Home Cinema: Ενας αμφιλεγόμενος θρύλος της ραπ αποκαλύπτεται

Home Cinema: Ενας αμφιλεγόμενος θρύλος της ραπ αποκαλύπτεται

Ενας από τους πιο επιτυχημένους αλλά και αμφιλεγόμενους χιπ-χοπ καλλιτέχνες στον κόσμο βιογραφείται στη νέα μίνι σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Jeen-yuhs: A Kanye Trilogy
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (2022)
Σκηνοθεσία: Coodi
Εμφανίζονται: Κάνιε Γουέστ, Jay-Z, Coodi

Ενας από τους πιο επιτυχημένους αλλά και αμφιλεγόμενους χιπ-χοπ καλλιτέχνες στον κόσμο βιογραφείται στη νέα μίνι σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix. Ο Κάνιε Γουέστ –ή Ye, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκδοχή του ονόματός του– είναι εδώ ο πρωταγωνιστής, με τα τρία 90λεπτα επεισόδια που κυκλοφορούν εβδομαδιαίως να ξεκινούν από τα πρώτα βήματα της καριέρας του έως την εκτόξευση στην κορυφή της ραπ σκηνής. Ολος αυτός ο πλούτος ορίτζιναλ υλικού δεν προήλθε τυχαία. Ο σκηνοθέτης, παραγωγός και φίλος του Γουέστ, Coodi, έχοντας ίσως ένα… προαίσθημα, είχε βαλθεί να ακολουθεί με μια κάμερα τον νεαρό από το Σικάγο, με αποτέλεσμα να καταγράψει χιλιάδες ώρες, από τα μικρά και καθημερινά μέχρι τις πιο μεγάλες στιγμές της καριέρας του.

Ξεκινώντας ως παραγωγός πιασάρικων μπιτ, που στη συνέχεια πουλούσε σε κανονικούς ράπερ, ο Κάνιε χρειάστηκε να παλέψει αρκετά προκειμένου να γίνει αποδεκτός με τις δικές του ρίμες στην ανταγωνιστική σκηνή της Νέας Υόρκης.

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς τον βλέπουμε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με φαρδιά ρούχα και σιδεράκια στα δόντια, να ετοιμάζεται να υπογράψει το πρώτο του συμβόλαιο· η φιλοδοξία ωστόσο και η ατσάλινη αυτοπεποίθηση φαίνονται από τότε καθαρά στα μάτια του, ενώ η συνεργασία με τον «βασιλιά» Jay-Z θα αποδειχθεί καταλυτική στο ξεκίνημά του. Ανεξάρτητα εάν σε κάποιον αρέσει ο Κάνιε Γουέστ ως καλλιτέχνης –πόσο μάλλον ως άνθρωπος– η αξία του ντοκιμαντέρ έγκειται και σε όσα βλέπουμε να τον περιτριγυρίζουν: θρυλικές αλλά και άγνωστες μορφές του χιπ-χοπ, μάνατζερ, φαν και στελέχη της βιομηχανίας περνούν από την οθόνη, σε μια εποχή που το συγκεκριμένο μουσικό είδος και τα παρακλάδια του γίνονται τα δημοφιλέστερα στον πλανήτη.

Home Cinema: Ενας αμφιλεγόμενος θρύλος της ραπ αποκαλύπτεται-1
Σκηνή από την ταινία «Ο άγγελος», που είναι διαθέσιμη στο Ertflix.

Ο άγγελος ★★★
ΔΡΑΜΑ (2018)
Σκηνοθεσία: Λουίς Ορτέγκα
Ερμηνείες: Λορέντσο Φέρο, Σεσίλια Ροθ, Τσίνο Νταρίν

Από την πλατφόρμα του Ertflix επιλέγουμε ένα γοητευτικό φιλμ του Αργεντίνου Λουίς Ορτέγκα, ο οποίος έχει για παραγωγό του τον Πέδρο Αλμοδόβαρ, αφηγούμενος την παλαβή βιογραφία ενός από τους πιο στυγνούς εγκληματίες στην ιστορία της χώρας του. Ο 20χρονος Κάρλος (Λορέντσο Φέρο) είναι ένας πανέμορφος νεαρός, υπεράνω πάσης υποψίας, κάτι που τον βοηθά στα παράνομα… χόμπι του. Η διαταραγμένη προσωπικότητά του, ωστόσο, δεν θα αργήσει να βγει στην επιφάνεια, με τις μικροκλοπές και τις ληστείες να γίνονται εν ψυχρώ δολοφονίες. Ο Ορτέγκα μεταφέρει αυτή την παράδοξη όσο και τρομακτική ιστορία μέσα από ζωηρόχρωμες εικόνες –παραπέμπουν κατευθείαν στον Αλμοδόβαρ– και γενικώς ένα ανάλαφρο στυλ, που μάλλον της στερεί κάπως σε δραματικό βάθος, αλλά την καθιστά ανά στιγμές ένοχα απολαυστική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT