πουλάει-ακόμα-το-μπρίτζερτον-563041777

Πουλάει ακόμα το «Μπρίτζερτον»;

Η τρίτη σεζόν της δημοφιλούς σειράς του Netflix «σπάει» ρεκόρ τηλεθέασης, παρότι κάποιοι αποδοκίμασαν το περιεχόμενο

Αλεξάνδρα Σκαράκη
Ακούστε το άρθρο

Ρομάντζο, ίντριγκες και εντυπωσιακά κοστούμια. Το «Μπρίτζερτον», η δημοφιλής σειρά εποχής του Netflix σε παραγωγή Κρις Βαν Ντούσεν και Σόντα Ράιμς, επέστρεψε στην πλατφόρμα με τον τρίτο κύκλο επεισοδίων προκαλώντας διαδικτυακή φρενίτιδα για την εξέλιξη της ιστορίας που δίνει έμφαση στο νέο ειδύλλιο ανάμεσα στους Πενέλοπε Φεδέρινγκτον και Κόλιν Μπρίτζερτον. 

Τα τέσσερα επεισόδια του πρώτου μέρους της καινούργιας σεζόν γνώρισαν επιτυχία, φτάνοντας τα 45,1 εκατομμύρια προβολές σε μόλις τέσσερις ημέρες από την κυκλοφορία στις 16 Μαΐου. Ωστόσο, από τη στιγμή που προστέθηκαν στην ταινιοθήκη του Netflix, πολλοί θεωρούν ότι το τηλεοπτικό πρότζεκτ ίσως χάνει σε ενδιαφέρον. Παρόλο που η ακριβή παραγωγή, η αισθητική και οι ερμηνείες των ηθοποιών και ιδιαίτερα αυτή της πρωταγωνίστριας Νίκολα Κόκλαν επαινέθηκαν, κάποιοι αποδοκίμασαν το περιεχόμενο. Για παράδειγμα, η βρετανική εφημερίδα Telegraph ανέφερε ότι η σειρά «σε κουράζει, οι σεναριογράφοι μοιάζει να έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια». Το περιοδικό The Hollywood Reporter γράφει ότι αυτή η σεζόν «στερείται της μέθεξης των προηγούμενων», ενώ άλλα Μέσα τονίζουν ότι δεν υπάρχει πρωτοτυπία στο σενάριο. 

Επειδή το «Μπρίτζερτον» βασίζεται στα ομότιτλα βραβευμένα μυθιστορήματα της Αμερικανίδας συγγραφέως Τζούλια Κουίν, οι συντελεστές επιθυμούσαν την όσο πιο δυνατόν πιστή τηλεοπτική μεταφορά τους. Από τότε που κυκλοφόρησε, το νέο πρότζεκτ, με τον σεναριογράφο Κρις Βαν Ντούσεν και την παραγωγό Σόντα Ράιμς του «Grey’s Anatomy», έφερε μια νέα πνοή στις σειρές εποχής. Κι αυτό το κατάφερε χάρη στην εκπροσώπηση του κάστινγκ και το ύφος που συνδυάζει το σκηνικό του 19ου αιώνα στη Βρετανία με σύγχρονα τραγούδια.

Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκονται δύο ελίτ πολύτεκνες οικογένειες: οι Φεδέρινγκτον και οι Μπρίτζερτον, στόχος των οποίων είναι να παντρέψουν τα μέλη που μόλις ενηλικιώθηκαν με άτομα της υψηλής κοινωνίας. Ομως, τα σκάνδαλα και οι περιπέτειες μέχρι την επίτευξη αυτής της «αποστολής» είναι αυτά που διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Η σειρά εξελίχθηκε γρήγορα σε φαινόμενο, καταγράφοντας υψηλά νούμερα τηλεθέασης παγκοσμίως. Σε αυτή την επιτυχία βοήθησε το γεγονός ότι έκανε πρεμιέρα στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας όταν το TikTok, η κύρια πηγή σχολιασμού των επεισοδίων, άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστό. «Προσέφερε ιδανική ψυχική απόδραση μέσα στην πανδημία», δήλωσε ο συντάκτης πολιτιστικού ρεπορτάζ του BBC, Ανταμ Μπλάντγουορθ. 

Σαπουνόπερα που ψυχαγωγεί

Ο ενθουσιασμός αυτός, ωστόσο, άρχισε σταδιακά να υποχωρεί και φαίνεται ότι όσοι παρακολουθούν το νέο κεφάλαιο της ιστορίας, δεν το απολαμβάνουν πλέον όπως πριν. Οπως αναφέρει ο Μπλάντγουορθ, «το “Μπρίτζερτον” ποτέ δεν είχε σκοπό να γίνει μέρος της πολιτιστικής συζήτησης, αντιθέτως είναι μια σαπουνόπερα σε πλατφόρμα streaming για να ψυχαγωγήσει το κοινό». Το BBC αναφέρει σε πρόσφατο ρεπορτάζ του, ότι ο χωρισμός του τρίτου κύκλου σε δύο μέρη μπορεί να αποδοθεί στην επιθυμία της παραγωγής για πρόκληση μεγαλύτερου ενδιαφέροντος λόγω της προσμονής για τη συνέχεια. Το δεύτερο μισό της σεζόν θα κυκλοφορήσει στις 13 Ιουνίου του 2024 με τους συντελεστές και το Netflix να ελπίζουν στη δημιουργία ανάλογου «θορύβου» με τις προηγούμενες σεζόν. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ανεξάρτητα του αν η σειρά είχε σχεδιαστεί για τον λόγο αυτό, το «Μπρίτζερτον» προκαλεί ήδη πολλά σχόλια για την εξαιρετικά προοδευτική προσέγγισή του όσον αφορά τα φυλετικά θέματα. Από αυτά, όμως, δεν έλειψαν οι αντιδράσεις ιστορικών όπως αυτή του Στίβεν Ι. Μάρτιν ο οποίος είπε ότι δεδομένης της εποχής που διαδραματίζεται, η σειρά είναι «άτοπη» καθώς ποτέ δεν αναφέρονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα όπως η σκλαβιά των μαύρων. 

Πέρα από το σενάριο, οι υπόλοιπες επιλογές της παραγωγής ήταν φαινομενικά λιγότερο αμφιλεγόμενες και με μεγάλη επιρροή. Οπως τα κουστούμια που «ζωντάνεψαν» το ξεπερασμένο είδος του δράματος εποχής και έθεσαν τον πήχυ ψηλά για επόμενες παρόμοιες παραγωγές. 

Με λιγότερο από ένα μήνα μέχρι την επιστροφή του «Μπρίτζερτον» στη μικρή οθόνη και το δεύτερο μέρος του τρίτου κύκλου, ένας μεγάλος αριθμός θεατών ελπίζει σε κάποια συναρπαστική, ακόμα και «πικάντικη» ανατροπή της ιστορίας. Αν όμως κινηθεί στο ίδιο μοτίβο με το πρώτο μέρος, τότε καλύτερα η σειρά να μην ξεπεράσει τις τρεις σεζόν. Διαφορετικά ίσως και να αφήσει μια «χλιαρή» ανάμνηση καθώς πρόκειται για μια παραγωγή του Netflix που δημιούργησε από την αρχή υψηλές προσδοκίες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT