Αννα Κουτσαφτίκη, πως είναι η ζωή χωρίς…Μουρμούρα;

Αννα Κουτσαφτίκη, πως είναι η ζωή χωρίς…Μουρμούρα;

Μετά από επτά χρόνια συμμετοχής της στην τηλεοπτική σειρά «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα», η Άννα Κουτσαφτίκη ετοιμάζεται να επιστρέψει στη θεατρική σκηνή, από όπου ξεκίνησε την πορεία της

5' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρασε επτά χρόνιαΜουρμούρας και τώρα που κλείνει ο κύκλος της μακροβιότερης κωμωδίας της ελληνικής τηλεόρασης –έχουν μείνει γυρίσματα δύο ή τριών εβδομάδων έως το μεγάλο φινάλε– η Άννα Κουτσαφτίκη βάζει στις αποσκευές της υπέροχες εμπειρίες και αναμνήσεις, όμορφες συναδελφικές σχέσεις, μια μεγάλη επιτυχία και ετοιμάζεται να επιστρέψει στη θεατρική σκηνή, από όπου ξεκίνησε την πορεία της. Είναι απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης, όπου έκανε τα πρώτα της θεατρικά βήματα παίζοντας ρόλους σε κλασικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας. «Είχα πάντα την περιέργεια του μικρού παιδιού, να ανακαλύπτω και να αναλαμβάνω ρόλους που δεν είχαν σχέση με τους προηγούμενους, να δοκιμάζομαι σε διάφορα είδη, δράμα, κωμωδία, μιούζικαλ, μουσικό θέατρο». Υπήρξε σχεδόν αποκλειστικά θεατρική ηθοποιός, μέχρι που μπήκε στη ζωή της η Μουρμούρα και μας τη σύστησε ως «Ξένια».

Πώς νιώθετε που τελειώνει η Μουρμούρα;

Η Μουρμούρα είναι μια σειρά που αγάπησα πολύ. Την αγάπησα λόγω των συντελεστών της, λόγω του δεσίματος που αναπτύξαμε με τους συντελεστές σε αυτά τα επτά χρόνια. Αυτά τα χρόνια μάς ένωσαν, περάσαμε πολλά μαζί, απώλειες, γεννήσεις. Είναι μεγάλη η σύνδεση που έχω με αυτούς τους ανθρώπους. Επίσης αγαπώ πολύ την κωμωδία ως είδος, και αυτή τη δουλειά ποτέ δεν την κάναμε με έκπτωση, πάντα τη φροντίζαμε με πολύ μεγάλη έγνοια. Δεν μου είναι εύκολο να αποχωριστώ ούτε τη σειρά, ούτε τον ρόλο, ούτε τους συντελεστές.

Είχατε αποφασίσει, ωστόσο, να αποχωρήσετε από τη σειρά πριν ακόμα αποφασιστεί ότι θα κλείσει τον κύκλο της.

Αυτό είχε να κάνει καθαρά με το ότι μου αρέσει να εξερευνώ καινούργια μονοπάτια καλλιτεχνικά. Ένιωσα ότι είχε κλείσει για μένα αυτός ο κύκλος και ήθελα να περπατήσω σε νέα μονοπάτια. Ένας ακόμη λόγος που για μένα είναι στενάχωρο το ότι τελειώνει αυτή η σειρά είναι πως νιώθω ότι λειτουργούσε λίγο σαν θεματοφύλακας της καλής κωμωδίας, με θεματολογία που αφορούσε το ευρύ κοινό. Και τέτοιες κωμωδίες δεν υπάρχουν πια. Η κωμωδία είναι ένα σπουδαίο είδος, γιατί βοηθάει πολύ τον άνθρωπο να ξαλαφρώσει, να ταυτιστεί, να καταλάβει ας πούμε ότι τα προβλήματά του μπορεί να τα δει και μέσα από ένα αστείο πρίσμα. Αλλά είναι καλό να κλείνουν οι κύκλοι, και είναι κάποιες δουλειές που πρέπει να ολοκληρώνονται όσο ακόμη είναι σπουδαίες.

Το φινάλε της Ξένιας υποθέτω ότι τώρα πια δεν θα είναι το ίδιο όπως αν είχατε αποχωρήσει, αλλά η σειρά συνεχιζόταν…

Το φινάλε της Ξένιας αναπροσαρμόζεται. Αν απλώς αποχωρούσα εγώ, θα έπρεπε να υπάρξει ένας χωρισμός αναγκαστικά με τον σύζυγό της, ο οποίος φυσικά δεν θα συμβεί. Και με χαροποιεί το ότι αυτό το ζευγάρι θα παραμείνει μαζί, γιατί είναι ένα ζευγάρι πολύ αγαπημένο, που αντικατοπτρίζει τα ζευγάρια που είναι εκεί έξω και παλεύουν να μείνουν μαζί παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Τι είναι αυτό που θα σας λείψει και τι δεν θα σας λείψει από αυτή τη σειρά;

Θα μου λείψουν οι άνθρωποι, γιατί είναι πάντα το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μου. Θα μου λείψουν πάρα πολύ οι συνεργάτες μου, η καθημερινή επαφή, οι στιγμές γέλιου και δημιουργίας. Αυτό που δεν θα μου λείψει είναι η μονιμότητα. Είναι αλήθεια ότι ήταν υπέροχο το ότι είχα σταθερή δουλειά για επτά χρόνια, από την οποία είχα πολύ καλές οικονομικές απολαβές –στο θέατρο γνωρίζουμε ότι δεν συμβαίνει αυτό– και ήταν μεγάλη ανακούφιση για μένα. Παρ’ όλα αυτά, είχα ανάγκη να νιώσω πάλι αυτό που λέμε freelancer, να επιστρέψω στην εξερεύνηση.

Σε ποιον άνθρωπο έχετε πει περισσότερες φορές στη ζωή σας «μην αρχίζεις τη μουρμούρα»;

Στη μητέρα μου. Ίσως η αναμενόμενη απάντηση θα ήταν στον σύζυγό μου, αλλά δεν ισχύει αυτό. Η μητέρα μου είναι μια προσωπικότητα πολύ δυναμική και κάποιες φορές επιμένει στις απόψεις της και τις επαναλαμβάνει, ειδικά όταν νιώθει ότι δεν εισακούονται αυτά που λέει. Αυτή η επιμονή με την οποία τις επαναλαμβάνει μοιάζει με μουρμούρα.

Φοβάστε ότι ίσως έπειτα από τόσα χρόνια έχετε ταυτιστεί με την Ξένια στα μάτια του κοινού;

Όχι, δεν είχα ποτέ τέτοιες αγωνίες. Θεωρώ ότι ναι μεν ήταν μια εξαιρετική σειρά, αλλά, εάν μου δοθεί η ευκαιρία να κάνω κάτι άλλο κάποια στιγμή, δεν θα υπάρχει ταύτιση.

Υπάρχουν φορές που έχετε σκεφτεί «τώρα αντιδρώ σαν την Ξένια»;

Δεν έχουμε πολλά κοινά στοιχεία με τον χαρακτήρα αυτόν. Όμως η Ξένια μού έδωσε κάποια στοιχεία που μου έλειπαν και μου έκαναν πάρα πολύ καλό. Με βοήθησε να είμαι πιο διεκδικητική, πιο οργανωμένη στον τρόπο σκέψης μου. «Έκλεψα» κάποια στοιχεία από την Ξένια και μπορώ να πω ότι με βοήθησαν.

Τι κερδίσατε και τι χάσατε πρωταγωνιστώντας σε μια τόσο δημοφιλή σειρά;

Κέρδισα ένα ασφαλές οικονομικό καθεστώς για αρκετά χρόνια. Το μεγαλύτερο κέρδος που είχα όμως είναι ότι ασχολήθηκα με το είδος που αγαπώ πολύ και, επειδή είχε τύχει τη χρονική περίοδο πριν από τη σειρά να αναλαμβάνω συνεχώς δραματικούς ρόλους, με ξαλάφρωσε πολύ η κωμωδία. Αυτό που στερήθηκα, και το στερήθηκα πολύ συνειδητά, ήταν η συχνή εμφάνισή μου στο θέατρο. Δηλαδή, ενώ υπήρξα μια ηθοποιός που σχεδόν πάντα έκανα θέατρο, από τη στιγμή που ξεκίνησε η σειρά αποφάσισα ότι δεν μπορώ να τα έχω όλα. Είμαι και μητέρα, έχω μια κόρη 12 χρονών, την Αριάδνη, και ήθελα να είμαι παρούσα στη ζωή της.

Θα θέλατε να μου περιγράψετε μια τυπική ημέρα της δικής σας οικογενειακής καθημερινότητας;

Ξυπνάω πολύ πρωί, γιατί θέλω να ετοιμάσω το παιδί μου για το σχολείο. Επίσης, κάποιες φορές έχω πρωινό γύρισμα. Αν έχω αργότερα γύρισμα, θα μαγειρέψω ή θα κάνω δουλειές ή θα διαβάσω ξανά τον ρόλο. Έπειτα θα φύγω για το γύρισμα και θα επιστρέψω το βράδυ, να ασχοληθώ όσο μπορώ με το παιδί μου. Ίσως τύχει να χρειάζεται κάτι με τα μαθήματα, αν και συνήθως το αναλαμβάνει αυτό ο πατέρας της. Και φυσικά να τη βάλω για ύπνο, γιατί, όταν δεν έχω παράσταση στο θέατρο, τη βάζω πάντα για ύπνο, και αυτό είναι κάτι που επιδιώκουμε και το θέλουμε και οι δύο. Είναι μια ιερή στιγμή για μας.

Στο πρόσφατο επεισόδιο της σειράς, ο Μπάμπης και η Ξένια κατέληξαν στο ότι «ο γάμος είναι ένας μεγάλος συμβιβασμός». Ποιος θα λέγατε εσείς ότι είναι ο μεγαλύτερος συμβιβασμός που έχετε κάνει;

Ίσως ο μεγαλύτερος συμβιβασμός που έχω κάνει, αν και θα δίσταζα να τον πω συμβιβασμό, είναι ότι έμαθα πότε πρέπει να υποχωρώ, έμαθα την έννοια της υπομονής, να βάζω σε δεύτερη μοίρα τα «θέλω» μου όταν πρέπει, για να αναδείξω τα «θέλω» του άλλου. Και αυτό μου έκανε τρομερό καλό, γιατί δυστυχώς οι ηθοποιοί είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε και να νομίζουμε ότι είμαστε το επίκεντρο. Αν και αυτά που λέω κάποιος μπορεί να τα δει ως συμβιβασμούς, για μένα είναι ευκαιρίες. 

Τώρα θα επιστρέψετε στο θέατρο;

Τη νέα σεζόν θα είμαι σε ένα υπέροχο μιούζικαλ που υπογράφει η Φωτεινή Αθερίδου. Θα παίζει ο Θοδωρής Αθερίδης, θα σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας. Τα τραγούδια θα είναι σε μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη. Είμαι ενθουσιασμένη.

Η σειρά Μην αρχίζεις τη μουρμούρα προβάλλεται από τον ALPHA κάθε Σάββατο στις 20.00 και κάθε Κυριακή στις 21.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT