Ο Κάρολ γράφει στα κοριτσάκια

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O εκκεντρικός, εσωστρεφής, αμφιλεγόμενος, μοναχικός «αξιότιμος κύριος Λιούις Κάρολ Ντότσον» είναι ο πρωταγωνιστής της πρωτότυπης μουσικοθεατρικής περφόρμανς της Violet Louise (Λουίζας Κωστούλα) «Γράμματα στα κοριτσάκια». Βασισμένη στην αλληλογραφία και τα προσωπικά ημερολόγια του συγγραφέα της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων» με τις ανήλικες φίλες του, η παράσταση εστιάζει, άλλοτε με τρυφερότητα και συμπάθεια, άλλοτε με χιούμορ και ελαφρά ειρωνεία, στην αινιγματική προσωπικότητα του Κάρολ. Χρησιμοποιώντας έναν προτζέκτορα, τις φωτογραφίες των κοριτσιών –τραβηγμένες από τον ίδιο τον συγγραφέα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο του σπιτιού του–, ένα laptop και μερικά καθημερινά, φαινομενικά ασύνδετα, αντικείμενα, η Violet Louise δημιουργεί σκοτεινές, αφαιρετικές εικόνες, τις οποίες επενδύει με εξαιρετική ηλεκτρονική μουσική και μελοποιημένους στίχους του Κάρολ. Αντί να δίνει απαντήσεις, προβληματίζει τον θεατή με ερωτήματα, προκαλώντας τον να καταλήξει στη δική του «ετυμηγορία». Τι κρυβόταν, για παράδειγμα, πίσω από τα λόγια και το παιχνιδιάρικο ύφος του, όταν απευθυνόταν σε μία από τις «φίλες» του, γράφοντας: «Αν έχεις την καλοσύνη, παράγγειλε στην Τζούντι –μαζί με την αγάπη μου, που τη στέλνω πολύ δισταχτικά– ότι ίσως τη συγχωρέσω, αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ πόσο άσπλαχνα μου φέρθηκε χτες εδώ, στο διαμέρισμά μου. Δεν ήσουν μπροστά και δεν θα ταλαιπωρήσω με περιγραφές την ευαίσθητη φύση σου. Κάποια μέρα όμως θα της το ξεπληρώσω. Ενα αποπνικτικό απόγευμα που θα βρεθεί εδώ, μισολιπόθυμη από τη δίψα, θα βγάλω ένα μπουκάλι υπέροχη δροσερή λεμονάδα. Θα το ξεβουλώσω και θα το αδειάσω σε ένα ψηλό ποτήρι, με μπόλικο αφρό. Θα βάλω το ποτήρι κοντά της, και τότε θα έχει την ικανοποίηση να με δει να το πίνω εγώ, χωρίς να φτάσει στα δικά της χείλη ούτε σταγόνα. Τρυφερά δικός σου, όπως πάντα». Αραγε η συμπάθεια, που έτρεφε για τα μικρά κοριτσάκια, ήταν κάτι το επιλήψιμο, όπως υποστηρίχθηκε μετά τον θάνατό του, ή απλώς δείγμα της αφελούς, αθώας παιδικότητάς του; Και τι απέγιναν οι τόμοι και οι σελίδες του ημερολογίου του, που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς;

Ενοχικός

Τίποτα πάντως δεν δείχνει πως η Αλίκη ή οι υπόλοιπες προστατευόμενές του έπεσαν θύματα κακοποίησης. Ενοχικός και σαφώς επηρεασμένος από τις αντιλήψεις της εποχής του, ο Κάρολ αρχικά σχεδίαζε να γίνει κληρικός, όμως την τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη. Στο ημερολόγιό του εκφράζει επανειλημμένως τη θέση ότι ήταν αμαρτωλός και ανάξιος του σχήματος.

Πτυχιούχος μουσικός, ηθοποιός και απόφοιτος της Νομικής Σχολής, η Λουίζα Κωστούλα «ειδικεύεται» στις ευφάνταστες περφόρμανς για υπαρκτά πρόσωπα, οι οποίες ισορροπούν μεταξύ ιστορικής πραγματικότητας και μυθοπλασίας. Πέρυσι παρουσίασε το μουσικοθεατρικό «Στα Υπόγεια του BBC», εμπνευσμένο από την προσωπικότητα και τη δουλειά της πρωτοπόρου Βρετανίδας συνθέτριας Delia Derbishyre. Η περφόρμανς «Γράμματα στα κοριτσάκια» έκανε πρεμιέρα το 2013 και επαναλαμβάνεται για λίγες παραστάσεις στο «Από Μηχανής Θέατρο». Κάθε Σάββατο στις 10 μ.μ. και Κυριακή στις 7 μ.μ. από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 23 Νοεμβρίου. Τα αποσπάσματα από τις επιστολές του Κάρολ προέρχονται από το βιβλίο «Γράμματα στα κοριτσάκια και φωτογραφίες» που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αγρα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT