Πρόωρος απολογισμός εν μέσω φημών

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Τσίλλερ ήταν ημιφωτισμένη, για να διευκολύνει την προβολή που ακολούθησε, με σκηνές από όλες τις παραγωγές που έκανε το Εθνικό Θέατρο από τότε που ανέλαβε ο Σωτήρης Χατζάκης την καλλιτεχνική του διεύθυνση. Είδαμε τις σκηνές, και μετά, ο Σωτήρης Χατζάκης ανέβηκε στο πάνελ καλώντας δίπλα του μερικά από τα μέλη του Δ.Σ. του Εθνικού. Λίγο νωρίτερα οι δημοσιογράφοι είχαν παραλάβει ένα μεγάλο βιβλιοδετημένο έντυπο, όπου στο εξώφυλλο αναγραφόταν «Απολογισμός θητείας Μάιος 2013 – Φεβρουάριος 2015».

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε η ολοκλήρωση κάποιου χρονικού κύκλου (π.χ. τέλος σεζόν), δεν υπήρχε η αναγγελία του επόμενου ρεπερτορίου. Αυτή η συνέντευξη Τύπου είχε σκοπό να παρουσιάσει συγκεντρωμένα τα θετικά αποτελέσματα και τις πρωτοβουλίες της καλλιτεχνικής και οικονομικής διαχείρισης αυτού του διαστήματος και μερικά δείγματα του υπό διαμόρφωση ισολογισμού. Ως τελική εντύπωση, πάντως, η χθεσινή συνέντευξη Τύπου δεν είχε ειδήσεις, αλλά είχε πολλά στοιχεία μιας προσπάθειας ενίσχυσης του προσώπου και του έργου του Σωτήρη Χατζάκη, εν μέσω έντονων φημών (ή και πληροφοριών) ότι το υπουργείο Πολιτισμού προσανατολίζεται σε αλλαγή των προσώπων της καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Λίγο πριν ξεκινήσει, ο Σωτήρης Χατζάκης διάβασε από το κινητό του ένα μήνυμα που του έστειλαν, όπως μας είπε, που περιείχε μια φράση της Πίνα Μπάους, και αμέσως μετά άρχισε να ευχαριστεί, πολύ θερμά, «όλους τους συνεργάτες μου. Τα μέλη του Δ.Σ., άρρηκτα δεμένη ομάδα, τους ηθοποιούς και όλους τους εργαζόμενους σε όλα τα τμήματα. Βρίσκομαι στο μισό μιας θητείας που έχει άλλο τόσο», είπε πριν αρχίσει να μιλάει πρώτα για τους αριθμούς, λέγοντας εξαρχής ότι «το Εθνικό Θέατρο είναι η ναυαρχίδα του πολιτισμού».

Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία, η καθαρή αξία εσόδων αυτό το διάστημα, χωρίς την επιχορήγηση, είναι συνολικά 5.586.010,66 ευρώ και διευκρίνισε ότι το Εθνικό δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές, ασφαλιστικούς οργανισμούς και το Δημόσιο. Οσο για τα ταμειακά διαθέσιμα, όταν ανέλαβε τον Μάιο του 2013, ήταν 2.247.409,43 ευρώ, ενώ μέχρι τις 5/3/15 ήταν 3.470.248,53 ευρώ. Ο Σωτήρης Χατζάκης υπεραμύνθηκε και των νέων θέσεων εργασίας τόσο στους ηθοποιούς (από 74 είναι σήμερα 199) όσο και στο διοικητικό προσωπικό (από 177 τον Αύγουστο του 2013 είναι σήμερα 292), διότι «προσφέρουμε θέσεις εργασίας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Το Εθνικό λειτούργησε σαν μοντέλο μιας έντονης αναπτυξιακής δράσης, με αύξηση των παραγωγών του και δημιουργία διακοσίων σαράντα νέων θέσεων εργασίας». Οσο για την επιχορήγηση του 2015, ανέρχεται, ως γνωστόν, σε 6 εκατ. ευρώ, και η εκταμίευσή της θα αρχίσει να πραγματοποιείται τμηματικά. Στο διάστημα που είναι στο τιμόνι του Εθνικού, ο Σ. Χατζάκης έχουν γίνει 36 παραγωγές, τις οποίες είδαν 432.848 θεατές.

Και μετά αναφέρθηκε συγκεντρωτικά στις λοιπές δράσεις του Εθνικού Θεάτρου: στον Πολιτιστικό Αγωγό (στις διεθνείς δράσεις του με χώρες και εθνικά θέατρα που βρίσκονται στην πορεία του αγωγού φυσικού αερίου (Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Τουρκία, Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία), αλλά και σε υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας με εθνικά θέατρα και φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Στην αξιοποίηση του «Σχολείου» της Ειρήνης Παπά, που θα ανήκει στο Εθνικό μέχρι το 2027 έναντι ενοικίου 700 ευρώ μηνιαίως. Ο Σωτ. Χατζάκης οραματίζεται τη δημιουργία ενός πολυχώρου στην ουσία, με εστιατόριο, μουσεία, πωλητήρια, κινηματογράφο, και την προσέλκυση τουριστών που θα μπορούν να παρακολουθούν μικρά δείγματα αρχαίας τραγωδίας. Αναφέρθηκε στο «REX», που μετά την οριστική λύση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος θα στεγάσει την παιδική σκηνή, στο θέατρο «Χώρα» που προσωρινά νοικιάστηκε και θα παραδοθεί στα τέλη Μαΐου και στα προγράμματα «Κατ’ οίκων» (παραστάσεις σε σπίτια πολιτών που δεν μπορούν να κινηθούν), «Επισκεπτήριο» (παραστάσεις σε νοσοκομεία), «Χειμερινό κλιμάκιο» και «ΦΟΡΑ – STOP» (δράση ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό).

Χωρίς έξοδα

Πολλά τα στοιχεία, επίσης πολλοί και οι αριθμοί, μόνο που δεν μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα, αφού δηλώνονται μόνο τα έσοδα αλλά πουθενά τα έξοδα ενός τόσο μεγάλου οργανισμού. Πάντως, ο πρόεδρος του Δ.Σ., Γ. Στεφανάκης, για να δείξει ότι το Εθνικό έχει οικονομική αυτάρκεια, είπε: «Ε, την επιχορήγηση, όποτε έχετε μας τη δίνετε…».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT