Συζήτηση για τη βία στην τηλεόραση σε νέα βάση

Συζήτηση για τη βία στην τηλεόραση σε νέα βάση

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​συζήτηση για τη βία στην τηλεόραση είναι πλέον μπανάλ. Εγινε εκτεταμένα μία ή δύο δεκαετίες πριν, κι έκτοτε καλύφθηκε από κύματα lifestyle, reality, celebrity, glitter και άλλα επειγόντως επίκαιρα, μια και, προτού προλάβουν καλά καλά να σκάσουν στην ακρογιαλιά του σαλονιού μας, καταφθάνουν τα επόμενα κύματα και τα επόμενα και τα επόμενα. Στο μεταξύ, η βία μπήκε σε συρτάρια με σήμανση «απαραίτητη η γονική συναίνεση», «κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 15 ετών» ή «κατάλληλο μόνο για ενηλίκους», και τακτοποιήθηκε σε ανάλογες ώρες προβολής.

Σε αυτό το πλαίσιο, σειρές όπως το μακροβιότατο «Law and Order» με φαν σε όλο τον κόσμο, επαναλήψεις κύκλων που προβάλλονται διαρκώς και στη χώρα μας και συζητήσεις για αναβίωση της σειράς από συντελεστές της, θεωρούνται αβλαβείς σε σύγκριση, παραδείγματος χάριν, με το αιματοβαμμένο «The Following», που είναι σύγχρονο και πιο ρεαλιστικό. Αλλωστε, στο «Law and Order» δεν γινόμαστε μάρτυρες του εγκλήματος, αλλά παρακολουθούμε την έρευνα της αστυνομίας και την εξέλιξη της υπόθεσης στο δικαστήριο.

Ο δολοφόνος ή ο βιαστής, τελικά, μπορεί να είναι ο χαμογελαστός μας γείτονας που όμως κρύβει παιδικά τραύματα, ο στενός μας συνεργάτης που ενδόμυχα νιώθει υποτιμημένος, ο φίλος που πάντα μας ζήλευε, η ίδια μας η αδελφή. Ετσι, έπειτα από συστηματική παρακολούθηση της σειράς, ενδεχομένως κάποιος υποσυνείδητα να γίνει επιφυλακτικότερος σε σχέση με τους γύρω του, αφού η κοινωνία κρύβει κινδύνους στα πιο απίθανα σημεία και ποτέ δεν είσαι αρκετά ασφαλής.

Στο «The Following», από την άλλη, κατά συρροήν δολοφόνοι σκοτώνουν μπροστά στην κάμερα, συνήθως με μαχαίρια, στήνουν σκηνές στον χώρο του εγκλήματος με τα σφαγιασμένα πτώματα, η βία είναι σκληρή, συχνή και απροκάλυπτη. Παρ’ όλα αυτά, μετά το πρώτο σοκ, ο θεατής δεν αντιδρά ιδιαίτερα, όχι επειδή τη συνηθίζει, αλλά επειδή η σειρά τον οδηγεί να εστιάσει αλλού: παρακολουθεί δίπολα όπως καλό-κακό, φως-σκοτάδι σταδιακά να λιώνουν, να συγχωνεύονται και να συνυπάρχουν στους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν πάντα επιλογή.

Επί της ουσίας, ίσως είναι λογικότερο και αθωότερο από το «Law and Order». Ορθώς, φυσικά, προστατεύονται οι ανήλικοι από σκληρές εικόνες. Ισως, όμως, θα έπρεπε να ανοίξει πάλι μια συζήτηση περί βίας πέρα από την επιφάνεια της εικόνας και προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ενηλίκων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT