Home Cinema: Ενας ειρηνοποιός σε πόλεμο… με τη σοβαρότητα

Home Cinema: Ενας ειρηνοποιός σε πόλεμο… με τη σοβαρότητα

Το κινηματογραφικό σύμπαν των υπερηρώων συμπεριλαμβάνει τους «σκοτεινούς» τύπους, τους «σοβαρούς», ενώ εσχάτως έχει βρει χώρο ακόμα και για τις… καρικατούρες.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Peacemaker
ΔΡΑΣΗΣ (2022)
∆ημιουργός: Τζέιμς Γκαν
Ερμηνείες: Τζον Σίνα, Τζένιφερ Χόλαντ, Ντανιέλ Μπρουκς

Το κινηματογραφικό σύμπαν των υπερηρώων συμπεριλαμβάνει τους «σκοτεινούς» τύπους, τους «σοβαρούς», ενώ εσχάτως έχει βρει χώρο ακόμα και για τις… καρικατούρες. Περίπου μια τέτοια είναι και ο Peacemaker, με την ομώνυμη σειρά να κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό στην πλατφόρμα του HBO Max (στην Ελλάδα από Vodafone TV), συνεχίζοντας στη μικρή οθόνη τις περιπέτειες ενός από τους αντιήρωες του «Suicide Squad». Ερμηνευμένος από τον πρώην σόουμαν του WWE Τζον Σίνα, ο πρωταγωνιστής είναι αποφασισμένος να φέρει την ειρήνη, «όσους κι αν χρειαστεί να ξεπαστρέψει για να το επιτύχει». Αυτός ο παλαβός τύπος θα βρεθεί στην υπηρεσία μιας μυστικής οργάνωσης, η οποία έχει ως αποστολή το κυνήγι υπερφυσικών «κακών».

Ο δημιουργός μερικών από τις πιο διασκεδαστικές κομίστικες ταινίες, Τζέιμς Γκαν («Οι φύλακες του γαλαξία»), παραδίδει εδώ έναν ήρωα τον οποίο την ίδια στιγμή σατιρίζει ανελέητα. Εμφανώς σεξιστής, ελαφρώς ρατσιστής και διάφορα άλλα, ο Peacemaker έχει για κατοικίδιο έναν φαλακρό αετό, κυκλοφορεί με μια πελώρια αμερικανική σημαία ζωγραφισμένη στο αυτοκίνητο και γενικώς θα μπορούσε να το έχει σκάσει από το αγαπημένο τσίρκο του Ντόναλντ Τραμπ. Παρ’ όλα αυτά παραμένει ακαταμάχητος, αφού διαθέτει το βασικό χαρακτηριστικό κάθε επιτυχημένου «χάρτινου» ήρωα: δεν παίρνει τον εαυτό του υπερβολικά στα σοβαρά.

Home Cinema: Ενας ειρηνοποιός σε πόλεμο… με τη σοβαρότητα-1
H Μελίκα Φορουτάν ως Παρί στην ομότιτλη ταινία που είναι διαθέσιμη στο ERTFLIX.

Παρί ★★★½
∆ΡΑΜΑ (2019)
Σκηνοθεσία: Σιαμάκ Ετεμάντι
Ερμηνείες: Μελίκα Φορουτάν, Σαμπάζ Νοσίρ, Σοφία Κόκκαλη

Από την πλατφόρμα του ERTFLIX επιλέγουμε μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της σχετικά πρόσφατης ελληνικής παραγωγής. Ο Ιρανός Σιαμάκ Ετεμάντι, ο οποίος ζει και εργάζεται πολλά χρόνια στην Αθήνα, αφηγείται μια συγκλονιστική ιστορία, βγαλμένη από την αρχετυπική σχέση μάνας – γιου, αλλά και τα σπλάχνα της ίδιας της πόλης. Η Παρί, μια μητέρα από το Ιράν, φθάνει μαζί με τον σύζυγό της στην Αθήνα προκειμένου να επισκεφθούν τον φοιτητή γιο τους, ο οποίος σπουδάζει εκεί. Αυτός, ωστόσο, είναι άφαντος και η ανήσυχη γυναίκα ξεκινά μια οδύσσεια αναζήτησης προκειμένου να τον εντοπίσει.

Ο Ετεμάντι επιμένει σχεδόν αποκλειστικά στα νυχτερινά πλάνα, κινηματογραφώντας μια Αθήνα που μοιάζει με εφιαλτική ζούγκλα, η οποία απειλεί να καταπιεί δικαίους και αδίκους. Μέσα σε αυτό το άγριο –αλλά και πολύ ατμοσφαιρικό– περιβάλλον, η Παρί προχωράει με μοναδικό φάρο τόλμης την αγάπη για το παιδί της. Στη διαδρομή συναντά πολλούς και διάφορους: ταλαιπωρημένους μετανάστες, μια κοπέλα-μέλος ομάδας αντιεξουσιαστών (Σοφία Κόκκαλη) που προσφέρεται να τη βοηθήσει, έναν αινιγματικό νεαρό (Αργύρης Πανταζάρας), αλλά και τις πόρνες του λιμανιού.

Home Cinema: Ενας ειρηνοποιός σε πόλεμο… με τη σοβαρότητα-2
H Μελίκα Φορουτάν ως Παρί στην ομότιτλη ταινία που είναι διαθέσιμη στο ERTFLIX.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT