«Μέσα από το σκοτάδι περάσαμε από την έρευνα στη δημιουργία»

«Μέσα από το σκοτάδι περάσαμε από την έρευνα στη δημιουργία»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θέλω να σκεφτώ άλλο, θέλω μόνο να ακούσω», λέει η ηρωίδα του «Zyklon ή το πεπρωμένο» του νέου έργου του Θανάση Τριαρίδη που ανεβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα (15/4) στο θέατρο Αλκμήνη. Μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε το έργο του «Μένγκελε» ο συγγραφέας επιστρέφει για να μιλήσει σχετικά με το αέριο Zyklon B, το μέσο θανάτωσης των κρατουμένων του Αουσβιτς. Ο ίδιος ο Τριαρίδης αφιερώνει το κείμενό του στη μνήμη του ολέθρου του Ολοκαυτώματος και στην «ανυπόφορη ιστορία που εισβάλλει στο ανυπεράσπιστο παρόν των ανθρώπων».

«Η πρόθεσή μου κάθε φορά που δουλεύω ένα έργο είναι να εντοπίσω τι είναι αυτό που το κάνει μοναδικό. Το στοιχείο εκείνο που του επιτρέπει να έχει μια ξεχωριστή σχέση με το κοινό και που δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από καμία άλλη μορφή τέχνης», μου λέει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, σκηνοθέτης της παράστασης σε συνομιλία του με την «Κ». «Μαζί με τους ηθοποιούς και τους συνεργάτες ψάχναμε να εντοπίσουμε αυτό το στοιχείο μέσα στο σκοτάδι. Κάθε μέρα στην πρόβα αυτή ήταν η μεγάλη μας αγωνία. Μέχρι που καταλάβαμε πως αυτό που ψάχναμε μέσα στο σκοτάδι, ήταν το ίδιο το σκοτάδι. Αυτό που κάνει μοναδικό το Zyklon είναι ότι διαπραγματεύεται το απύθμενο σκοτάδι της ανθρώπινης ύπαρξης και την απόλυτη ελευθερία που μας προσφέρει. Μέσα από το σκοτάδι καταφέραμε να περάσουμε από την έρευνα στη δημιουργία. Oσο τρομακτικό κι αν φαίνεται, άλλο τόσο απελευθερωτικά λειτούργησε σε όλους μας».

Η παράσταση έχει ήδη παρουσιαστεί στο θέατρο Black Box στη Θεσσαλονίκη όπου πήγε πολύ καλά. Στην Αθήνα στο θέατρο Αλκμήνη θα ανέβει έως τις 3 Μαΐου. Ηταν η επιμονή του Θανάση Τριαρίδη να δει επί σκηνής αυτό που έγραψε που οδήγησε στη δημιουργία της παράστασης, η θετική διάθεση του παραγωγού Θωμά Χαρέλα όπως και «η απόγνωση των ηθοποιών να εκφράσουν αυτό το ξεχωριστό έργο», τονίζει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος και προσθέτει πως «το Ζyklon είναι ένα έργο που μιλάει για τον άνθρωπο και τον αγώνα που καταβάλλει προκειμένου να παραμείνει αναλλοίωτο μέσα του αυτό το στοιχείο που τον καθιστά άνθρωπο. Πάνω απ’ όλα, μιλάει για το ότι δεν δικαιούμαστε να αγνοούμε. Η άγνοια είναι η μεγαλύτερη ασθένεια της εποχής μας».

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η Ιωάννα Παγιατάκη και ο Κωνσταντίνος Γαβαλάς. Η σκηνογραφία είναι της Σοφίας Παπαδοπούλου, η μουσική του Μάνου Μυλωνάκη.

​​Αλκμήνης 8, Γκάζι, τηλ. 210-34.28.650. Παραστάσεις: Τετάρτη έως Κυριακή στις 9.15 μ.μ. Από 15/4 έως 3/5.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT