Η ιστορία της «Αντιγόνης» εμπνέει τους Bread and Puppet

Η ιστορία της «Αντιγόνης» εμπνέει τους Bread and Puppet

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, μια ομάδα αυτοδίδακτων ηθοποιών και κουκλοπαικτών νοίκιασε έναν μικρό χώρο στη Lower East Side της Νέας Υόρκης. Στις εβδομαδιαίες παραστάσεις τους, μοίραζαν στο κοινό φέτες από το ψωμί που έφτιαχνε ο Πίτερ Σούμαν, γλύπτης, χορευτής, αρτοποιός και ιδρυτής του θιάσου. Ο Πίτερ, μετανάστης από την Ανατολική Γερμανία, και η γυναίκα του και πολιτική ακτιβίστρια, Ελκα, δεν άργησαν να βρουν το κατάλληλο όνομα για την ομάδα τους. Μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, το θέατρο Bread and Puppet («Ψωμί και Μαριονέτα») έμελλε να συμβάλει καθοριστικά στη μεταμόρφωση του καλλιτεχνικού τοπίου της Νέας Υόρκης, κερδίζοντας μια θέση μεταξύ των πλέον ριζοσπαστικών καλλιτεχνικών οργανισμών παγκοσμίως.

Για τρεις εβδομάδες, ο διάσημος θίασος εγκαθίσταται στο Bios για να προετοιμάσει τη νέα παραγωγή του σε συνεργασία με φοιτητές του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών, μελών της τοπικής κοινωνίας αλλά και όλων όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρωτότυπο εγχείρημα, ανεξαρτήτως εμπειρίας. Η παράσταση «A Thing Done in a Seeing Place» –ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από τη μετάφραση των όρων «δράμα» και «θέατρο» στα αγγλικά– μεταφέρει την ιστορία της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή στην εποχή της τρομοκρατίας, με βασικούς χαρακτήρες την «ανυπάκουη κόρη», τον αστυνομικό, το Κογκρέσο, την πολιτεία, τoν Τειρεσία και τον θάνατο. Ασπρόμαυρες μαριονέτες συνυπάρχουν στη σκηνή με ηθοποιούς και πίνακες ζωγραφικής, ενώ η μουσική του έργου είναι επηρεασμένη από την αμερικανική παράδοση του Shape Note Singing.

Τη δεκαετία του ΄60, οι Βread and Puppet είχαν σταθερή παρουσία στις διαδηλώσεις κατά της στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ασία και συμμετείχαν ενεργά σε δράσεις για την επίλυση τοπικών κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων. Στο ίδιο διάστημα, δημιούργησαν ορισμένους από τους πιο διάσημους χαρακτήρες τους με τη βοήθεια παιδιών της γειτονιάς. Το 1974, εγκαταστάθηκαν μόνιμα σε μία φάρμα του Βερμόντ, την οποία μετέτρεψαν σε θέατρο και μουσείο μαριονέτας. Σήμερα, εξακολουθούν να περιοδεύουν εντός και εκτός Αμερικής, παρουσιάζοντας από «συμβατικά» θεατρικά έργα έως θεάματα δρόμου, πάντοτε με τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας.

Η συμμετοχή θα είναι ανοιχτή τόσο στις πρόβες όσο και στις παραστάσεις. Επίσης, οι Bread and Puppet αναζητούν τραγουδιστές για τη νέα τους παραγωγή. Συνάντηση ενημέρωσης και γνωριμίας την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, από τις 3 έως τις 6 μ.μ., στο Bios (Πειραιώς 84). Οι παραστάσεις θα παρουσιαστούν από τις 5 έως τις 8 Μαρτίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT