Home Cinema: Η «Επιστροφή στο μέλλον» του 21ου αιώνα

Home Cinema: Η «Επιστροφή στο μέλλον» του 21ου αιώνα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχείρηση Ανταμ ★★★
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2022)
Σκηνοθεσία: Σον Λιβάι
Ερμηνείες: Ράιαν Ρέινολντς, Ζόι Σαλντάνα, Μαρκ Ράφαλο

Μία από τις πολυαναμενόμενες φετινές ταινίες του Netflix έρχεται διά χειρός Σον Λιβάι («Stranger Things»), αλλά και του πρωταγωνιστή Ράιαν Ρέινολντς, ο οποίος έχει βάλει το χεράκι του και στο κομμάτι της παραγωγής. Ο Αμερικανός ηθοποιός υποδύεται εδώ τον Ανταμ, έναν πιλότο μαχητικού αεροπλάνου, ο οποίος ζει το 2050, ωστόσο βρίσκεται να ταξιδεύει πίσω στο 2022, προκειμένου να «διορθώσει» μια ανορθογραφία που επηρεάζει καθοριστικά το μέλλον. Εκεί θα συναντήσει τον νεαρό εαυτό του αλλά και τον πρόωρα χαμένο πατέρα του, με τον οποίο πρέπει να συμφιλιωθεί ώστε να βρει τη γαλήνη στην υπόλοιπη ζωή του.

Το φιλμ του Netflix αντλεί επιρροές –για να μην πούμε αντιγράφει– από πολλές πηγές και πρότυπα, με πρώτο φυσικά αυτό της καλτ «Επιστροφής στο μέλλον» από τη δεκαετία του 1980. Εκεί υπάρχουν ακόμη κάτι σαν τα φωτόσπαθα των Τζεντάι, ολόκληρες σκηνές μάχης που παραπέμπουν στα πρώτα «X-Men» και άλλα πολλά. Ολα αυτά, πάντως, δεν είναι τόσο ενοχλητικά, αφού η δράση έχει ροή και ρυθμό, ενώ και η χρονική διάρκεια κρατιέται σε λογικά επίπεδα. Ο Ράιαν Ρέινολντς, από την πλευρά του, παρουσιάζει ξανά τη μόνιμη περσόνα που έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια (κάτι σαν Deadpool με… χαμηλά λιπαρά), ενώ στο πλευρό του έχει αρκετούς ακόμη χολιγουντιανούς σταρ, όπως η Ζόι Σαλντάνα, η Τζένιφερ Γκάρνερ και ο Μαρκ Ράφαλο.

Home Cinema: Η «Επιστροφή στο μέλλον» του 21ου αιώνα-1
Η Μπασάντ Αχμέντ πρωταγωνιστεί στην ταινία «Τα μυστικά της αδερφής μου», που είναι διαθέσιμη στο Cinobo

Τα μυστικά της αδερφής μου ★★★
ΔΡΑΜΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Αϊτέν Αμίν
Ερμηνείες: Μπασάντ Αχμέντ, Μπασμαλά Ελγαές, Χουσεΐν Γανέμ

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε ένα ενδιαφέρον φιλμ πάνω στη σύγχρονη ενηλικίωση στις συντηρητικές ανατολικές κοινωνίες, το οποίο αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Αιγύπτου για τα φετινά Οσκαρ. Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, η 19χρονη Σουάντ είναι μια φαινομενικά σύμφωνη με τις κοινωνικές συμβάσεις κοπέλα: αγνή, νοικοκυρεμένη και έτοιμη να γίνει σύζυγος σε περίπτωση που θα βρεθεί το κατάλληλο προξενιό. Στην παράλληλη πραγματικότητα του Διαδικτύου, ωστόσο, ζει μιαν άλλη μυστική ζωή. Μια σειρά γεγονότων θα οδηγήσει τη 13χρονη αδελφή της, τη Ραμπάμπ, να αναζητήσει απαντήσεις σχετικά με όσα είχαν μείνει έως τότε κρυφά. Το φιλμ της Αϊτέ Αμίν προσεγγίζει τη σχεδόν σουρεαλιστική αντίφαση του κοινωνικού και θρησκευτικού συντηρητισμού σε σχέση με την απελευθέρωση που φέρνουν τα social media. Ολο αυτό το σχήμα είναι σίγουρα ενδιαφέρον και γίνεται ακόμη περισσότερο χάρη στις φυσικές, ανεπιτήδευτες ερμηνείες των νεαρών πρωταγωνιστριών, που χαρίζουν ρεαλισμό, και στη γενικότερα ντοκιμαντερίστικη προσέγγιση της Αιγύπτιας δημιουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT