Αρης Πορτοσάλτε-Μαρία Αναστασοπούλου: Ρεπορτάζ χωρίς λαϊκισμό

Αρης Πορτοσάλτε-Μαρία Αναστασοπούλου: Ρεπορτάζ χωρίς λαϊκισμό

Ο Άρης Πορτοσάλτε και η Μαρία Αναστασοπούλου τη φετινή σεζόν συμπορεύονται στην παρουσίαση της νέας καθημερινής εκπομπής Live you, και μιλάνε στο περιοδικό «Οθόνη» της Καθημερινής

5' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι διαδρομές του Άρη Πορτοσάλτε και της Μαρίας Αναστασοπούλου στον Όμιλο ΣΚΑΪ έχουν διασταυρωθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ραδιόφωνο. Τη φετινή σεζόν θα συμπορευτούν στην παρουσίαση της νέας καθημερινής εκπομπής Live you, που φιλοδοξεί μέσα από ρεπορτάζ και επικοινωνία με τους πολίτες να αναδείξει και να επιδιώξει λύσεις σε σοβαρά θέματα που απασχολούν την κοινωνία.

Live you: Ποιο είναι το DNA της νέας εκπομπής και ποιος ο στόχος της;

Άρης Πορτοσάλτε: Το DNA της νέας μεσημβρινής ενημερωτικής εκπομπής, σύμφωνα με το δικό μου «μικροσκόπιο», είναι το ρεπορτάζ. Το ζωντανό, ενδιαφέρον, διεισδυτικό ρεπορτάζ με το οποίο θέλουμε να εικονογραφήσουμε την εκπομπή. Η καρδιά του ρεπόρτερ εξακολουθεί να χτυπά δυνατά μέσα μου, κάτι που δείχνω και στην πρωινή ραδιοφωνική μου παρουσία, η οποία θα συνεχιστεί. Στόχος της εκπομπής είναι να δείξουμε τα κοινωνικά θέματα, αλλά με μια καινοτόμο διαφορά. Να αποβάλουμε τον συνήθη λαϊκισμό που συνοδεύει την παρουσίασή τους. Η εκπομπή θέλει να αναδείξει την πραγματικότητα, προφανώς και τις σκληρές της πλευρές, να ασκήσει την κριτική της, αλλά δεν θα αρνηθεί την προβολή του καλού, του υγιούς και της προόδου.

Στην αλυσίδα DNA της εκπομπής σημαντικοί κρίκοι θα είναι οι τηλεθεατές, που θα επικοινωνούν εκείνα που τους προκαλούν αρνητικές εντυπώσεις και δυσφορία στην καθημερινότητά τους. Εκτός από τα θέματα που θα χειριζόμαστε αυτοτελώς, το μεσημβρινό δίωρο θα περιλαμβάνει, φυσικά, μια γρήγορη ματιά στις τρέχουσες ειδήσεις με καταγραφή και σχολιασμό.

Μαρία Αναστασοπούλου: Σε 4 λέξεις: επικαιρότητα, έρευνα, ρεπορτάζ και λύσεις. Για όσα «τρέχουν», οι τηλεθεατές μας θα έχουν πλήρη εικόνα, όπως συμβαίνει πάντα στον ΣΚΑΪ. Δεν θα περιοριστούμε όμως μόνο σε αυτό. Πόσα προβλήματα, εμπόδια, αγκυλώσεις αντιμετωπίζουμε όλοι στην καθημερινότητά μας; Πόσες φορές έχει προσπαθήσει ο καθένας από μας να βρει το δίκιο του σε δημόσιες υπηρεσίες, σε υπουργεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές; Την απάντηση τη γνωρίζετε. Εδώ έρχεται η ομάδα του Live you. Ψάχνουμε, διασταυρώνουμε και παρουσιάζουμε το θέμα με αρχή, μέση και… αποτέλεσμα.

Είστε ένα νέο δημοσιογραφικό δίδυμο. Τι φέρνει ο καθένας από εσάς σε αυτή τη συνύπαρξη;

Α.Π.: Με τη Μαρία Αναστασοπούλου έχουμε συνεργαστεί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ επί σειρά ετών. Το ίδιο και στην τηλεόραση του ομίλου, τα χρόνια που εκείνη συμπαρουσίαζε την πρωινή ενημερωτική εκπομπή κι εγώ συμμετείχα σ’ ένα σκέλος ως σχολιαστής της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας. Συνεπώς, κρατάμε το κλειδί για μια επαγγελματική συνεργασία, η οποία απέδωσε στο παρελθόν και εκτιμώ ότι με σκληρή εργασία θα αποδώσει και στο μέλλον.

Μ.Α.: Αυτή η συνύπαρξη έχει παρελθόν. Παρελθόν σχετικό με το περιεχόμενο του Live you. Κάποια χρόνια πίσω, στην εκπομπή ΣΚΑΪ Δράση που παρουσίαζε ο Άρης, καταπιαστήκαμε με εκατοντάδες καταγγελίες, αναφορές και θέματα ακροατών – τηλεθεατών. Στην ίδια λογική, της αναζήτησης απαντήσεων.

Με αυτόν ως κοινό παρονομαστή και με δύο διαφορετικές δημοσιογραφικές ματιές ξεκινάμε αυτή τη διαδρομή μαζί, κάθε μεσημέρι στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ποιο θα ήταν το πρώτο αίτημα που θα απευθύνατε εσείς ως πολίτης στην εκπομπή;

Α.Π.: Τα αιτήματα τα διατυπώνει η ίδια η κοινωνία. Η εκπομπή είναι το μέσο για την προβολή τους. Θα πρότεινα να απαντηθεί η ερώτησή σας από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου και μετά. Το εγγυώμαι, δεν θα πλήξουμε.

Ας κρατήσουμε και κάτι για τότε…

Μ.Α.: Αν έπρεπε να επιλέξω ένα από τα διαχρονικά άλυτα θέματα, αυτό θα ήταν χωρίς δεύτερη σκέψη η περίθαλψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.  Ίσως από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας συζητάμε για κενά, κάκιστες συνθήκες νοσηλείας σε «μεγάλης εμβέλειας νοσοκομεία», για τον μεγάλο φόρτο περιστατικών κυρίως στην Αθήνα, για τη διαχείριση των ασθενών στα τμήματα Επειγόντων, τις ατελείωτες ώρες αναμονής κ.ο.κ. Μπορεί στ’ αλήθεια ο ασφαλισμένος να βρει κανονικότητα και να νιώσει ασφάλεια πως σε μια δύσκολη στιγμή θα τύχει άρτιας περίθαλψης και αντιμετώπισης; Τι πρέπει ν’ αλλάξουμε και πώς; Ήδη, με την ομάδα του Live you προετοιμαζόμαστε για να ανοίξουμε και αυτόν τον φάκελο. H συνδρομή των τηλεθεατών, ειδικά σε τέτοια θέματα, είναι απαραίτητη και καταλυτική.

Ποιος είναι για τη φετινή σεζόν ο τηλεοπτικός σας στόχος και ποιος ο προσωπικός;

Α.Π.: Τους στόχους τούς περιέγραψα. Η ευχή είναι να είμαστε υγιείς και να εργαστούμε με όρεξη και πείσμα μέσα στις εξαιρετικές συνθήκες ελευθερίας που μας παρέχει η αντίληψη του ομίλου ΣΚΑΪ.

Μ.Α.: Πρωταρχικός στόχος της εκπομπής είναι η άρτια ενημέρωση και καταγραφή των γεγονότων. Αυτό δεν αλλάζει και υπάρχει πάντα στο μπροστινό μέρος του μυαλού μας. Το DNA που λέγαμε… Όμως, επειδή μιλάμε για στόχους, αν πετύχουμε τη δρομολόγηση ή την επίλυση έστω ενός μέρους των θεμάτων που μας υποδεικνύουν οι πολίτες, τότε θα είμαστε αναμφισβήτητα σε καλό δρόμο.

Πού σταματά ο ρόλος και η δυνατότητα παρέμβασης των ΜΜΕ και πού αρχίζει η ευθύνη των φορέων και της πολιτείας;

Α.Π.: Τα MME εντοπίζουν και αναδεικνύουν τα θέματα της κοινωνίας, στα οποία είναι πιθανόν οι φορείς της πολιτείας να μη δίνουν τη σημασία που αρμόζει. Τα ΜΜΕ φροντίζουν με τη φιλοξενία των ειδικών να διατυπωθούν προτάσεις αντιμετώπισης. Προηγουμένως οι ειδικοί προειδοποιούν και συμβουλεύουν τους πολίτες. Σημασία όμως, μετά την πολυετή τηλεοπτική «εκπαίδευση» του κοινού, έχει πλέον να προσπαθήσουμε να αναδεικνύουμε τη σοβαρότητα και να την ξεχωρίσουμε από τη σοβαροφάνεια. Επίσης, να αποκαλύπτουμε το ψέμα, την παραπληροφόρηση, την εξαπάτηση, κοινώς ό,τι ονομάζεται «μετα-αλήθεια» που σερβίρεται σαν αλήθεια… Δηλαδή, να αντιμετωπίσουμε μέσα στο τηλεοπτικό και μιντιακό περιβάλλον εκείνη τη δήθεν «αλήθεια» η οποία επηρεάζει το συναίσθημα, χτυπώντας στο θυμικό, εις βάρος της λογικής.

Να ένας ακόμη βασικός στόχος, και προσωπικός μου και της εκπομπής.

Ευθύνη της πολιτείας είναι να επιλύει προβλήματα, να αντιμετωπίζει ανάγκες, να κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη.

Μ.Α.: Επειδή παραπάνω λέγαμε για «κανονικότητα», σε ένα οργανωμένο κράτος, για να λυθεί ένα ζήτημα καθημερινότητας, δεν πρέπει να χρειάζεται η παρέμβαση της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου. Παρ’ όλα αυτά, τα μέσα ενημέρωσης αποκτούν ρόλο όταν ο πολίτης «βρίσκει τοίχο» και οι ευθύνες γίνονται μπαλάκι από τον έναν αρμόδιο στον άλλο. Ναι, οι ρόλοι είναι ή πρέπει να είναι διακριτοί. Αποστολή των υπουργών, των δημάρχων είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αποστολή των μέσων ενημέρωσης είναι ο έλεγχος των παραπάνω. Όλα αυτά θα γίνονται live κάθε μεσημέρι στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Αν μπορούσατε να γίνετε υπουργός για μία μέρα, ποιο υπουργείο θα επιλέγατε;

Α.Π.: Η πολιτική δεν με ενδιαφέρει. Εδώ και 40 χρόνια είμαι τοποθετημένος στην πλευρά της επαγγελματικής δημοσιογραφίας. Θεωρώ ότι το αξίωμα του υπουργού έχει τέτοιες ευθύνες, που ούτε ως αστείο δεν περνάει από το μυαλό μου.

Μ.Α.: Αν υποθέσουμε ότι όποιος ετοιμάζεται να υπουργοποιηθεί είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις και να δουλέψει σκληρά (αν υποθέσουμε, είπα), τότε θα επέλεγα χαρτοφυλάκιο με προκλήσεις της καθημερινότητας.

Βάζετε στόχους κάθε Σεπτέμβριο; Ποιοι είναι οι φετινοί;

Α.Π.: Στόχος είναι η ίδια η ημέρα. Αρχίζει στις 5 το πρωί και νιώθεις ότι δεν τελειώνει ποτέ…

Μ.Α.: Η ζωή μου όλη οι νέες αρχές. Ο Σεπτέμβριος είναι μια εξαιρετική αφορμή για απολογισμό και επανεκκίνηση. Φετινοί στόχοι; Προσήλωση και ηρεμία!

Η εκπομπή Live you έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα 2/9 και θα μεταδίδεται από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 11.45.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT