Ελληνική τηλεόραση: έκαστος εφ’ ω ετάχθη

Ελληνική τηλεόραση: έκαστος εφ’ ω ετάχθη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο​​​​λα κερδίζονται σε βάθος χρόνου, αρκεί να έχεις τη θέληση, την επιμονή, την υπομονή. Mε τη δουλειά απαντάς», έλεγε με τη σιγουριά των λίγων της χρόνων η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, καλεσμένη των «Καρντάσιανς». Γιατί βέβαια «είμαι ένας άνθρωπος που έχει θετική ενέργεια». Κι αυτό προσπαθεί το κορίτσι να κάνει τα Σαββατοκύριακα: «να δώσω στον κόσμο θετική ενέργεια», με την εκπομπή της «Σπίτι μου σπιτάκι μου».

Με κάτι τέτοια ασχολείται ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής τηλεόρασης, με κοινοτοπίες και αρλούμπες σε πρωινές και μεσημεριανές συνήθως εκπομπές, αλλά και κάποιες βραδινές, καρδιοχτυπώντας αν «η Ελένη είναι έγκυος» και ποιο είναι το φύλο του τέταρτου παιδιού της (λες και καμία άλλη δεν γέννησε σε αυτή τη χώρα), αν θα παντρευτεί η Ζέτα ή μήπως κάνει πίσω ο Χατζηγιάννης, αν η Καινούργιου τα βρήκε με την Ηλιάκη…

Εκπομπές ίδιες, παρωχημένες, όπου όλα είναι «καταπληκτικά», «σούπερ», «είμαστε όλοι μια ωραία παρέα» και το λεξιλόγιο περιορίζεται σε συγκεκριμένο αριθμό λέξεων. Αισθητική μπουζουκομάγαζου από το πρωί, με παρουσιαστές που λαμπυρίζουν σαν ντισκόμπαλες και μιλούν για όλα. Από τη μαγειρική, τις εκλογές, ώς τους εγκλωβισμένους του Normand Atlantic. Με την ίδια ελαφρότητα, στην οποία η αναίδεια και ο αγοραίος λόγος ακροβατούν πάνω στο 20ποντο.

Η κρίση δεν είναι πια δικαιολογία για το μεγαλύτερο μέρος της τηλεόρασης. Για την έλλειψη φαντασίας και ρίσκου, για την επανάληψη κάθε στερεοτύπου, τις ερωτήσεις και τα σχόλια γύρω από την κόντρα Διαβάτη – Ρουβά (πέρυσι ξίνισε, φέτος βρώμισε), για το «πόσους απολύει η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου», τον διαγωνισμό μαγειρικής στο «Κάτι ψήνεται», όπου οι καλεσμένοι εκτοξεύουν όλο το δηλητήριο της ψυχής τους για το φαγητό που τους μαγείρεψε ο οικοδεσπότης.

Ευτυχώς, κάποιες σειρές δείχνουν μια μικρή αλλαγή στο τοπίο, προσπάθειες λίγο διαφορετικές που συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά στο «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» ή δοκιμάζονται φέτος στο «Μάνα X ουρανού» και το «Ταμάμ». Ομως και το παιχνίδι της Σμαράγδας Καρύδη με τις ερωτήσεις, την παντομίμα και τους celebrities φίλους της μοιάζει ευχάριστο. Αμεσος, γρήγορος, ατακαδόρος είναι και ο Γιάννης Ζουγανέλης, αλλά και οι Ράδιο Αρβύλα. Με το ίδιο χιούμορ, της ανδροπαρέας στη γαλαρία, αλλά πολύ καλύτερο τώρα που εμφανίζονται μία φορά την εβδομάδα.

Δεν έχει και πολλές ευκαιρίες το κοινό. Επειτα είναι η ακατάσχετη πολιτικολογία. Λίγες μέρες απομένουν από τις εκλογές, οι υποψήφιοι πρέπει να τα υποσχεθούν όλα στο «μάθημα» που αποστηθίζουν. Ο καθένας στον ρόλο του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT