«Αυτοκρατορία», δραματουργία με στοιχεία ρεπορτάζ

«Αυτοκρατορία», δραματουργία με στοιχεία ρεπορτάζ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα pre-opening απόγευμα θα είναι το σημερινό για την «Αυτοκρατορία» (I have your data) του Γιώργου Βέλτσου που σκηνοθέτησε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός για το ΚΒΘΕ και η avant premiere την Κυριακή στις 4 το απόγευμα, αρκεί το κοινό να προμηθευτεί έγκαιρα το εισιτήριό του από τα εκδοτήρια του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Γιατί εκεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο φουαγιέ του Κτιρίου Μ2 παίζεται (από την ερχόμενη Τρίτη κανονικά) η παράσταση, σε μια ώρα που είναι αλήθεια ότι δεν έχει συνηθίσει το κοινό. Ομως αυτό ακριβώς το «πέρασμα από το φως στο πρώτο σκοτάδι» είναι που αναζητούσε ο σκηνοθέτης και το βρήκε μπροστά στην τεράστια τζαμαρία με συμμάχους το τοπίο και το νερό.

«Εγραψα την “Αυτοκρατορία” μέσα στο αδιέξοδο του χρόνου. Την είδα πρώτα μέσα στους χρόνους των ρημάτων, δηλαδή μέσα από την ακριβολόγο ιδιότητα της γραμματικής, που διατυπώνει στα ρήματα, στις εγκλίσεις τους και τις φωνές, όλη την παλλόμενη αγωνία ενός σώματος, όταν υποφέρει το τέλος του χρόνου, και, επειδή μιλά, γερνά αναζωογονούμενο» σημειώνει ο συγγραφέας του κειμένου. «Εδειξα ό,τι με συσκοτίζει και γι’ αυτό παρέδωσα την Αυτοκρατορία στον Μιχαήλ Μαρμαρινό».

Μια συμπαραγωγή δύο πολιτιστικών οργανισμών που ρίχνουν γέφυρα στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της σύζευξης των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης. Αλλωστε το ΚΘΒΕ όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου πριν από λίγες ημέρες ο διευθυντής του, Γιάννης Βούρος, πέρα από το κλασικό ΚΘΒΕ «έχει χρέος του να γίνει πυρήνας καλλιτεχνικής αναρχίας, έρευνας και πρωτοπορίας».

«Ενα διαρκές μυθικό παρελθόν, μια Παλαιά Διαθήκη συμπιεσμένη σε ένα παρόν σημερινό, σημαντικό, απόξενο, αδιαμφισβήτητο» περιγράφει το κείμενο ο Μ. Μαρμαρινός, χαρακτηρίζοντάς το «μια πρόκληση γι’ αυτό που λέμε θέατρο ή θεατρική παράσταση», μια «ιδιαίτερη δραματουργία με στοιχεία ρεπορτάζ». Τη δραματουργική επεξεργασία του κειμένου συνυπογράφουν μαζί του οι: Ηλιάνα Καλαδάμη, Μαριλένα Κατρανίδου. Η σκηνογραφία είναι του Γιώργου Σαπουντζή, τα κοστούμια της Μαγιού Τρικεριώτη, οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ και η μουσική του Δημοσθένη Γρίβα. Παίζουν: Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Ελένη Κιλινκαρίδου, Γιώργος Κολοβός, Κατερίνα Λούρα, Ηλέκτρα Νικολούζου, Χρήστος Νταρακτσής, Χρήστος Παπαδημητρίου, Μιχάλης Σιώνας, Φίλιππος Τσαουσέλης, Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Ορέστης Χαλκιάς, Μαρίνα Χατζηιωάννου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT