το-baby-reindeer-είναι-μόνο-η-αρχή-563009083

Το «Baby Reindeer» είναι μόνο η αρχή

Αν σας άρεσε το «Μικρό Ταρανδάκι» υπάρχουν πέντε σειρές ανάλογου ύφους και αισθητικής. Εστιάζουν στον εσωτερικό κόσμο ενός χαρακτήρα, σε θέματα ψυχικής υγείας και φυσικά στο stalking

Αλεξάνδρα Σκαράκη
Ακούστε το άρθρο

Το «Μικρό Ταρανδάκι» («Baby Reindeer»), η μίνι σειρά του Netflix καθήλωσε εκατομμύρια συνδρομητές της πλατφόρμας από όλο τον κόσμο. Κι αυτό λόγω της συγκλονιστικής αφήγησης του Ρίτσαρντ Γκαντ, για όσα βίωσε με τη γυναίκα που επί πολλούς μήνες τον παρακολουθούσε εμμονικά. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το σενάριο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, η ιστορία γίνεται ακόμα πιο τρομακτική. 

Παρόλα αυτά πρόκειται για μια σειρά τόσο εθιστική που με την ολοκλήρωση του τελευταίου επεισοδίου, ο θεατής ίσως αναζητήσει παρόμοιες σειρές που εστιάζουν στον εσωτερικό κόσμο ενός χαρακτήρα και σε θέματα ψυχικής υγείας. Οι τηλεοπτικές επιλογές είναι πολλές, από τη στιγμή που το φαινόμενο του stalking μπαίνει ολοένα και πιο συχνά στο «μικροσκόπιο» των σεναριογράφων.

Στην παρακάτω λίστα ακολουθούν σειρές που μπορεί να μην βάζουν απαραίτητα τους stalkers στο επίκεντρο μιας ιστορίας, αλλά που μοιάζουν με το «Baby Reindeer» ως προς το ύφος και την αισθητική. 

Εσύ – You (2018 – Σήμερα)

Συχνά, οι ιστορίες για stalkers παρουσιάζονται από τη ματιά του θύματος εμμονικής παρακολούθησης. Πρόκειται για ιστορίες τρόμου και ψυχικής ή σωματικής ανάρρωσης, αλλά τι συμβαίνει όταν τα γεγονότα αφηγείται ο ίδιος ο θύτης; 

Αυτή είναι η υπόθεση του «You», της διάσημης σειράς του Netflix με πρωταγωνιστή τον μυστηριώδη Τζο (Πεν Μπάτζλεϊ). Ο Τζο παρασύρει τους θεατές σε μια έντονη και καθόλου υγιή καθημερινότητα, καθώς ερωτεύεται διάφορες γυναίκες και σύντομα γίνεται η σκιά τους. 

Στις τέσσερις σεζόν που έχουν κυκλοφορήσει, παρακολουθούμε μια σειρά από δολοφονίες που προκύπτουν όταν ο Τζο βρίσκει εμπόδια στην κατάκτηση του εκάστοτε ερωτικού του πόθου. Μέρος της επιτυχίας της σειράς είναι η σύγχυση που προκαλείται στο κοινό όσον αφορά τις ηθικές επιλογές του πρωταγωνιστή. 

I May Destroy You (2020)

Ενα παράδειγμα μαύρης κωμωδίας που ξεπερνά τα όρια όσον αφορά το πόσο κωμική μπορεί να γίνει μια κατάσταση, είναι η δραματική σειρά της Μικέιλα Κόελ. Το πρότζεκτ βρετανικής παραγωγής και συνεργασίας των HBO και BBC One, εστιάζει στην εμπειρία μιας νεαρής γυναίκας, μετά από μια φρικτή σεξουαλική επίθεση. 

Αλλά η υπόθεση δεν σταματά εδώ. Και οι φίλοι της εμπλέκονται σε διαφορετικές καταστάσεις που καθιστούν πιο δύσκολη τη διάκριση ανάμεσα στην αποδεκτή σεξουαλική συμπεριφορά και τις αμφισβητήσιμες επιλογές. 

Και μπορεί στο σενάριο να υπάρχουν κάποια πιο ανάλαφρα, κωμικά στοιχεία, αλλά ο «κορμός» της σειράς είναι η παρουσίαση του σεξουαλικού τραύματος και των εμπειριών γύρω από αυτό. Σε αυτή την ιστορία, δεν υπάρχουν σωστές και λάθος απαντήσεις ή σαφή μηνύματα. Αντίθετα, ο θεατής καλείται να σκεφτεί όλα όσα παρακολουθεί. 

Η σύνδεση του «I May Destroy You» με το «Baby Reindeer» είναι το τραύμα που προέρχεται από κακοποιητικές σχέσεις. Και οι δύο σειρές ταιριάζουν ως προς τις ρεαλιστικές απεικονίσεις και τις συζητήσεις γύρω από τη σεξουαλική βία. 

The Stranger (2020)

Η βρετανική αστυνομική μίνι σειρά του Netflix αποτελεί μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Αμερικανού συγγραφέα Χάρλαν Κόμπεν. Η ιστορία ακολουθεί τον Ανταμ Πράις, έναν παντρεμένο άνδρα του οποίου η σύζυγος, Κορίν, εξαφανίζεται. Οταν ο Ανταμ θα μάθει ένα μυστικό σχετικά με τη σύζυγό του, η ζωή του θα αλλάξει για πάντα. Η πλοκή παίρνει απροσδόκητη τροπή και τα επεισόδια γίνονται πιο σκοτεινά. 

Οι ομοιότητες του «The Stranger» με τη σειρά του Ρίτσαρντ Γκαντ αφορούν το μυστήριο γύρω από έναν βασικό χαρακτήρα. 

The Fall (2013-2016)

Συγκαταλέγεται στις πιο δημοφιλείς βρετανικές παραγωγές της τελευταίας δεκαετίας. Το «The Fall» του BBC (και διαθέσιμο στο Netflix) είναι ένα αστυνομικό θρίλερ που σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί δυσφορία στον θεατή. Ο λόγος είναι ότι εδώ δεν υπάρχει το κλασικό μοτίβο που παρουσιάζει τον ντετέκτιβ σε αναζήτηση του stalker – δολοφόνου. 

Σε μια από τις πιο αξέχαστες ερμηνείες της καριέρας του, ο Τζέιμι Ντόρναν υποδύεται τον φαινομενικά καλοπροαίρετο και ήρεμο οικογενειάρχη ο οποίος όμως έχει και δεύτερη ζωή όπου είναι κάποιος άλλος. Ενας στυγνός και παρανοϊκός δολοφόνος που αφού έχει παρακολουθήσει στενά το θύμα του, η επόμενη κίνηση είναι να του αφαιρέσει τη ζωή. Στον ρόλο της ντετέκτιβ παρακολουθούμε την Τζίλιαν Αντερσον, ο χαρακτήρας της οποίας είναι ψυχρός και η ίδια αποφασισμένη να κυνηγήσει τον άνδρα που έχει προκαλέσει τόσο πόνο σε μια ολόκληρη κοινωνία. 

Το θρίλερ είναι ψυχολογικό με πολλές ανατροπές και στιγμές που σοκάρουν. Κεντρικό θέμα δεν είναι τόσο το έγκλημα, αλλά οι κινήσεις της αστυνομίας για να λύσει το μυστήριο με τον δολοφόνο να κάνει τη δουλειά των αστυνομικών δύσκολη. Τα κομμάτια του παζλ που προσπαθεί να ενώσει η ντετέκτιβ είναι εφάμιλλα με αυτά του Ντόνι στο «Baby Reindeer» όσον αφορά την stalker του. 

Fleabag (2016-2019)

Παρόλο που εκ πρώτης όψεως, το «Fleabag» της Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ δεν θυμίζει το «Baby Reindeer» όσον αφορά το κυρίως θέμα, υπάρχει μια λεπτομέρεια που ενώνει αυτές τις δύο σειρές. 

Σε αυτή τη μαύρη κωμωδία, η θλίψη και η ανιδιοτελής αγάπη προβάλλονται εκτενώς και με σοβαρότητα καθιστώντας τη σειρά διαχρονική. Με αρκετές δόσεις σαρκασμού, ένα από τα βασικά μηνύματα που μεταφέρει το «Fleabag» στους θεατές είναι η σημασία του να καλύπτεις τις δύσκολες καταστάσεις και τη σύγχυση που φέρνει η ζωή, με χιούμορ.  

Οπως στο «Baby Reindeer» έτσι και στο «Fleabag», η συχνή αφήγηση των πρωταγωνιστών – Ρίτσαρντ Γκαντ και Φίμπι Γουόλερ – Μπριτζ, αντίστοιχα – επιτρέπει στον θεατή να γίνει μέρος της ιστορίας. Αλλά η μεγαλύτερη ομοιότητα των δύο παραγωγών είναι η έμφαση που δίνεται στο τι σημαίνει να νιώθεις μοναξιά σε μια μεγάλη πόλη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT