Οταν μία ιστοσελίδα γνωριμιών για παντρεμένους δέχθηκε κυβερνοεπίθεση

Οταν μία ιστοσελίδα γνωριμιών για παντρεμένους δέχθηκε κυβερνοεπίθεση

Η μίνι σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix, «Ashley Madison: Σεξ, Ψέματα και Σκάνδαλα», που κυκλοφόρησε στις 15 Μαΐου, παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά σκάνδαλα στη σύγχρονη ιστορία, που συνετέλεσε στη διάλυση πολλών γάμων, μετά τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων 37 εκατ. χρηστών σε 40 χώρες

οταν-μία-ιστοσελίδα-γνωριμιών-για-παν-563028244

«Η ζωή είναι μικρή. Κάνε μια εξωσυζυγική σχέση». Με αυτό το σλόγκαν η αμερικανική ιστοσελίδα γνωριμιών Ashley Madison προσείλκυε από τις αρχές του 2000 μέχρι το 2015 παντρεμένους που επιθυμούσαν να ζήσουν μια… παράνομη περιπέτεια. 

Την άνοδο και την αιφνίδια πτώση της εταιρείας που συνετέλεσε στη διάλυση πολλών γάμων και οικογενειών καταγράφει η νέα μίνι σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο «Ashley Madison: Σεξ, Ψέματα και Σκάνδαλα» (Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal). Το πρότζεκτ, σε σκηνοθεσία Τόμπι Πάτον, που αποτελείται μόλις από τρία επεισόδια, παρουσιάζει μία από τις πιο ηθικά αμφισβητήσιμες διαδικτυακές υποθέσεις πολύ πριν από την εμφάνιση των σημερινών dating apps. Το σενάριο ακολουθεί τα γεγονότα με χρονολογική σειρά: από τα πρώτα βήματα ανάπτυξης της δημοφιλούς ιστοσελίδας μέχρι την επιτυχία και το χάος που δημιουργήθηκε όταν η ομάδα έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν τα προσωπικά δεδομένα 37 εκατ. εγγεγραμμένων σε 40 χώρες. Και με αυτόν τον τρόπο η ιστορία εξελίσσεται σε θρίλερ. 

Ενα μεγάλο μέρος του πρώτου επεισοδίου είναι αφιερωμένο σε συνεντεύξεις πρώην στελεχών και εργαζομένων της Ashley Madison οι οποίοι μιλούν για το όραμα που είχαν πριν από πολλά χρόνια, όταν το Ιντερνετ ήταν ακόμα κάτι καινούργιο. Ανάμεσα στις συνεντεύξεις, μας συστήνονται ζευγάρια των οποίων η καθημερινότητα άλλαξε προς το χειρότερο καθώς ένας από τους δύο μπήκε σε πειρασμό και τελικά απίστησε.

Ο Σαμ και η Νία είχαν μια φαινομενικά τέλεια ζωή. Στη σχέση τους υπήρχε πολλή αγάπη, η οικογένειά τους μεγάλωσε με την απόκτηση παιδιών και οι ίδιοι ήταν δημοφιλείς στο YouTube όπου έφτιαχναν βίντεο παρουσιάζοντας τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Ομως, παρ’ όλη την πίστη του στην εκκλησία και στον γάμο, ο Σαμ βρέθηκε ανάμεσα στα ονόματα της ιστοσελίδας που αποκαλύφθηκαν από χάκερ με το όνομα «The Impact Group» στις 13 Ιουλίου του 2015. Οι δυο τους βρίσκουν το κουράγιο και μιλούν στην κάμερα για την εμπειρία που τάραξε την ήρεμη κοινή πορεία τους. Εκείνο που επιζητούσε ο Σαμ από την πλατφόρμα γνωριμιών ήταν η προσοχή που ένιωθε ότι έχανε τις ώρες που περνούσε μαζί με την οικογένειά του. Πολλά είναι τα σημεία όπου ο άνδρας αναφέρει ότι μετάνιωσε για αυτή του τη συμπεριφορά. 

«Οταν η μονογαμία γίνεται μονοτονία»

Στη συνέχεια και μέχρι τους τίτλους τέλους τού τρίτου επεισοδίου, η αφήγηση εστιάζει στα ηθικά διλήμματα και στο τηλεοπτικό μάρκετινγκ του διεθύνοντος συμβούλου Νόελ Μπίντερμαν ώστε να πείσει τον κόσμο ότι πρόκειται για ένα αβλαβές προϊόν. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, ο Μπίντερμαν εμφανιζόταν σε εκπομπές μαζί με τη σύζυγό του για να τονίσει ότι η απιστία δεν είναι απαραίτητα κάτι μη αποδεκτό. «Οταν η μονογαμία γίνεται μονοτονία», διέδιδε. Φυσικά, η στάση του θεωρήθηκε προκλητική. Πολλοί τον αποδοκίμασαν, αλλά αυτό δεν επηρέασε αρνητικά το εγχείρημα. Αντίθετα, κίνησε την περιέργεια των ανθρώπων συμβάλλοντας στην αύξηση του αριθμού χρηστών. Στο επίκεντρο του ντοκιμαντέρ βρίσκονται πάντα οι ψυχολογικές και οι κοινωνικές επιπτώσεις των εικονικών σχέσεων που προκάλεσε η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επαφής πίσω από μια οθόνη, γεγονός που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ταυτόχρονα, κρούει τον κώδωνα όσον αφορά την ασφάλεια της ψηφιακής ιδιωτικότητας και την εμπιστοσύνη που μπορεί κάποιος να δείξει εύκολα ακόμα και σε επικυρωμένες ιστοσελίδες. 

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Variety, ο σκηνοθέτης δήλωσε ότι σκοπός του μέσα από τη δημιουργία της σειράς ήταν ο κόσμος να κατανοήσει την πολυπλοκότητα του έγγαμου βίου. «Σκεφτείτε τον γάμο, τη μονογαμία και αναρωτηθείτε γιατί τόσοι άνθρωποι επέλεξαν να γίνουν μέλη της κοινότητας της Ashley Madison. Τι αναζητούσαν; Τι συνέβαινε στα σπίτια τους;» είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, οι δηλώσεις του δεν καθησυχάζουν απόλυτα όσους παρακολούθησαν τα επεισόδια. Σύμφωνα με αναρτήσεις στο X, πολλοί ένιωσαν άβολα για το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ αλλά συνέχισαν να το βλέπουν, γιατί η υπόθεση κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον.

Αν και τα μηνύματα που θέλει να μεταδώσει το «Ashley Madison: Σεξ, Ψέματα και Σκάνδαλα» δεν είναι ξεκάθαρα, έρχεται ξανά στο προσκήνιο το γεγονός ότι στις μακροχρόνιες, μη λειτουργικές σχέσεις ο ένας από τους δύο μπορεί εύκολα να στρέψει το ενδιαφέρον του αλλού αντί να επιλύσει κάποιο πρόβλημα. Ο γάμος δεν αποτελεί πλέον μια ουσιαστική δέσμευση και συνήθως, όταν δεν υπάρχει επικοινωνία και από τις δύο πλευρές, τότε καταρρέει. Η διαδρομή από την ίδρυση της εταιρείας μέχρι την απόλυτη καταστροφή προκαλεί άγχος στον θεατή τοποθετώντας τον στη θέση του κριτή για το τι είναι σωστό και τι όχι. Είτε δημιουργεί δυσφορία ή απόλαυση για την έκβαση που είχε η ιστοσελίδα, το ντοκιμαντέρ σίγουρα φέρνει στο τραπέζι τη συζήτηση γύρω από τις σύγχρονες σχέσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT