Νέλλη Αγγελίδου: Ταλέντο και φινέτσα στη σκηνή

Νέλλη Αγγελίδου: Ταλέντο και φινέτσα στη σκηνή

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. Είχε φινέτσα, αρχοντιά και ταλέντο η Νέλλη Αγγελίδου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών. Και τα πρόσφερε απλόχερα στους θεατρόφιλους από το 1955, οπότε αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν. Αμέσως έκανε το ντεμπούτο της στη «Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ, ερμηνεύοντας την Ολίβια. Από τότε ακολούθησαν δεκάδες ρόλοι, αρχικά στο Θέατρο Τέχνης, με το οποίο είχε την τελευταία συνεργασία της το 1984, στην παράσταση «Θαμμένο παιδί» του Σαμ Σέπαρντ, και έπαιξε δίπλα στον Γιώργο Λαζάνη.

Στο μεταξύ ήδη πρωταγωνιστούσε και σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου (από το 1959 ώς το 2001, παίζοντας, σ’ εκείνη την τελευταία της παράσταση στο Εθνικό στο έργο «Φάλαινες του Αυγούστου» του Ντέιβιντ Μπέρι, έχοντας για συμπρωταγωνίστριες δύο επίσης μεγάλες κυρίες: την Αντιγόνη Βαλάκου και τη Βέρα Ζαβιτσιάνου. Συνεργάστηκε επίσης και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε δύο παραγωγές του: την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή (1975) και την «Εκάβη» του Ευριπίδη (1981). Δεν σταμάτησε στιγμή να παίζει ρόλους πολλούς. Στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου αλλά και σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού.

Αφησε τη σφραγίδα της και στον ελληνικό κινηματογράφο στις ταινίες «Παράνομοι», «Ο θάνατος θα ξανάρθει», «Ψωμί για έναν δραπέτη», «Ανατολική περιφέρεια», «Ηλιος του θανάτου», «Εκατόν είκοσι ντεσιμπέλ», ενώ δεν έστρεψε την πλάτη ούτε στη μικρή οθόνη. Πήρε μέρος στις τηλεοπτικές σειρές «Αστροφεγγιά», «Τα τρελά πουλιά», «Νυχτερινές καμπάνες», «Η λυγερή», αλλά και σε ραδιοφωνικές σειρές. Οι διακρίσεις που πήρε ήταν επίσης πολλές: με το έπαθλο «Μαρίκα Κοτοπούλη» και το βραβείο α΄ γυναικείου ρόλου στο Διεθνές Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας για την ερμηνεία της στην ταινία «Ο ήλιος του θανάτου», ενώ το 1988 τιμήθηκε από την Ελληνική Ραδιοφωνία για την προσφορά της στον πολιτισμό. Η τελευταία της θεατρική εμφάνιση ήταν το 2003, στον μονόλογο του Αντώνη Δωριάδη «Η αναχώρηση ή καρκίνος του λάρυγγος».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT