Πρωτόκολλο Κύπρου – Ρωσίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας

Πρωτόκολλο Κύπρου – Ρωσίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας

1' 3" χρόνος ανάγνωσης

Πρωτόκολλο για την τροποποίηση της Συμφωνίας Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας υπέγραψαν Κύπρος και Ρωσία, κατόπιν της ολοκλήρωσης των σχετικών διαπραγματεύσεων τον περασμένο Αύγουστο. Το πρωτόκολλο υπεγράφη από τους υπουργούς Οικονομικών των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης στη Λευκωσία.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, διασφαλίζεται η συνέχιση της εφαρμογής της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, η οποία θεωρείται επωφελής και για τις δύο πλευρές, καθώς -μεταξύ άλλων- ενθαρρύνει τις επενδύσεις, το εμπόριο σ’ όλους τους τομείς της οικονομίας, αλλά και την αγορά εργασίας.

Στο πρωτόκολλο συμφωνήθηκε η αύξηση του φόρου που παρακρατείται στα εισοδήματα από μερίσματα και τόκους στο 15%, και παράλληλα υιοθετούνται εξαιρέσεις από εισοδήματα των ρυθμισμένων οντοτήτων, όπως είναι τα ταμεία συντάξεως και οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και οι εισηγμένες εταιρείες με συγκεκριμένη μετοχική διαβάθμιση.

Επιπλέον, η κυπριακή πλευρά διασφάλισε την εξαίρεση του φόρου παρακράτησης επί των τόκων εταιρικών και κυβερνητικών χρεογράφων καθώς και των ευρωομολόγων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, η Ρωσία έχει συμφωνήσει να προβεί σε ανάλογες ρυθμίσεις και μ’ άλλες χώρες της Ε.Ε.

«Η κυβέρνηση μας αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που προσφέρουν οι διμερείς συμφωνίες στο πλαίσιο των μεταβαλλόμενων διεθνών συνθηκών, με στόχο να διασφαλιστεί η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής πολυεθνικών εταιρειών» κατέληξε ο κ. Πετρίδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT