την εξορία, τη φυγή προς τη Δύση και την Ευρώπη, τις πραγματικότητες, τους νόμους και τις αστυνομίες.

Από τις 26/10 ώς τις 26/12 η ομάδα Horses in my Dreams παρουσιάζουν μια σπονδυλωτή παράσταση με τίτλο «Τα απέχοντα μυριάδες μυριάδων έτη φωτός… άστρα». Δύο ετερόκλητες ιστορίες για τον έρωτα και τον πόλεμο, πάνω σε κείμενα σύγχρονων συγγραφέων.

Δύο Πέμπτες, μία τον Νοέμβριο (20/11) και μία τον Δεκέμβριο (18/12), ειδικές βραδιές αφιερωμένες στον αυτοσχεδιασμό, στη σημασία του διαλόγου, του απρόοπτου και της έκπληξης στη μουσική.

Και το 2014 θα κλείσει με δύο παραστάσεις: από τις 8/12, σε πανελλήνια πρώτη, το «Πορτρέτο της Ντόρα», της Helene Cixous, Γαλλίδας γεννημένης στην Αλγερία. Ενα έργο που ανατρέχει στις απαρχές της ψυχαναλυτικής θεωρίας, στα κενά, τις αντιφάσεις και τις προκαταλήψεις της φροϊδικής μελέτης. Και στις 13/12 το έργο των Ρηνιώς Κυριαζή και Νίκου Φλέσσα «Η Μεγάλη Αρκτος», ένα κείμενο που τοποθετείται ανάμεσα στον σύγχρονο εσωτερικό μονόλογο και την προφορική παράδοση. Μια μικρή μόνο γεύση απ’ όσα θα φιλοξενηθούν φέτος στο ΚΕΤ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT