Φαίη Μαυραγάνη: «Οποιος φοβάται καλό θα ήταν να μην κάνει αυτή τη δουλειά»

Φαίη Μαυραγάνη: «Οποιος φοβάται καλό θα ήταν να μην κάνει αυτή τη δουλειά»

Η Φαίη Μαυραγάνη αναλαμβάνει την πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα» κάθε Σαββατοκύριακο και μιλάει στο περιοδικό «Οθόνη» της Καθημερινής

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχουν περάσει πια έντεκα χρόνια που απέκτησε την πολύ πρωινή συνήθεια να καλημερίζει κάθε Σαββατοκύριακο αξημέρωτα και να ενημερώνει όσους ξυπνούν πολύ νωρίς ή όσους επιστρέφουν αργά στο σπίτι τους. Η Φαίη Μαυραγάνη, που από το Σάββατο 31/8 πήρε στο στούντιο τη θέση του Γιώργου Αυτιά στην εκπομπή Καλημέρα του ΣΚΑΪ, συμπληρώνει φέτος 31 χρόνια στην τηλεόραση – αρχικά ως ρεπόρτερ στην ΕΡΤ για έξι χρόνια, έπειτα ως συντάκτρια και παρουσιάστρια ειδήσεων στην ΕΡΤ1, ακολούθως στον ΑΝΤ1 για 14 χρόνια και στη συνέχεια ως παρουσιάστρια εκπομπών σε ΑΝΤ1, Εpsilon και Open.

Φαντάζομαι τα πάτε καλά με το πρωινό ξύπνημα.

Ξυπνάω στις 4 παρά τέταρτο τα ξημερώματα, έχοντας κοιμηθεί τις περισσότερες φορές γύρω στις 11.30 με 12.00 ή ακόμη και στη μία όσες φορές η επικαιρότητα το απαιτεί. Η αλήθεια είναι ότι αγαπώ τον ύπνο και απεχθάνομαι το πρωινό ξύπνημα, αλλά, επειδή αυτό το ωράριο απαιτείται μόνο το Σαββατοκύριακο, το παλεύω.

Τι σας δυσκολεύει περισσότερο όταν πρέπει να ξυπνήσετε τόσο πρωί;

Όσα χρόνια κάνω την πρωινή εκπομπή του Σαββατοκύριακου, έχω μάθει και ξυπνάω πια πριν καν χτυπήσει το ξυπνητήρι, έχει γίνει τρόπος ζωής. Ωστόσο είναι κάτι που δεν συνηθίζεται το να κάνεις τη νύχτα μέρα. Κάθε φορά, ειδικά τα ξημερώματα της Κυριακής που είναι η δεύτερη μέρα με 3-4 ώρες ύπνο, απορώ πώς αντέχουν και το κάνουν όσοι συνάδελφοι έχουν καθημερινή πρωινή εκπομπή.

Έχετε άγχος ή φόβο για το γεγονός ότι αναλαμβάνετε μια εκπομπή που έχει συνδεθεί με τον Γιώργο Αυτιά;

Όποιος φοβάται καλό θα ήταν να μην κάνει αυτή τη δουλειά. Σχετικά με το άγχος, είναι χρήσιμο μόνο αν είναι γόνιμο και δημιουργικό. Σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Αυτιά, έχει διανύσει τη δική του επαγγελματική πορεία όπως και εγώ τη δική μου.

Θα γίνουν αλλαγές στο φορμά; Θα υιοθετήσετε μήπως μια λιγότερο προσωποκεντρική κατεύθυνση;

Η Καλημέρα όπως ήταν και το Στούντιο με θέα και πιο πριν το Τώρα ό,τι συμβαίνει, θα στηρίζεται στην ομάδα. Φέτος, στη θέση του εξαίρετου Κωστή Πλάντζου, θα ενημερώνει για τα οικονομικά νέα ο γνωστός και καταξιωμένος Βαγγέλης Δουράκης. Στην ομάδα θα είναι επίσης η Πόπη Παπαδοπούλου και ο Νίκος Λουρδάς και φυσικά το άξιο επιτελείο του ΣΚΑΪ, που έχει μακρά πορεία και παράδοση στην ενημέρωση.

Για τι ανυπομονείτε και τι σας αγχώνει στο νέο σας τηλεοπτικό πόστο;

Κάθε πρεμιέρα είναι κάπως σαν την πρώτη μέρα στο σχολείο, πόσω μάλλον όταν αλλάζεις τηλεοπτικό σπίτι. Ωστόσο έχω μόνο χαρά και θετική διάθεση γι’ αυτή την αλλαγή.

Για άλλη μία φορά δεν καταλήξατε να κάνετε εκπομπή απέναντι από τον σύζυγό σας Νίκο Μάνεση.

Ποτέ δεν θα το δεχόμουν. Μου έγιναν σχετικές προτάσεις στο παρελθόν, αλλά ήταν πάντα απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν θα έκανα κάτι τέτοιο.

Υπάρχει κάποια ζώνη ή είδος ενημερωτικής εκπομπής που δεν έχετε κάνει;

Έχω κάνει ενημερωτικές εκπομπές, πολιτικές, εκπομπές συνεντεύξεων, αλλά όχι εκπομπές κουτσομπολιού ή αμιγώς κοινωνικού περιεχομένου.

Υπάρχει κάτι που δεν θα σας ενδιέφερε να κάνετε;

Είμαι επαγγελματίας της ενημέρωσης, την οποία μέσω των εκπομπών διαπίστωσα ότι μπορώ να υπηρετώ και με πιο χαλαρό τρόπο, με ανοίγματα σε πιο χιουμοριστικές πτυχές. Έχω πει όχι σε προτάσεις να κάνω κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Δεν θέλω να γυρίσω στα δελτία ειδήσεων, έτσι αισθάνομαι τα τελευταία χρόνια. Επίσης έχω αρνηθεί να μετακινηθεί η εκπομπή μου σε άλλη ώρα – ούτε αυτό με ενδιαφέρει. Και φυσικά εκπομπή αμιγώς κοινωνικού περιεχομένου δεν θα με ενδιέφερε να κάνω ποτέ.

Η τηλεοπτική ενημέρωση είναι δίκοπο μαχαίρι για όποιον την αναλαμβάνει. Μπορεί να εκτιμηθεί ή να απαξιωθεί. Πώς πορεύεστε εσείς σε αυτή τη δουλειά;

Με στενοχωρεί μια γενικευμένη εικόνα απαξίωσης για τη δημοσιογραφία συνολικά και για την τηλεοπτική δημοσιογραφία ειδικότερα. Έχουν γίνει λάθη και έχουν δοθεί δικαιώματα στον κόσμο να αισθάνεται έτσι. Πιστεύω ότι για τον καθένα από εμάς που εργάζεται ως δημοσιογράφος στην τηλεόραση, ένας διαρκής αγώνας είναι να αποδεικνύει καθημερινά τις προθέσεις του, να δίνει εξετάσεις. Με απασχολεί να ενημερώνω τον κόσμο με τρόπο καθαρό. Προσπαθώ όλα τα χρόνια με βάση αυτόν τον γνώμονα.

Τι σας απωθεί σε ένα τηλεοπτικό ενημερωτικό προϊόν;

Με απωθεί όταν στήνονται καβγάδες, όταν δίνεται ο λόγος σε πρόσωπα με γνωστό ακραίο λόγο, όταν υπάρχει σεξιστικό περιεχόμενο. Επίσης, όταν γίνεται σίριαλ ο πόνος κάποιου ή όταν υπάρχει κλειδαρότρυπα στις ζωές των άλλων.

Τι μπορεί να σας φέρει σε αμηχανία στον αέρα;

Μπορώ με βεβαιότητα να σας πω ότι ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σε φέρει σε αμηχανία στον αέρα. Μπορεί να ξεκινήσεις μια κουβέντα με καλεσμένους «υπεράνω υποψίας», να σε φέρουν σε δύσκολη θέση και ξαφνικά μια κουβέντα, ένας λόγος να δημιουργήσει ανάφλεξη. Έχω αισθανθεί αμήχανα όταν από τον λόγο κάποιου έχουν προσβληθεί ή εκτεθεί πρόσωπα, τα οποία φυσικά πρέπει να προστατεύσω. 

Ποια ήταν η τελευταία φορά που κάνατε την αυτοκριτική σας για το πώς διαχειριστήκατε ένα θέμα;

Σχεδόν σε κάθε εκπομπή που τελειώνει βρίσκω ότι θα μπορούσα να είχα κάνει διαφορετικά μια κουβέντα, να είχα ή να μην είχα κάνει μια ερώτηση ή να είχα χειριστεί αλλιώς έναν καβγά. Νομίζω ότι είμαι ο αυστηρότερος κριτής μου.

Ποιες είναι οι τέλειες διακοπές;

Αυτές που έρχονται κάθε φορά Αύγουστο μήνα, οπότε όλη η οικογένειά μας βρίσκεται στην Κεφαλονιά και χαιρόμαστε ο ένας τον άλλο. Μέχρι τον επόμενο Αύγουστο, οι τέλειες διακοπές είναι οι φετινές, με μπάνιο, ηρεμία, χαλάρωση και αγάπη.

Τα παιδιά σάς ακολουθούν ακόμη;

Μας ακολουθούν ευτυχώς. Ο Φώτης ούτως ή άλλως, καθώς είναι δεκατεσσάρων, αλλά και η Λυδία έρχεται από τις σπουδές της για να περάσουμε μαζί τις διακοπές.

Είστε από τους ανθρώπους που τους αρέσει να ταξιδεύουν με τα απολύτως απαραίτητα ή που γεμίζουν βαλίτσες για να μη «λείψει» κάτι;

Να σας πω την αλήθεια, δεν ταξιδεύω με τα απολύτως απαραίτητα, αλλά περνώντας τα χρόνια η βαλίτσα μου είναι μικρότερη από ό,τι παλιότερα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT