Το παιδικό «χιτ» του χειμώνα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι δυόμισι η ώρα και η παράσταση αρχίζει στις τρεις, παρ’ όλα αυτά μόλις έχουμε βγει από το μετρό, κατευθυνόμαστε προς το Μέγαρο και οικογένειες με προγράμματα του «Γύρου του Κόσμου σε 80 μέρες» (αυτήν που θα παρακολουθήσουμε κι εμείς) έρχονται κατά ομάδες προς το μέρος μας. Σπεύδουμε να βρούμε τα εισιτήριά μας και βρισκόμαστε τελευταίοι σ΄ ένα κατάμεστο θέατρο να αναζητούμε δύο-τρεις τελευταίες θέσεις που έχουν μείνει στην άκρη…

Δύο ακόμη παραστάσεις

Η φετινή παράσταση για παιδιά που ανέβασε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη ξεκίνησε τον Δεκέμβριο και έχει προσελκύσει μέχρι τώρα χιλιάδες θεατές, με αποτέλεσμα να προστεθούν δύο ακόμη παραστάσεις. Ενα νέο θέατρο (σαν αρχαίο ελληνικό στάδιο) έχει στηθεί ειδικά για τον «Γύρο του Κόσμου» στον Νέο Εκθεσιακό Χώρο του Μεγάρου. Η παράσταση δεν φτάνει σε πρωτοτυπία «Το νησί των θησαυρών» του Μοσχόπουλου, που είχε ανέβει πρόπερσι, όμως είναι μια εξαιρετική παραγωγή που συναρπάζει τα παιδιά, τα οποία γελούν, χειροκροτούν, μοιάζουν να περνούν πολύ ωραία. Αν και το πασίγνωστο και αγαπημένο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν κυκλοφόρησε το 1873 και αναφέρεται σε μια εποχή που ονειρευόταν ακόμη όσα έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα, η υπόθεσή του, οι χαρακτήρες, οι χώρες και οι παραδόσεις στις οποίες μας ταξιδεύει (στο έργο με βιντεοπροβολές, κινούμενα σκηνικά, την πολύ ωραία διασκευή του Γιώργου Γαλίτη και τη μουσική του Μηνά Ι. Αλεξιάδη που παίζεται ζωντανά), όλα είναι φρέσκα και καθόλου απαρχαιωμένα. Απολαυστικός, μοναδικός ο Γιώργος Κοψιδάς στον ρόλο του λεπτολόγου, φλεγματικού Βρετανού Φιλέα Φογκ, ο οποίος για ένα στοίχημα ξεκινάει για τον γύρο του κόσμου.

«Ηταν μια δύσκολη παραγωγή, σε μια δύσκολη στιγμή για το Μέγαρο, όμως ήταν ένα από τα ωραιότερα θεατρικά ταξίδια της πορείας μου» έχει πει η Τατιάνα Λύγαρη για την αφιλοκερδή αυτή συνεργασία της με το Μέγαρο Μουσικής. Εχει ακόμη έναν λόγο να την ενθουσιάζει το έργο, αφού στο κείμενό του ο προφητικός Ιούλιος Βερν είχε γράψει ότι, ναι μεν βαγόνια-θέατρα δεν υπήρχαν στην εποχή του, αλλά ήταν σίγουρος ότι κάποτε θα υπήρχαν. Πράγματι έγινε κι αυτό, εδώ στην Ελλάδα, στο θέατρο Τρένο στο Ρουφ της Τατιάνας Λύγαρη!

Να σημειώσουμε ότι καλό είναι να ακολουθήσουμε τη συμβουλή/οδηγία του Μεγάρου, που λέει ότι η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από έξι χρόνων και πάνω, αφού όταν την είδαμε υπήρχαν αρκετά πολύ μικρά παιδιά, τα οποία έπρεπε να αποχωρήσουν εσπευσμένα, καθώς έκλαιγαν…

Εξαιρετικοί και οι υπόλοιποι ηθοποιοί της παράστασης (ξεχωριστή η Στέφη Πουλοπούλου στον ρόλο του Πασπαρτού), μεταξύ τους οι Σαμψών Φύτρος, Λάμπρος Παπαγεωργίου, Τίνα Γιωτοπούλου κ.ά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT