«Οι Πανθέοι»: Το δημοφιλές μυθιστόρημα του Τ. Αθανασιάδη ξανά στην τηλεόραση

«Οι Πανθέοι»: Το δημοφιλές μυθιστόρημα του Τ. Αθανασιάδη ξανά στην τηλεόραση

Η ιστορία μεταφέρεται εκ νέου μέσα από το κανάλι του ΣΚΑΪ, σε μια σύγχρονη παραγωγή υψηλών προδιαγραφών που σκηνοθετεί ο Σπύρος Μιχαλόπουλος

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περιπέτειες των Πανθέων, μιας μεγαλοαστικής οικογένειας κατά τα πρώτα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ελληνική κοινωνία και οι αλλαγές της, την ώρα που στην Ευρώπη ο πόλεμος είναι απειλητικός. Αυτή είναι η ιστορία του – βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών – μυθιστορήματος «Οι Πανθέοι» του Τάσου Αθανασιάδη.

Ενός αριστουργηματικού μυθιστορήματος που αποτελούνταν από τέσσερις τόμους και κατέγραφε τη ζωή τριών γενεών – την άνοδο και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν μεγαλώνοντας. Το βιβλίο αγαπήθηκε τόσο που μεταφέρθηκε για πρώτη φορά επιτυχώς στην ελληνική τηλεόραση την περίοδο 1977-1979. Τώρα, 47 χρόνια μετά, η ιστορία παρουσιάζεται εκ νέου μέσα από το κανάλι του ΣΚΑΪ, σε μια σύγχρονη παραγωγή υψηλών προδιαγραφών που σκηνοθετεί ο Σπύρος Μιχαλόπουλος έχοντας στο πλευρό του ένα σημαντικό καστ ηθοποιών, μεταξύ των οποίων οι Κάτια Δανδουλάκη (η οποία συμμετείχε και στην πρωτότυπη σειρά), Αιμίλιος ΧειλάκηςΜελία Κράιλινγκ, Μιχάλης Σαράντης, Ελενα Τοπαλίδου και Αθηνά Μαξίμου

Το αφήγημα με τη σύνθετη πλοκή, τα κοινωνικοπολιτικά του μηνύματα και τη σημασία της οικογένειας στο επίκεντρο, έρχεται στη μικρή οθόνη τη νέα σεζόν, με ένα καθηλωτικό σενάριο.

Με φόντο την ιστορία της Ελλάδας

Η υπόθεση ξεκινά το 1939. Κι ενώ ο πόλεμος στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει, στην Αθήνα τα ετερόκλητα μέλη της μεγάλης οικογένειας (παιδιά, νύφες και εγγόνια) συγκεντρώνονται στο αρχοντικό τους στην Κηφισιά, για να βρεθούν δίπλα στον ετοιμοθάνατο πατριάρχη, Βλάση Πανθέου. Ο θάνατός του, θα φέρει ένα γεγονός που θα προκαλέσει σοκ και αναστάτωση στα παιδιά του. Λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, θα απαρνηθεί την εκλιπούσα σύζυγό του και μητέρα τους, τη Νένα.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Τι μυστικό υπάρχει που ο γηραιός άνδρας θα πάρει μαζί του;

Την ίδια ώρα, εμφανίζεται απρόσμενα η νεαρή σύζυγος του γιου του Βλάση, η όμορφη Μάρμω η οποία θα επαναφέρει ένα απαγορευμένο πάθος με το νεότερο μέλος της οικογένειας, τον ταλαντούχο και μποέμ ζωγράφο, Κίτσο.

Ο καιρός περνάει… Οι Πανθέοι ερωτεύονται, ζουν παράνομα πάθη και κάποιοι μέσα στο ρευστό κλίμα της εποχής, εκμεταλλεύονται τη συγκυρία και στήνουν με ανήθικο τρόπο σχέδια γρήγορου πλουτισμού. Ταυτόχρονα, ένα επικίνδυνο δίκτυο κατασκόπων απλώνει τα πλοκάμια του, εκμεταλλευόμενο τις αδυναμίες και τα πάθη των ηρώων.

Αλλά οι εξελίξεις στη χώρα τρέχουν πιο γρήγορα από τα γεγονότα στις ζωές των χαρακτήρων. Η Ελλάδα μπαίνει στον πόλεμο, δοκιμάζει τις αντοχές, την αξιοπρέπεια και τη συνείδηση των ανθρώπων. Πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία όλο θα πρέπει να επιβιώσουν τις δυσκολίες. Είναι μια μάχη που θα αναδείξει ήρωες, δειλούς και τυχοδιώκτες. 

Με φόντο την πτώχευση του ελληνικού κράτους, τον Ελληνοιταλικό πόλεμο, τον Μακεδονικό Αγώνα και άλλα πολλά που σημάδεψαν μια ολόκληρη κοινωνία, η σειρά σε σενάριο Γιάννας Κανελλοπούλου και Αγγελου Χασάπογλου, θα «φωτίσει» ακόμα και τις πιο σκοτεινές πτυχές των μελών της οικογένειας. 

____________________________________________

Συντελεστές

Πρωταγωνιστούν: Κάτια Δανδουλάκη (Χρυσοστόμη Πανθέου), Αιμίλιος Χειλάκης (Ανδρέας Πανθέος), Μελία Κράιλινγκ (Μάρμω Πανθέου), Μιχάλης Σαράντης (Κίτσος Γαλάτης), Νίκος Χατζόπουλος (Ισίδωρος Πανθέος), Θανάσης Κουρλαμπάς (Φάνης Πανθέος), Μαρία Καλλιμάνη (Δέσποινα Γαλάτη), Πηνελόπη Πιτσούλη (Ιλαρία), Κόρα Καρβούνη (Νίνα Αυγουστάκη), Σπύρος Σταμούλης (Στάθης Μονογιός), Μιχάλης Συριόπουλος (Γιάννης Μαρμάρης), Έλενα Τοπαλίδου (Δασκάλα), Αθηνά Μαξίμου (Μερόπη Μονογιού), Κώστας Φιλλίπογλου (Ιορδάνης Βαλλίδης), Παντελής Δεντάκης (Λουκάς Αυγουστάκης), Σμαράγδα Αδαμοπούλου (Ματούλα Γκανά), Χριστίνα Αλεξανιάν (Βέτα Πανθέου), Ελένη Καρακάση (Σεβαστή), Αλέξανδρος Μούκανος (Χρυσίνας), Ιζαμπέλλα Μπαλτσαβιά (Πέλλα Γκανά), Βίκυ Διαμαντοπούλου (Θάλεια Μονογιού), Κωνσταντίνος Γαβαλάς (Τέλης Βαλέριος), Κώστας Κονταράτος (Παναγής), Εύα Σιμάτου (Σοφία Στρατηγού), Αρετή Τίλη (Αλέκα Βαλλίδη), Ιφιγένεια Καραμήτρου (Λιάνα Πανθέου), Γιάννης Κατσιμίχας (Θωμάς Πανθέος), Θανάσης Ισιδώρου (Στέφανος Χρυσίνας), Κωνσταντίνος Ελματζίογλου (Ηλίας Γαζής), Γιάννης Ίτσιος (Δημήτρης), Βάλλια Παπαδάκη (Ουρανία). 

Στο ρόλο του Βλάση Πανθέου, ο Γιώργος Κωνσταντίνου
Σενάριο: Γιάννα Κανελλοπούλου
Σενάριο: Άγγελος Χασάπογλου
Σύμβουλος Σεναρίου: Σπηλιόπουλος Χ.Β.
Σκηνοθεσία: Σπύρος Μιχαλόπουλος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Διονύσης Λαμπίρης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αντώνης Κουνέλας
Ενδυματολόγος: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Σκηνογράφος: Αντώνης Χαλκιάς
Οργάνωση Παραγωγής: Θοδωρής Κόντος
Εκτέλεση Παραγωγής: JK PRODUCTIONS – ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT