Βαγγέλης Γιαννίσης: «Είναι αγχωτικό το να γράφεις σενάρια»

Βαγγέλης Γιαννίσης: «Είναι αγχωτικό το να γράφεις σενάρια»

Ο Βαγγέλης Γιαννίτσης, συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας, μιλάει στο περιοδικό «Οθόνη» για τη νέα αστυνομική σειρά της ΕΡΤ, «Το δίχτυ», σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρασαν δέκα χρόνια από τότε που ο Βαγγέλης Γιαννίσης μπήκε στις βιβλιοθήκες μας με τους φόνους και τις αστυνομικές του ιστορίες με το εξαιρετικό Το μίσος, που εγκαινίασε τις περιπέτειες του επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Μετά το πιο πρόσφατο Μαγκάφιν (εκδ. Διόπτρα), μια ξεκαρδιστική περιπέτεια με πληρωμένους δολοφόνους σε ένα σαπιοκάραβο που πλέει στο Αιγαίο Πέλαγος, ο Έλληνας συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας πειραματίζεται με τη σεναριακή γραφή για τη νέα αστυνομική σειρά της ΕΡΤ, Το δίχτυ, η οποία θα αποτελείται από έξι αυτοτελείς ιστορίες, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν πρόσφατα και στο καστ συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Θοδωρής Αθερίδης, Ορέστης Τζιόβας, Φιόνα Γεωργιάδη, Σπύρος Μαραγκουδάκης, Κατερίνα Κρανίδη.

Τι ιστορίες θα περιλαμβάνει Το δίχτυ;

Θα διηγηθούμε ιστορίες του σήμερα, με θεματικές όπως η εφηβική και η ενδοοικογενειακή βία, το προσφυγικό ζήτημα και η τεκνοθεσία, οι οποίες συναντώνται συχνά στο αστυνομικό δελτίο.

Επομένως, συνδυάζετε την αστυνομική πλοκή με το κοινωνικό στοιχείο.

Ακριβώς. Καθώς η σύγχρονη αστυνομική μυθοπλασία αφουγκράζεται την κοινωνία και αυτά που την απασχολούν, και επειδή δανείζεται από εκείνη τα θέματά της, θέλαμε και εμείς να δημιουργήσουμε μια επίκαιρη σειρά, ένα crime drama, όπως θα το αποκαλούσαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Τι σας εντυπωσιάζει μέχρι στιγμής στα γυρίσματα;

Και μόνο το γεγονός ότι μου έχει δοθεί η ευκαιρία να συνεργαστώ με καλλιτέχνες και ηθοποιούς τους οποίους μέχρι πρότινος έβλεπα στην τηλεόραση, είναι κάτι το εξωπραγματικό για μένα.

Ποιον ρόλο ξεχωρίζετε από το σύμπαν της ελληνικής τηλεόρασης;

Με διαφορά τη Σωσώ Παπαδήμα από τα Εγκλήματα. Είναι ένας πλήρης χαρακτήρας, με βιτριολικό χιούμορ, διαχρονικός και ώρες ώρες νομίζω πως βγήκε από ταινία του Γκάι Ρίτσι.

Πώς είναι να πειραματίζεστε με τη σεναριακή γραφή;

Δύσκολο και αγχωτικό από τη μία, δεδομένου ότι είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με τη συγγραφή. Όταν γράφεις ένα βιβλίο, γράφεις κατ’ αρχάς για σένα. Γράφεις μόνος και ό,τι θες. Στο σενάριο έχεις περιορισμούς (με το μπάτζετ να είναι ο βασικός, είτε δουλεύεις στην Ελλάδα είτε στο Χόλιγουντ) και οφείλεις να σκεφτείς όλους τους συντελεστές του πρότζεκτ. Παράλληλα, είναι μια άκρως απολαυστική και δημιουργική διαδικασία, η οποία με απελευθερώνει. Θα ήθελα να την επιχειρήσω και στο μέλλον.

Περιγράψτε μας κάποιες ιεροτελεστίες σας μέσα στην εβδομάδα.

Το skincare είναι βασική ιεροτελεστία. Όπως είχα διαβάσει κάπου, τα τρία πρώτα βήματα της ρουτίνας γίνονται για καλό δέρμα, τα άλλα επτά για να διατηρήσουμε την ψευδαίσθηση πως έχουμε κάποιον έλεγχο στον κόσμο. Μια άλλη είναι τα δύο-τρία επεισόδια από κάποια σειρά που βλέπω κάθε βράδυ μετά τη δουλειά για να χαλαρώνω.

Πιστεύετε ότι η χαλάρωση είναι μια τέχνη που κατέχετε ή το αντίθετο;

Πιστεύω ότι, αν η χαλάρωση ήταν ολυμπιακό άθλημα, άνετα θα έπαιρνα το χρυσό με παγκόσμια ρεκόρ. Όσο πιο έντονα δουλεύω, άλλο τόσο πιο άνετα χαλαρώνω μετά.

Στο Euro ποια ομάδα υποστηρίζατε;

Μην κοροϊδέψετε, αλλά Αγγλία φανατικά. Όλος ο μύθος του «It’s coming home» με συναρπάζει. Πιστεύω θα είναι μια πολύ καλή ιστορία, όταν με το καλό γίνει πραγματικότητα, καλύτερη και από της Δανίας το 1992.

Είναι καλύτερη και από την «εποποιία του 2004»;

Η αλήθεια είναι πως τη θεωρώ καλύτερη από τη δική μας, γιατί, σε αντίθεση με την Εθνική Ελλάδος του 2004 που ήταν μια πολύ καλή ομάδα, η Εθνική Δανίας είχε αποκλειστεί. Όταν όμως δεν επετράπη στη Σερβία να συμμετάσχει λόγω του πολέμου, οι Δανοί ποδοσφαιριστές άφησαν τις παραλίες όπου έκαναν διακοπές, για να παίξουν τρεις αγώνες στο Euro και στο τέλος το κατέκτησαν.

Φέτος το καλοκαίρι, θα πηγαίνατε ταξίδι με την «Αφροδίτη», το πλοίο στο πρόσφατο μυθιστόρημά σας Μαγκάφιν ή θα περνούσατε τον Αύγουστο στην Αθήνα;

Ο Αύγουστος στην Αθήνα πλέον είναι αβίωτος, τόσο λόγω θερμοκρασιών όσο και λόγω τουριστών. Χίλιες φορές να ταξιδέψω με το «Αφροδίτη» και τους πληρωμένους δολοφόνους του, παρά να φάω άλλη μία αγκωνιά από Γάλλο στο μετρό.

Η σειρά «Το δίχτυ» θα προβληθεί από την ΕΡΤ 1 τη σεζόν 2024-2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT