Ενα freak show στην Αμερική του 19ου αιώνα θέτει ερωτήματα στον θεατή

Ενα freak show στην Αμερική του 19ου αιώνα θέτει ερωτήματα στον θεατή

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο ελληνικό έργο, τα «Τέρατα» του Διαμαντή Γκιζιώτη, ένας κορυφαίος εικαστικός, ο Αλέκος Φασιανός στα σκηνικά και κοστούμια, το ιδιαίτερο βιομηχανικό περιβάλλον του Τεχνοχώρου Cartel στον Βοτανικό. Αυτά είναι τα συστατικά της νέας σκηνοθετικής απόπειρας του Γρηγόρη Χατζάκη, μια παράσταση που διαδραματίζεται σε ένα τσίρκο/freak show στην Αμερική του 19ου αιώνα.

«Με ενδιαφέρει να παραμυθιαστώ και να πω παραμύθια, να μιλήσω για τις αισθήσεις, γι’ αυτά που δεν είναι εύκολο να εκφραστούν με λόγια», λέει σε συνομιλία του με την «Κ» ο Γρηγόρης Χατζάκης και τονίζει πως κάθε φορά είναι κάτι τελείως διαφορετικό σε ένα έργο που του γεννάει την επιθυμία να ασχοληθεί μαζί του. «Βέβαια, σε όλα υπάρχει κάτι πιο μεγάλο από την καθημερινότητα, πιο ονειρικό ίσως, σουρεαλιστικό άλλοτε», εξηγεί. «Ή, κι αν δεν υπάρχει, με κάποιο τρόπο το βρίσκω. Θα έλεγα πως δεν με αφορά ιδιαίτερα η θεατρική αποτύπωση του καθημερινού. Τα κάνει πολύ “συγκεκριμένα” τα πράγματα. Δεν με ενδιαφέρει να δώσω μια απάντηση στον θεατή, αλλά να θέσω ερωτήματα. Για να κάνουμε έναν διάλογο έρχεται άλλωστε. Αν ξεκινήσουμε απ’ την απάντηση, είναι μονόδρομος το πράμα». Τα «Τέρατα» έχουν πρωταγωνιστές δύο σιαμαίες αδερφές και τον νάνο, που παίζουν στο τσίρκο. Είναι η ημέρα της επετείου των τριάντα χρόνων από τη λήξη του αμερικανικού εμφυλίου. Κι ενώ ο κόσμος γιορτάζει, ένας άλλος εμφύλιος μαίνεται στο τσίρκο. Ενας εμφύλιος ανάμεσα σε δύο σώματα χωριστά κι ενωμένα με ένα μικρό κομμάτι στο μέρος των πλευρών. Δύο πλευρές που πραγματεύονται τη φύση τους, το τσίρκο, τη ζωή τους, την αξίας μιας μαϊμούς σε αντάλλαγμα για τα σιαμαία, τα τέρατα του τσίρκου, τα τέρατα γενικά. Πρόκειται πραγματικά για μια έντονη εμπειρία που καλεί τον θεατή να μπει σε ένα είδος ενδότερου ταξιδιού. Τα σκηνικά και τα κοστούμια του Αλέκου Φασιανού τονίζουν ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα αυτού του παράξενου, υπαρξιακού τσίρκου, στο οποίο μπορεί να ανακαλύψουμε πλευρές του εαυτού μας. Ως σκηνογράφος, έπειτα από πολλά χρόνια (η τελευταία του θεατρική συνεργασία ήταν για την «Ελένη» του Ευριπίδη στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία του Αλέξη Σολωμού), έχει δώσει στα «Τέρατα» μια αληθινά λειτουργική ουσία. «Η σκηνογραφική προσέγγιση όπως και η συνολική προσέγγιση της παράστασης είχε στόχο να μεταφέρει στον θεατή την αίσθηση πως βρίσκεται μέσα στο έργο, μέσα σε αυτό το τσίρκο», μας λέει ο ίδιος και επισημαίνει ότι του αρέσει η σκηνογραφία «σε έργα που δίνουν ελευθερία έκφρασης».

Στην παράσταση παίζουν οι Κατερίνα Ζιώγου, Κλεοπάτρα Τολόγκου, Βαγγέλης Στρατηγάκης, Μάνος Πετροπουλέας και Θωμάς Χαβιανίδης.

​​Αγίας Αννης & Μικέλη 4, Βοτανικός, τηλ. 693 989 8258.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT