«Λαίδη Τσάτερλι» με λαμπερά αστέρια

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι αξιοθαύμαστο πώς ένα λογοτεχνικό έργο σχεδόν 100 ετών μπορεί ακόμα να προκαλεί συζητήσεις για το τολμηρό του περιεχόμενο και ερωτήματα σχετικά με την κατάλληλη προσέγγιση για τη μεταφορά του σε ένα σύγχρονο καλλιτεχνικό μέσο. «Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλι» γράφτηκε το 1927 από τον D.H. Lawrence και στην εποχή του προκάλεσε σάλο, απαγορεύτηκε και κυκλοφόρησε τελικά κανονικά μόνο το 1960, έπειτα από δικαστικούς αγώνες. Η ρήση δε του τότε συντηρητικού Βρετανού εισαγγελέα Μέρβιν Γκρίφιθ Τζόουνς έχει μείνει στην ιστορία: «Θα εγκρίνατε οι νεαροί γιοι και οι κόρες σας –γιατί και τα κορίτσια μπορούν να διαβάζουν– να διαβάσουν αυτό το βιβλίο; Είναι αυτό ένα βιβλίο που θα το κρατούσατε στο σπίτι σας; Είναι αυτό ένα βιβλίο που θα θέλατε να διαβάσει η σύζυγος ή οι υπηρέτες σας;».

Τον επόμενο μήνα θα προβληθεί από το BBC μια νέα τηλεταινία, η οποία φιλοδοξεί να αποδώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κλίμα του (αναγνωρισμένου πια) μυθιστορήματος· η όλη αντιπαράθεση στη Βρετανία γίνεται ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν πως η νέα προσέγγιση είναι κάπως «λάιτ» σε σχέση με την τολμηρή γλώσσα και τις ερωτικές σκηνές του βιβλίου και σε άλλους που λένε ακριβώς το αντίθετο –ότι υπάρχουν κομμάτια της ταινίας που αγγίζουν τα όρια της πορνογραφίας. Αυτό φαίνεται να δήλωσε μία εκ των παραγωγών στη Sun, ωστόσο ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζεντ Μερκούριο υπόσχεται πως η ιστορία διαθέτει και συναίσθημα…

Το ενδιαφέρον του κοινού για την καινούργια εκδοχή του BBC είναι αυξημένο και λόγω των λαμπερών πρωταγωνιστών της. Συγκεκριμένα, τη λαίδη Τσάτερλι, η οποία σύμφωνα με το σενάριο ερωτεύεται τον επιστάτη Ολιβερ Μέλορς, αν και παντρεμένη, υποδύεται η Χόλιντεϊ Γκρέιντζερ, γνωστή από τη συμμετοχή της στους τηλεοπτικούς «Βοργίες». Τον εραστή της, από την άλλη, ερμηνεύει ένας εξίσου –αν όχι περισσότερο– διάσημος τηλεοπτικός αστέρας, ο Ρίτσαρντ Μάντεν του «Game of Thrones». Στο ρόλο του Κλίφορντ Τσάτερλι, τέλος, είναι ο Τζέιμς Νόρτον. Φυσικά, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το διάσημο μυθιστόρημα μεταφέρεται στη μικρή ή στη μεγάλη οθόνη. Η πιο γνωστή εκδοχή είναι αυτή της μίνι σειράς του 1993 με πρωταγωνιστές τους Τζόλι Ρίτσαρντσον και Σον Μπιν. Τότε, πάντως, η σειρά είχε χαρακτηριστεί «άνω των 18», γεγονός που τώρα δεν ισχύει, αφού η ταινία θα προβληθεί κανονικά σε prime time πρόγραμμα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT