Ενα γκροτέσκο τσίρκο κατασκόπων στην καρδιά του Λονδίνου

Ενα γκροτέσκο τσίρκο κατασκόπων στην καρδιά του Λονδίνου

Το Slow Horses είναι μια ευχάριστη έκπληξη στην ανιαρή τηλεοπτική ζωή του κουρασμένου μέσου θεατή

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαστε όλοι στόχοι», λέει ο Τζάκσον Λαμπ στο τρέιλερ της 4ης σεζόν της σειράς του Apple TV+ Slow Horses, τη στιγμή που μια βόμβα ταράζει συθέμελα το «άντρο» των αποτυχημένων κατασκόπων στο κέντρο του Λονδίνου. Καλά κρυμμένα μυστικά σκορπίζουν στον γκρίζο ουρανό τη στιγμή που νέες πλεκτάνες υφαίνονται στους υπονόμους και κάπως έτσι γεννιέται η υπόσχεση για μια συνέχεια αντάξια του τηλεοπτικού οικοδομήματος που έχει ήδη χτιστεί στα 18 προηγούμενα επεισόδια.

Ενα γκροτέσκο τσίρκο κατασκόπων στην καρδιά του Λονδίνου-1
Ο Γκάρι Όλντμαν ενσαρκώνει αριστοτεχνικά τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του Τζάκσον Λαμπ.

Οι εννιά υποψηφιότητες και το ένα Emmy (Outstanding Writing for a Drama Series στον δημιουργό Γουίλ Σμιθ) για την τρίτη σεζόν του Slow Horses ήρθαν ως τυπική αναγνώριση εκ μέρους της τηλεοπτικής βιομηχανίας για το «εκρηκτικό» τηλεοπτικό μείγμα της εξαιρετικά δημοφιλούς σειράς. Έχει συμβεί συχνά στην τηλεοπτική ιστορία η ανάγκη να εξασφαλιστεί η συνέχεια μιας εξαιρετικά καλής και πολύ επιτυχημένης σειράς να οδηγεί σε μια αδέξια επέκταση του σεναρίου και αναπόφευκτα σε μια κοιλιά. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, λοιπόν, πώς είναι δυνατόν μια τόσο προσεκτικά δουλεμένη παραγωγή να γεννά ασταμάτητα ποιοτικούς κύκλους με τέτοια ταχύτητα (4 σεζόν σε διάστημα 2½ ετών) κρατώντας το ενδιαφέρον αμείωτο, η είδηση πως τα γυρίσματα για την πέμπτη σεζόν έχουν ήδη ολοκληρωθεί, μάλλον θα σας εκπλήξει ακόμη περισσότερο.

Ένας ήρωας για τον οποίο θα σκότωνε ο κάθε σεναριογράφος

Ποια είναι όμως η ραχοκοκαλιά του Slow Horses; Έχει ίσια λαδωμένα μαλλιά και κόκκινη πρησμένη μύτη, η ανάσα του μυρίζει ουίσκι και μοιάζει να έχει φάει, πέρα από όλα τα νουντλς του κινέζικου εστιατορίου δίπλα στο γραφείο του, τη ζωή με το κουτάλι. Αυτός είναι ο Τζάκσον Λαμπ. Ίσως ο πιο γοητευτικός τηλεοπτικός χαρακτήρας των τελευταίων ετών. Ο χαρακτήρας των βιβλίων του Μικ Χέρον δεν θα ήταν όμως τίποτε άλλο πέρα από μια τηλεοπτική καρικατούρα, εάν δεν ενσαρκωνόταν από τον θρυλικό Γκάρι Όλντμαν. Πρόκειται για τον διευθυντή του Slouch House, μιας βρετανικής υπηρεσίας στην οποία καταλήγουν αποτυχημένοι μυστικοί πράκτορες. Για κάθε φορά που θα προσβάλει αναίσχυντα, χωρίς ίχνος πολιτικής ορθότητας, τους συνεργάτες του ανάβοντας ένα τσιγάρο με τα πόδια σταυρωμένα πάνω στο γραφείο του, μια νέα κλειδαρότρυπα θα ανοίγει, αφήνοντάς μας να ρίξουμε μια ματιά στο πολυτάραχο παρελθόν του. Πρόκειται για έναν χαρακτήρα βουτηγμένο από την κορυφή έως τα νύχια στο γκροτέσκο, έναν τύπο που κάθε σεναριογράφος εκεί έξω θα σκότωνε για να έχει εμπνευστεί. Αναρωτιέται κανείς τι έπεισε τον Γκάρι Όλντμαν να ακολουθήσει άλλα μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου στη μακρά και ακανθώδη διαδρομή που καταλήγει στην άγονη γη των streaming πλατφορμών. Άξιζε η προσπάθεια; Και με το παραπάνω. Η αινιγματική φυσιογνωμία του είναι η βάση του αριστουργήματος που λέγεται Slow Horses.

Ενα γκροτέσκο τσίρκο κατασκόπων στην καρδιά του Λονδίνου-2
Ο Ρίβερ Καρτράιτ είναι ένας φιλόδοξος κατάσκοπος που διψά για δράση. 

Μεταξύ άλλων στη σειρά θα βρούμε αρετές που σπανίζουν στο τοπίο της μυθοπλασίας: καλοδουλεμένες ατάκες, διαλόγους που πείθουν, μαύρο χιούμορ χωρίς στεγανά, δευτερεύοντες χαρακτήρες που πονούν και γεννούν συμπόνια. Επίσης σκηνές δράσης με ιδανικές δόσεις γκανγκστερισμού, που ελίσσονται ευφυώς χωρίς επιτηδευμένη ένταση και χωρίς να καταλήξουν σε μια κουραστική ανταλλαγή πυρών.

Μια βαθιά ανθρώπινη σειρά

Στο Λονδίνο με τις μουντές ημέρες και τις άγριες νύχτες, όπου φωτίζουν τα νέον φώτα των 24ωρων καφέ-μπαρ και οι λαμπτήρες αντανακλούν στη βρεγμένη άσφαλτο, ξετυλίγεται με μαεστρικό τρόπο ένα διαφορετικό κατασκοπικό υβρίδιο. Κάτι ανάμεσα σε μαύρη κωμωδία, συνωμοτικό θρίλερ και δράμα. Η πρώτη σκηνή της σειράς, στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, ξεγελά προσφέροντας ατόφια δράση, δίνοντας αρχικά την εντύπωση πως πρόκειται να παρακολουθήσει κανείς ένα ακόμη κυνηγητό αψεγάδιαστων, γραβατωμένων κατασκόπων. Την αμέσως επόμενη στιγμή, η σειρά κλείνει ειρωνικά το μάτι και παρουσιάζει τα σκονισμένα γραφεία του Slouch House και τους βαθιά ανθρώπινους χαρακτήρες. Αυτή η λεπτή ειρωνεία είναι δομικό συστατικό για την επιτυχία της σειράς.

Κεντρικά πρόσωπα είναι ο φιλόδοξος «Ρίβερ», ο αντιπαθητικός χάκερ Ρούντι, η καλοσυνάτη Κάθριν, ευάλωτοι millennials που μόλις γυρίσουν σπίτι έχουν να αντιμετωπίσουν τις σκληρές προκλήσεις της καθημερινότητας, την ελαφρότητα των σχέσεων και τις μικρές, κίβδηλες ψευδαισθήσεις της ανθρώπινης φύσης. Αυτό είναι που κάνει τελικά το Slow Horses κάτι παραπάνω από μία ακόμη καλή σειρά. Είναι το τονωτικό στην ανιαρή τηλεοπτική ζωή του κουρασμένου μέσου τηλεοπτικού θεατή. Και τα καλά νέα είναι πως δεν μοιάζει να τελειώνει σύντομα.

Το Slow Horses προβάλλεται στο Apple TV+.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT