Η αληθινή ιστορία, η μυθοπλασία και οι αντιδράσεις για τη νέα σειρά του Ράιαν Μέρφι
η-αληθινή-ιστορία-η-μυθοπλασία-και-οι-α-563238439

Η αληθινή ιστορία, η μυθοπλασία και οι αντιδράσεις για τη νέα σειρά του Ράιαν Μέρφι

Η true crime σειρά του Netflix «Η ιστορία των Λάιλ και Ερικ Μενέντεζ» σχολιάστηκε για το περιεχόμενο και τη δομή - Τι είπαν κριτικοί και ο πραγματικός Ερικ Μενέντεζ

Αλεξάνδρα Σκαράκη
Ακούστε το άρθρο

Το δεύτερο μέρος της αμφιλεγόμενης σειράς ανθολογίας του Ράιαν Μέρφι, «Τέρατα», με τίτλο «Η ιστορία των Λάιλ και Ερικ Μενέντεζ» που διατίθεται στην πλατφόρμα του Netflix, έχει προκαλέσει την αντίδραση των κριτικών αλλά και ενός εκ των πραγματικών προσώπων της ιστορίας.

Ο βραβευμένος Αμερικανός σεναριογράφος και παραγωγός, γνωστός για τη δημιουργία τηλεοπτικών πρότζεκτ, μεταξύ των οποίων τα «American Horror Story», «Grotesquerie» και «Glee», επέστρεψε στη μικρή οθόνη με τη μεταφορά ενός ειδεχθούς εγκλήματος που σόκαρε την Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και αρχές 1990. 

Τον Αύγουστο του 1989 συγκεκριμένα, τα αδέρφια Λάιλ και Ερικ Μενέντεζ δολοφόνησαν βάναυσα τους γονείς τους, Χοσέ και Κίτι Μενέντεζ, στην έπαυλή τους στο Μπέβερλι Χιλς. Οι δυο γιοι, που τότε ήταν 21 και 18 χρονών αντίστοιχα, είπαν αρχικά στην αστυνομία ότι βρήκαν τους γονείς τους νεκρούς όταν έφτασαν στο σπίτι τους. Αφού συνελήφθησαν και δικάστηκαν δύο φορές, παραδέχθηκαν ότι διέπραξαν τον φόνο για λόγους αυτοάμυνας, λέγοντας ότι υπήρξαν θύματα σωματικής και συναισθηματικής κακοποίησης από τους γονείς τους. Οπως ισχυρίστηκαν μάλιστα, φοβόντουσαν ότι ο πατέρας τους θα τους σκότωνε όταν απείλησαν ότι θα τον εκθέσουν. Ωστόσο, η εισαγγελία τεκμηρίωσε ότι η δολοφονία πραγματοποιήθηκε με σκοπό τα δυο αδέρφια να κληρονομήσουν τα χρήματα των γονιών τους. Το 1996, οι Λάιλ και Ερικ καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για φόνο πρώτου βαθμού και φυλακίστηκαν χωρίς δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης. 

Η true crime σειρά εννέα επεισοδίων, σε συνέχεια του φρικιαστικού «Τέρας: Η ιστορία του Τζέφρι Ντάμερ», που χαρακτηρίζεται από το Netflix ως προϊόν μυθοπλασίας, παρουσιάζει τα γεγονότα από διαφορετική οπτική εξερευνώντας τι θα μπορούσε πραγματικά να είχε οδηγήσει τα αδέρφια να προχωρήσουν στην εγκληματική αυτή πράξη. Ταυτόχρονα, όμως, εξετάζει και τους ισχυρισμούς τους για κακοποίηση από την ίδια τους την οικογένεια. Ενα πρωτότυπο στοιχείο στο σενάριο αποτελεί το γεγονός ότι ο Μέρφι, δεν εστιάζει μόνο στους Λάικ και Ερικ (Νίκολας Αλεξάντερ Τσάβεζ και Κούπερ Κοχ) αλλά και στη συμπεριφορά των γονέων τους οποίους υποδύονται οι Χαβιέ Μπαρδέμ και Κλόι Σεβινί. Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι δημιουργοί βασίστηκαν σε εκτενή έρευνα ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τους χαρακτήρες του πατέρα και της μητέρας. 

Κι ενώ «Η ιστορία των Λάιλ και Ερικ Μενέντεζ» σκαρφάλωσε στην κορυφή με τις πιο δημοφιλείς σειρές της πλατφόρμας αμέσως μετά την κυκλοφορία της, το πρότζεκτ δεν είχε την ίδια αποδοχή από τους κριτικούς και τον ίδιο τον Ερικ Μενέντεζ. Για παράδειγμα, ο Guardian, χαρακτηρίζει τη σειρά «κουραστική και σε πολλά σημεία επαναλαμβανόμενη». Ο αμερικανικός ιστότοπος IndieWire αναφέρεται σε ένα «ακατάστατο εγχείρημα», ενώ το Variety γράφει ότι «παρά την καθηλωτική ιστορία και τις εξαιρετικές ερμηνείες, δεν είναι σαφής η πρόθεση της σειράς οπότε αναλώνεται στην επανάληψη σκηνών κακοποίησης και φρικτά εγκλήματα». Αρνητική ήταν και η κριτική της βρετανικής εφημερίδας Telegraph η οποία αναφέρει τα προβλήματα στη δομή της σειράς. Μια λιγότερο αρνητική άποψη ήταν αυτή της Independent όπου η δημοσιογράφος Κέιτι Ροσέινσκι κάνει λόγο για «έναν συνδυασμό μεταξύ των πιο επιτυχημένων παραγωγών του Μέρφι και εκείνων που απέτυχαν». Αντιδράσεις προκάλεσε και η απεικόνιση της σχέσης ανάμεσα στους Λάικ και Ερικ η οποία στη σειρά παρουσιάζεται σαν κάτι παραπάνω από αδερφική.

Τη νέα δουλειά του Μέρφι σχολίασε και ο πραγματικός Ερικ Μενέντεζ από τη φυλακή. Μια μέρα μετά την προσθήκη της σειράς στην ταινιοθήκη του Netflix, ο ίδιος δήλωσε μέσα από ανάρτηση της συζύγου του, Τάμι, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι πρόκειται για μια «αποκαρδιωτική συκοφαντία». Εκτός από αυτό, ο 53χρονος Μενέντεζ τόνισε: «Το λέω με βαριά καρδιά, πιστεύω ότι ο Ράιαν Μέρφι δεν μπορεί να είναι τόσο αφελής και ανακριβής όσον αφορά τα γεγονότα της ζωής μας ώστε να δημιουργήσει κάτι χωρίς κακή πρόθεση». 

Η απάντηση του Ράιαν Μέρφι

Η διαμάχη για το περιεχόμενο της σειράς συνεχίστηκε όταν ο Μέρφι απάντησε στον Ερικ Μενέντεζ δημόσια. Μιλώντας στον ιστότοπο Entertainment Tonight, ο δημιουργός είπε: «Πιστεύω ότι έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι (ο Ερικ) δημοσίευσε ανακοίνωση χωρίς να έχει δει τη σειρά». Και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ σκληρό, αν πρόκειται για τη ζωή σου, να τη βλέπεις στην οθόνη. Εκείνο που προσωπικά βρίσκω περισσότερο ενδιαφέρον – και δεν το αναφέρει στην ανακοίνωση – είναι ότι αν παρακολουθήσεις τη σειρά, θα δεις ότι ένα 60-65% επικεντρώνεται στην κακοποίηση και όλα όσα οι δυο τους ισχυρίζονται ότι τους συνέβησαν. Ολα είναι τόσο προσεκτικά μελετημένα, παρουσιάζουμε την ημέρα που βρέθηκαν στο δικαστήριο αλλά η ομάδα μου κι εγώ αισθανθήκαμε ότι ήταν σημαντικό να δείξουμε τα γεγονότα και από την πλευρά των γονέων». Ολοκληρώνοντας, ο Μέρφι εξήγησε ότι «σε αυτή την εποχή που οι άνθρωποι μιλούν για σεξουαλική κακοποίηση, η συζήτηση για απεικόνιση όλων των πλευρών, μπορεί να είναι αμφιλεγόμενη».  

Ανεξάρτητα από τις αρνητικές κριτικές και το κλίμα σύγχυσης που δημιουργήθηκε με την κυκλοφορία της σειράς, το κοινό που αγαπά τις αληθινές ιστορίες εγκλημάτων έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει και τη συνέχεια των αδερφών Μενέντεζ μέσα από το ντοκιμαντέρ «The Menendez Brothers» σε σκηνοθεσία Αλεχάντρο Χάρτμαν. Το πρότζεκτ, που θα κυκλοφορήσει στο Netflix στις 7 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει τα ηχητικά από συνεντεύξεις με τα δυο αδέρφια καθώς και συνομιλίες με την ξαδέρφη τους και την εισαγγελέα Πάμελα Μποζάνιτς.   

Φωτ. Netflix

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT