Αναζητώντας τη «μαύρη» Αμερική

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν το 1977 το πρώτο, oρίτζιναλ «Roots» βγήκε στον τηλεοπτικό αέρα, η Αμερική, αλλά και ο κόσμος ολόκληρος, ήταν πολύ διαφορετική. Η σειρά, η οποία περιέγραφε με αδρό τρόπο την ιστορία των Αφροαμερικανών, από τα δεσμά της σκλαβιάς μέχρι τον Εμφύλιο και την απελευθέρωση με τη 13η τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος, έφτασε τότε σε μια χώρα που προτιμούσε να κρατά αυτές τις πλευρές της ιστορίας της στο σκοτάδι. Τα ποσοστά τηλεθέασης που ανήλθαν σε επίπεδα-ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 100 εκατομμύρια τηλεθεατές, έδωσαν την αφορμή να ανοίξει μια ολόκληρη συζήτηση σχετικά με την προέλευση της λεγόμενης «μαύρης» Αμερικής. Από τότε μεσολάβησαν πολλά: οι διακρίσεις σε βάρος των Αφροαμερικανών μειώθηκαν σημαντικά, η τέχνη ανέπτυξε ευρέως τον «φυλετικό» της κλάδο, ο Μπαράκ Ομπάμα εκλέχθηκε πρόεδρος.

Στη σημερινή εποχή του κινήματος «Black Lives Matter» αλλά και των πολλών φαινομένων αστυνομικής αυθαιρεσίας κατά των έγχρωμων της Αμερικής, μια νέα εκδοχή του «Roots», παραγωγής του History Channel, ήλθε να ανανεώσει τον μύθο και να τον στολίσει με όλες τις (πλούσιες) δυνατότητες της σύγχρονης τηλεόρασης. Oπως λέει και ο τίτλος του, το «Roots» μας πηγαίνει, μέσα από τέσσερα δίωρα επεισόδια, πίσω στις απώτερες ρίζες των ανθρώπων που ήρθαν δούλοι από την Αφρική, για να διαμορφώσουν τελικά μεγάλο μέρος της σύγχρονης αμερικανικής ταυτότητας. Η ιστορία, όπως και στην παλιά εκδοχή, ξεκινά στα 1770, κάπου στην Γκάμπια, όπου ο νεαρός Κούντα Κίντε μεγαλώνει, προορισμένος να γίνει σπουδαίο μέλος και πολεμιστής της φυλής των Μαντίνγκα. Η ζωή του ωστόσο θα αναποδογυρίσει, όταν θα αιχμαλωτιστεί και θα πουληθεί ως σκλάβος, υποψήφιος για το πέρασμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οταν αυτό θα γίνει, ξεκινά ο πραγματικός Γολγοθάς…

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς, γυρισμένο σε μεγάλο βαθμό σε πραγματικό περιβάλλον, στη Νότιο Αφρική, είναι οπτικά υπέροχο. Η δραματική ιστορία του Κούντα θα βρει μια πρώτη κορύφωση στο τέλος του, στις φυτείες της Βιρτζίνια, όταν μετά μια αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης ο πρωταγωνιστής θα μαστιγωθεί άγρια σε μια σκηνή που ανακαλεί έντονα εκείνη του «12 χρόνια σκλάβος». Η αφήγηση συνεχίζεται με τους απογόνους του ήρωά μας, οι οποίοι ακολουθούν τα δικά τους μονοπάτια, πάντα υπό το καθεστώς της δουλείας, μέχρι τα μέσα του επόμενου αιώνα και τον Αμερικανικό Εμφύλιο.

Το νέο «Roots» γυρισμένο από 4 διαφορετικούς σκηνοθέτες (ένας για κάθε επεισόδιο) και με τον γιο του παλιού δημιουργού Ντ. Γουόλπερ στην παραγωγή, είναι μια καλοφτιαγμένη μίνι σειρά, με ένα θέμα που είναι πλέον της μόδας. Δυνατό του σημείο είναι το ιστορικό περιεχόμενο και οι καλές ερμηνείες, τόσο από τον Βρετανό Μάλαχι Κίρμπι στον ρόλο του Κούντα Κίντε, όσο και από πιο γνωστά ονόματα όπως οι Φόρεστ Γουίτακερ, Λόρενς Φίσμπερν, Τζόναθαν Ρις Μάγιερς, Ανα Πάκιν κ.ά. Από την άλλη, το έντονα φορτισμένο περιεχόμενο, αλλά και η συγκυρία στην οποία έρχεται, όπως αναφέραμε και παραπάνω, καθιστούν τη σειρά κάπως ευάλωτη στις υπερβολές και τη γραφικότητα, χωρίς πάντως αυτό να μειώνει την αξία της.

Πέρα από την ιστορία, η οποία άλλωστε είναι πια λίγο-πολύ γνωστή σε όλους, πιο σημαντικές είναι κάποιες χαρακτηριστικές λεπτομέρειες. Η απώλεια της ταυτότητας, π.χ., μια βασική σταθερά της συστηματικής δουλείας· όταν ο επιστάτης μαστιγώνει βάναυσα τον Κούντα, του ζητάει να απαρνηθεί το όνομά του. Στο τέλος δηλώνει: «Δεν μπορείς να αγοράσεις ένα σκλάβο, πρέπει να τον φτιάξεις ο ίδιος».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT