Οι τηλεοπτικές παραγωγές φέρνουν τουρίστες στη Γαλλία
οι-τηλεοπτικές-παραγωγές-φέρνουν-του-563061649

Οι τηλεοπτικές παραγωγές φέρνουν τουρίστες στη Γαλλία

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου της Γαλλίας, τέσσερις στους πέντε τουρίστες είχαν την επιθυμία να επισκεφτούν την Πόλη του Φωτός αφού πρώτα παρακολούθησαν κάποια ιστορία μυθοπλασίας

Αλεξάνδρα Σκαράκη
Ακούστε το άρθρο

Πλάνα με φόντο μεγαλοπρεπείς αίθουσες και επιβλητικούς πίνακες ζωγραφικής στους τοίχους. Γυρίσματα μέσα στα Ανάκτορα των Βερσαλλιών και σε εξωτερικούς χώρους όπως οι περίφημοι κήποι με τα πολλά αγάλματα και σιντριβάνια. Η τηλεοπτική σειρά εποχής «Franklin» της Apple TV+, που εστιάζει στα οκτώ χρόνια παραμονής του Βενιαμίν Φραγκλίνου στη Γαλλία, παρουσιάζει το εμβληματικό αυτό παλάτι με ακρίβεια.

Πρόκειται για μια από τις φετινές παραγωγές της μικρής οθόνης που διαδραματίζεται σε γαλλική πόλη, προβάλλοντας όχι μόνο ιστορικά ή σύγχρονα γεγονότα αλλά και την κουλτούρα ενός άλλου πολιτισμού. Είναι ακριβώς αυτή η κουλτούρα, όπως αναδεικνύεται μέσα από τις σειρές αλλά και τον κινηματογράφο, που γιγαντώνει την επιθυμία πολλών ξένων να επισκεφθούν το Παρίσι και τη Γαλλία γενικότερα.

Η Γαλλία πάντα γοήτευε Ευρωπαίους και Αμερικανούς σκηνοθέτες που μέσα από την κάμερα κατέγραφαν τα πιο όμορφα σημεία της, δημιουργώντας μια ειδυλλιακή ή και πιο «σκοτεινή» ατμόσφαιρα στην πλοκή. Πέρα από το γαλλικό Νέο Κύμα (Νουβέλ Βαγκ), η χώρα πρωταγωνίστησε σε πολλές άλλες παραγωγές. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα είναι οι ταινίες «Το Κόκκινο Μπαλόνι» του Αλμπερτ Λαμορίς από το 1956 που έδειξε το ψυχρό μεταπολεμικό Παρίσι, το «Με Κομμένη την Ανάσα» όπου ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Ζαν Πολ Μπελμοντό βρίσκει την τέλεια κρυψώνα στην Πόλη του Φωτός, μέχρι τα «ζεστά» χρώματα της Μονμάρτης στην «Αμελί» του Ζαν – Πιερ Ζενέ αλλά και το διαχρονικό Παρίσι των διανοούμενων στο «Midnight in Paris» του Γούντι Αλεν. 

Τους τελευταίους μήνες, η Γαλλία αποτελεί περιζήτητο σκηνικό για τη μυθοπλασία, με πάνω από 12 σειρές που θα διεκδικήσουν μια θέση στις φετινές υποψηφιότητες των βραβείων Emmys να έχουν γυριστεί εν μέρει ή εξολοκλήρου εκεί.

Δημοφιλή αξιοθέατα όπως ο Πύργος του Αϊφελ, το Λούβρο, η Γαλλική Ριβιέρα καθώς και η ζωή σε μικρότερες πόλεις, εξακολουθούν να «μαγεύουν» κινηματογραφιστές και σκηνοθέτες τηλεοπτικών πρότζεκτ που φωτίζουν τις ιδιαιτερότητες της «χώρας του κρασιού και του πολιτισμού» στις ιστορίες τους. Τους τελευταίους μήνες, η Γαλλία αποτελεί περιζήτητο σκηνικό για τη μυθοπλασία, με πάνω από 12 σειρές που θα διεκδικήσουν μια θέση στις φετινές υποψηφιότητες των βραβείων Emmys να έχουν γυριστεί εν μέρει ή εξολοκλήρου εκεί. 

Μια από αυτές είναι η εφηβική σειρά του Netflix, «Heartstopper», που ενσωματώνει σκηνές στο Παρίσι. Ακόμα και το θρίλερ «Interview with a vampire» του δικτύου AMC έχει παριζιάνικο «αέρα». Η δημοφιλής δραματική μίνι σειρά «Ολο το φως που δεν μπορούμε να δούμε» (Netflix) είναι βασισμένη στα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ιστορία ακολουθεί ένα τυφλό κορίτσι που μαζί με τον πατέρα του φεύγουν από το κατεχόμενο Παρίσι, μεταφέροντας ένα διαμάντι που δεν πρέπει να πέσει στα χέρια των Ναζί. Ενα μεγάλο μέρος της τελευταίας σεζόν του «Στέμματος» (The Crown), αφορά τη σχέση της πριγκίπισσας Νταϊάνα με τον κινηματογραφικό παραγωγό Ντόντι Αλ Φαγέντ. Οι δυο τους έκαναν διακοπές στη Νότια Γαλλία. Λίγο πριν το φινάλε, η πολυβραβευμένη σειρά μυθοπλασίας του Πίτερ Μόργκαν μας μεταφέρει στα γαλάζια νερά της περιοχής όπου ο γιος του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ διέμενε τους καλοκαιρινούς μήνες.  

Στο «The New Look» της Apple TV+, μεταφερόμαστε στο Παρίσι του 1955 όπου η Κοκό Σανέλ ετοιμάζεται να επιστρέψει στον χώρο της μόδας, 15 χρόνια μετά την τελευταία της δουλειά. Ταυτόχρονα, η σειρά ακολουθεί και την πορεία του Κριστιάν Ντιόρ με τον οποίο η Σανέλ δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις, δείχνοντας αδιαφορία για το πρόσωπό του όσο περνούσαν τα χρόνια.

Κινηματογραφικός τουρισμός

Φέτος, η τηλεόραση προσέφερε μια πλούσια γκάμα περιεχομένου που περιλαμβάνει ιστορικά δράματα του 1600, σύγχρονες ιστορίες και ευφάνταστα μετα-αποκαλυπτικά μέλλοντα. Η εκτεταμένη πολιτιστική εξερεύνηση προσφέρει στους θεατές νέες προοπτικές και τους εμπνέει ώστε να προγραμματίσουν τις επόμενες διακοπές τους με βάση τα ενδιαφέροντα περιβάλλοντα και τις ιστορίες που παρακολούθησαν στην τηλεόραση. 

Οι οπτικοακουστικές παραγωγές, οι ταινίες και οι σειρές που γυρίζονται στη χώρα αποτελούν πραγματικό κίνητρο για τουρισμό.

Πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου της Γαλλίας (CNC) δείχνει ότι οι οπτικοακουστικές παραγωγές, οι ταινίες και οι σειρές που γυρίζονται στη χώρα αποτελούν πραγματικό κίνητρο για τουρισμό. Αυτή η τάση την οποία το CNC ονόμασε «κινηματογραφικό τουρισμό» επηρεάζει τους ξένους τουρίστες που επισκέπτονται μεγάλες και μικρότερες γαλλικές πόλεις. Οπως αποκαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2024, τέσσερις στους πέντε τουρίστες είχαν την επιθυμία να επισκεφτούν την Πόλη του Φωτός αφού πρώτα παρακολούθησαν κάποια ιστορία μυθοπλασίας. Μάλιστα, παρατηρείται αύξηση συγκριτικά με μελέτη του 2018. Ο κύριος λόγος για να κλείσουν αεροπορικά εισιτήρια ήταν οι σειρές του Netflix «Emily in Paris» και «Lupin». 

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου, οι επισκέπτες «ζουν μια ξεχωριστή εμπειρία αλληλοεπιδρώντας βαθιά με τις αγαπημένες τους σειρές ή ταινίες». Οι παραγωγές «που εξερευνούν μια πόλη, μια περιοχή, έναν τρόπο ζωής, την ύπαιθρο και τις πολιτιστικές παραδόσεις» μπορεί στη συνέχεια να παρέχουν «αποτελεσματικά εργαλεία για την εκτίμηση αυτών των περιοχών, αυξάνοντας την προβολή και την επισκεψιμότητά τους».

Οποιο κι αν είναι το μέσο (πλατφόρμα, κινηματογράφος, τηλεόραση), το 80% των τουριστών που παρακολουθούν πρότζεκτ μυθοπλασίας δηλώνει ότι η πρώτη σκέψη για διακοπές εκτός συνόρων ήταν η Γαλλία. Επομένως για το CNC, αυτό είναι «ένας σημαντικός κινητήριος μοχλός», ανεξάρτητα από την εθνικότητα των επισκεπτών. Και η τάση αυξάνεται, με ολοένα περισσότερους θαυμαστές της ποπ κουλτούρας να ανακαλύπτουν νέους κόσμους χάρη στη δύναμη της οθόνης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT