Η μαγεία του θεατρικού αναλογίου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ψυχή τους ήταν εξαρχής, από το 2004 που πρωτοξεκίνησαν στο θέατρο «Αλεκτον», η θεατρολόγος Σίσσυ Παπαθανασίου. «Θεατρικά Αναλόγια» βαφτίστηκαν από τότε. Νέα θεατρικά κείμενα σε σκηνοθετημένη ανάγνωση. Στη συνέχεια τα «Θεατρικά Αναλόγια» μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Θέατρο και από φέτος, από σήμερα το βράδυ, η νέα τους στέγη είναι το Θέατρο Τέχνης στην οδό Φρυνίχου 14. «Ηθελα να δώσω βήμα σε νέα κείμενα, ελληνικά και ξένα. Και τώρα στο Τέχνης θα ξανακάνουμε αφιερώματα στις ξένες δραματουργίες. Αγνωστες δραματουργίες θα έρθουν πιο κοντά μας. Ολα τα κείμενα διαβάζονται σκηνοθετημένα, είναι σκηνοθετημένες αναγνώσεις», λέει η Σίσσυ Παπαθανασίου, που έχει τον πρώτο λόγο στην επιλογή των κειμένων, με τη συμβολή μιας επιτροπής.

Υπάρχει κάποιος θεματικός άξονας στα φετινά Θεατρικά Αναλόγια; «Ο φετινός άξονας είναι μη άξονας. Θέλαμε να δούμε τι ενδιαφέρει τους συγγραφείς και τι εντάσσουν στο έργο από την πραγματικότητα που μας περιβάλλει. Αναζητήσαμε τη σύγχρονη δραματουργική αναζήτηση, τόσο από πλευράς φόρμας, όσο και από πλευράς θεματολογίας».

Από σήμερα το βράδυ, λοιπόν, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, στις 8 κάθε βράδυ, επτά ολόφρεσκα έργα, νεότερων και παλαιότερων θεατρικών συγγραφέων. Πάντα με το βλέμμα στραμμένο «έξω στ’ ανοιχτά», που είναι και το μότο της νέας φάσης του Θεάτρου Τέχνης.

Την αρχή κάνει απόψε το κείμενο του Ευθύμη Φιλίππου με τίτλο «Σκηνές» σε σκηνοθετική επιμέλεια Μάνου Λαμπράκη.

Ακολουθεί, το Σάββατο 4/10, ένα νέο κείμενο της Ελένης Χαβιαρά (που έχει συνυπογράψει μερικά από τα νεοελληνικά θεατρικά αριστουργήματα μαζί με τον Δημήτρη Κεχαΐδη). Το πρώτο που γράφει μόνη της. Τίτλος του, «Με άλλο μάτι» σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη. Μια ενδοσκόπηση στα τραύματα που προκάλεσε η δικτατορία σ’ εκείνους που τη βίωσαν, αλλά και έμμεσα, στη νεότερη γενιά.

Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, θα φιλοξενηθούν δύο αναλόγια. Το πρώτο είναι το κείμενο της Αννας Καραμπά «Ο ναυαγοσώστης και οι πρωταγωνιστές» σε σκηνοθεσία Θεοδ. Εσπίριτου (στις 8 μ.μ.) και ακολουθεί, στις 9.30 μ.μ. το νέο έργο του Ακη Δήμου «Μάθε με να φύγω», ένα έργο για ένα παράδοξο ερωτικό τρίγωνο που εκτυλίσσεται σ’ ένα ξενοδοχείο-κιβωτό ενθυμίων μια θαμμένης αισθηματικής ηλικίας. Με τους Ρούλα Πατεράκη, Δημήτρη Παπανικολάου και Γιώργο Κέντρο.

Τη Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου, στις 8 μ.μ. σειρά έχει το έργο του Μιχάλη Βιρβιδάκη «Περί φύσεως» (επρόκειτο να το ανεβάσει ο Λευτέρης Βογιατζής, στη μνήμη του οποίου αφιερώνεται) σε σκηνοθετική επιμέλεια Εφης Θεοδώρου, με τους Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Δημήτρη Παπανικολάου, Ελενα Τοπαλίδου.

Δύο τα Θεατρικά Αναλόγια και για την τελευταία μέρα, την Τρίτη 7 Οκτωβρίου: στις 8 μ.μ. το έργο του Ιάσονα Σίγμα (Δημήτρη Σδρόλια) «Θόρυβος» σε σκηνοθετική επιμέλεια Γιάννη Σκουρλέτη. Το έργο παρακολουθεί δύο ζευγάρια σ’ ένα απομονωμένο σπίτι στο βουνό, κάτω από τον κεντρικό πυλώνα υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Στις 9.30 μ.μ. το έργο του Τσιμάρα Τζανάτου «Η Δεσποινίς Δυστυχία», σε σκηνοθετική επιμέλεια Ασπας Τομπούλη. Σ’ αυτό το τελευταίο αναλόγιο επιστρέφει στο Θέατρο Τέχνης ο Στράτος Τζώρτζογλου, έπειτα από αρκετά χρόνια, ερμηνεύοντας έναν από τους ρόλους. Δίπλα του οι Αλ. Αμερικάνος, Κάτ. Ιωαννίδου, Λεων. Μαράκης, Υβ. Μαλτέζου, Σοφ. Σεϊρλή.

Μόλις σβήσουν τα φώτα στην οδό Φρυνίχου, η ομάδα των Αναλογίων θα συνεχίσει να δουλεύει με θεατρικά κείμενα αλλά σε κλειστές συναντήσεις. Και στις αρχές καλοκαιριού σχεδιάζεται η φιλοξενία των ξένων συγγραφέων και το άνοιγμά τους στην περιφέρεια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT