«στΟργή»: Η σειρά που ο τηλεθεατής «παρακολουθεί μία πραγματική συνεδρία»

«στΟργή»: Η σειρά που ο τηλεθεατής «παρακολουθεί μία πραγματική συνεδρία»

Πώς μια δυναμική ψυχίατρος – ψυχοθεραπεύτρια μαθαίνει στους ασθενείς της να διαχειρίζονται τα ψυχικά τραύματα του παρελθόντος και να αντιμετωπίζουν οριστικά τις κακοποιητικές – εναντίον τους – πράξεις

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόνος, απόγνωση, οργή. Έντονα συναισθήματα μέσα από, συνήθως καλά κρυμμένες, ιστορίες βίας στις ανθρώπινες σχέσεις. Η αρρώστια της ψυχής και η σημασία της θεραπείας με κύρια εργαλεία τη στοργή και την ενσυναίσθηση του ψυχοθεραπευτή.

Αυτά ακριβώς τα στοιχεία πραγματεύεται η νέα σειρά «στΟργή» που προβάλλεται από τα τέλη του Σεπτεμβρίου στον ΣΚΑΪ και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Η σειρά επικεντρώνεται στο πώς μια δυναμική ψυχίατρος – ψυχοθεραπεύτρια, και ερευνήτρια συγγραφέας μαθαίνει στους ασθενείς της να διαχειρίζονται τα ψυχικά τραύματα του παρελθόντος και να αντιμετωπίζουν οριστικά τις δικές τους κακοποιητικές συμπεριφορές ή αυτές που προέρχονται από το οικείο τους περιβάλλον ενώ βρίσκονται στο ρόλο του θύματος ή ακόμα και του παρατηρητή.

Η «στΟργή» διαδραματίζεται σε ένα κέντρο ψυχοθεραπείας όπου η γιατρός Μαργαρίτα Καλογεροπούλου, που έχει το χάρισμα να εμπνέει τους συνεργάτες της, έχει θέσει ως στόχο ζωής την επίλυση, μέσα από την κατανόηση, του κοινωνικού προβλήματος της βίας. Τη γιατρό ενσαρκώνει η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου σε ακόμα μια αξιοπρόσεκτη ερμηνεία, όπως μας έχει συνηθίσει στο θέατρο, στην τηλεόραση αλλά και τον κινηματογράφο.

Αληθινές ιστορίες ανθρώπων

Η σειρά προσεγγίζει ρεαλιστικά το πάντα επίκαιρο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και βασίζεται σε αληθινές ιστορίες ανθρώπων, που προσπαθούν με τη βοήθεια ειδικών να επουλώσουν τα τραύματά τους, να βάλουν στην άκρη τον θυμό τους και να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την οικογένεια και το φιλικό τους περιβάλλον. Εστιάζει ιδιαίτερα σε τραύματα από κακοποίηση στην παιδική ηλικία, που συχνά καθορίζουν συμπεριφορές στη μετέπειτα ζωή.

Πρόκειται για της μεταφορά της – βασισμένης στο βιβλίο της ψυχιάτρου Γκιουλσερέν Μπουνταγιτσίογλου – τουρκικής σειράς «Kirmizi Oda», το σενάριο της οποίας προσάρμοσε στα ελληνικά η Εύα Πανταζή. Σε κάθε επεισόδιο, μπορεί να παρακολουθήσουμε περισσότερες από μία ιστορίες οι οποίες δε συνδέονται μεταξύ τους, ωστόσο, η σειρά επιστρέφει σ’ αυτές για να δούμε την εξέλιξη της ζωής του θεραπευόμενου.

Για παράδειγμα, παρακολουθούμε μία γυναίκα που αποπειράται να αυτοκτονήσει, μία οικονομολόγο που ανακαλύπτει πως όλη της η ζωή είναι ένα ψέμα, μία γυναίκα καριέρας που κρύβει κάτω από τα μαύρα της γυαλιά τα μελανιασμένα της μάτια, ένας δυνατός άνδρας που πιστεύει ότι ήρθε η ώρα του θανάτου, ένα κορίτσι που παγιδεύεται στο χρόνο, μία νεαρή μητέρα που επιτίθεται σ’ έναν άγνωστο και ένα ζευγάρι που διαλύεται εξαιτίας του θυμού. Το καστ αποτελείται από τους Αλέκο Συσσοβίτη (Σάκης), Ιωάννη Παπαζήση (Γιάννης), Βασιλική Τρουφάκου (Ειρήνη), Ευδοκία Ρουμελιώτη (Μάρω), Αναστασία Παντούση (Αλίκη), Νεφέλη Κουρή (Καίτη), Σοφία Πριόβολου (Αγνή), Γιωργή Τσουρή (Χρήστος), Δέσποινα Γιαννοπούλου (Δώρα), Μαρίλια Μητρούση (Άννα), Βίκυ Παπαδοπούλου (Ψυχολόγος Βίκυ Βρανά), Κωνσταντίνο Λάγκο (Παιδοψυχίατρος Δαμιανός Γαλάνης), Γιολάντα Μπαλαούρα (Πηγή, γραμματέας του Κέντρου), Βασίλη Μηλιώνη (Μπίλη) και Μέγκυ Σούλι (Μυρτώ).

Η σκηνοθεσία των Χρίστου Γεωργίου, Μάνου Γαστεράτου και Ειρήνης Λουκάτου αξιοποιεί flash backs στα γεγονότα που οδήγησαν τον ασθενή στην ανάγκη συνεδριών για να βγει από το βασανιστικό του σκοτάδι. Με τον τρόπο αυτό, δίνει την ευκαιρία στον θεατή να εντρυφήσει στην πορεία εξέλιξης του ψυχικού τραύματος του ασθενούς. Απέναντί στον ασθενή βρίσκεται μια γαλήνια γιατρός που πραγματικά νοιάζεται, τον ακούει προσεκτικά και τον ενθαρρύνει να την εμπιστευτεί. Παράλληλα ο θεατής γίνεται κοινωνός των σκέψεων – αντιδράσεων της γιατρού σε αυτά που της μεταφέρονται.

Η σημασία της ψυχοθεραπείας 

Το μήνυμα του τηλεοπτικού προγράμματος είναι ότι, σε μια εποχή που περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας βρίσκονται καθημερινά στο προσκήνιο και η οργή σχηματοποιείται σε κοινωνική τάση, η ανάγκη κατανόησης των αιτιών τους είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Ταυτόχρονα προτρέπει ώστε να πάψει η ψυχοθεραπεία σε κάθε ηλικία να θεωρείται ταμπού, καθώς τις περισσότερες φορές αποτελεί ίσως τη μόνη λύτρωση από τα σχετικά προβλήματα.

Η «στΟργή» (μεταδίδεται κάθε Παρασκευή στις 21.00 από τον ΣΚΑΪ) είναι μια καλά γυρισμένη σειρά, με πειστικές ερμηνείες από γνωστούς Έλληνες ηθοποιούς σε δύσκολους ρόλους. Βέβαια, η φύση της θεματολογίας δεν μπορούσε παρά να προσδώσει μια βαριά ατμόσφαιρα και ίσως κάνει τον απροετοίμαστο θεατή να αισθανθεί προς στιγμή άβολα. Θα βοηθούσε ενδεχομένως και μια μικρότερη διάρκεια των επεισοδίων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT